dyo-logo-200

Η επιδερμίδα αλλάζει και βάζει…τα χειμωνιάτικα

Λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει οι χαμηλές, για την εποχή που διανύουμε, θερμοκρασίες και ο παγωμένος αέρας έστω και με ήλιο μας θυμίζουν πως ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Προτού λοιπόν η επιδερμίδα…αντιδράσει προσαρμόζουμε τη ρουτίνα περιποίησης ενισχύοντας την προστασία από τις νέες καιρικές συνθήκες.

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει επίσημα φθινόπωρο, η απότομη όμως πτώση της θερμοκρασίας αυτήν την εβδομάδα μας βάζει σε χειμωνιάτικη διάθεση. Την ξαφνική αλλαγή στην ατμόσφαιρα δείχνει να την αντιλαμβάνεται άμεσα η επιδερμίδα. Τη βλέπουμε να γίνεται πιο ξηρή, να έχει θαμπή και άτονη όψη και τη νιώθουμε να «τραβάει». Ένδειξη ότι στη νέα εποχή που τώρα ξεκινά οι ανάγκες της διαφοροποιούνται. Όπως, άλλωστε, και οι δικές μας.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο δέρμα. Όπως ξέρουμε η επιδερμίδα, αυτό που βλέπουμε και αγγίζουμε, δεν είναι παρά ένα φυσικό «τείχος» άμυνας και προστασίας που εμποδίζει τη διείσδυση επικίνδυνων αλλεργιογόνων και βακτηριδίων και συγχρόνως αποτρέπει την εξάτμιση των φυσικών αποθεμάτων νερού. Αποτελείται από στιβάδες νεκρών κυττάρων τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά φτωχά σε λιπίδια και περικλείονται από ένα λιπαρό και ανθεκτικό στο νερό «κάλυμμα» που αποτελείται κυρίως από κεραμίδια, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα. Ο κρύος αέρας του χειμώνα φθείρει τα λιπίδια του φραγμού, τα κύτταρα τότε δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τα αποθέματα νερού που βρίσκονται στις εσωτερικές στιβάδες και η επιδερμίδα καταλήγει έντονα ξηρή. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ενισχυμένη προστασία και κάποιες μικροαλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης. Ας δούμε τι ακριβώς χρειάζεται.

Καθαρισμός- ήπιες συνθέσεις με ενυδατική δράση. Είναι στ’ αλήθεια εντυπωσιακό πως μία απλή, καθημερινή κίνηση φροντίδας όπως είναι ο καθαρισμός, όταν δεν γίνεται σωστά μπορεί να συμβάλλει στη σταδιακή «φθορά» και αποδυνάμωση της επιδερμίδας. Αναζητήστε την αιτία στα υψηλά επίπεδα αφριστικών και απορρυπαντικών παραγόντων στα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούμε. Το καταλαβαίνουμε όταν νιώθουμε την επιδερμίδα «στεγνή» και να τραβάει. Αν δεν αντιμετωπίζουμε έντονη λιπαρότητα για την περίοδο του χειμώνα επιλέγουμε ήπιες συνθέσεις σε μορφή emulsion, κρέμας ή γαλακτώματος με ενυδατικά στοιχεία που είναι πιο φιλικά στο δέρμα και δεν στερούν το πολύτιμο νερό από την επιφάνεια.

Πηγή: https://skingurus.gr/

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao