Home Hub: Εναλλακτικοί τρόποι για να περνάμε ευχάριστα τις ώρες μας στο σπίτι

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Home Hub: Εναλλακτικοί τρόποι για να περνάμε ευχάριστα τις ώρες μας στο σπίτι

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία συμβαίνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Λόγω του κορωνοϊού, κάθε κομμάτι της ζωής μας έχει επηρεαστεί – από το πώς εργαζόμαστε και τρώμε, σε ποιον αφιερώνουμε χρόνο, σε τι ξοδεύουμε τα χρήματά μας, πού και πώς πηγαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο.

Βιώνουμε έναν νέο κόσμο και προσπαθούμε απεγνωσμένα να τον κάνουμε να μοιάζει σαν τη νέα κανονικότητα, ενώ η αβεβαιότητα και ο φόβος κάθε μέρα όλο και ενισχύονται. Υπάρχουν, όμως, τρόποι, πρακτικές και τεχνικές για να μπορούμε να διατηρούμε τα επίπεδα ευεξίας και να ενισχύουμε τη διάθεσή μας, ενώ μένουμε περισσότερο από τα συνηθισμένα στο σπίτι. Το κλειδί είναι να δημιουργούμε εμπειρίες που μας κάνουν να νιώθουμε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Εμπειρίες που εισάγουν χαρά στις καθημερινές στιγμές και μας βοηθάνε να συνδεόμαστε με τους αγαπημένους μας, αλλά και με τον εαυτό μας, κάνοντας πράγματα που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα είχαμε τον χρόνο ή την ελευθερία να τα κάνουμε πριν.

 

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ευγνωμοσύνη

Αν ξυπνάτε το πρωί και αισθάνεστε αβεβαιότητα, επειδή η ρουτίνα σας είναι πλέον διαφορετική, μπορείτε να κάνετε το ακόλουθο τελετουργικό 15 λεπτών αυτοφροντίδας για να προετοιμαστείτε για την ημέρα σας.
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Μπορεί να είναι απλά πράγματα, όπως η άνεση του κρεβατιού σας, το σπίτι σας που σας προστατεύει, η ανθισμένη γλάστρα στο μπαλκόνι.
Αφήστε το κινητό στην άκρη και μην ανοίξετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα e-mails σας. Αντ’ αυτού κινήστε το σώμα αργά, με την πρόθεση να το ενεργοποιήσετε και να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του. Παρατηρήστε αν νιώθετε δυσφορία ή πόνο σε κάποιο σημείο και εντοπίστε τα επίπεδα της ενέργειάς σας για τη μέρα που ξεκινά. Αφού ρίξετε νερό στο πρόσωπό σας και προτού πάρετε το πρωινό σας, μείνετε για 5 λεπτά στη σιωπή με τα μάτια κλειστά και με ευθεία τη σπονδυλική σας στήλη για λίγο διαλογισμό. Ο διαλογισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να σας δώσει τον χώρο που χρειάζεστε για να ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητές σας, να ενισχύσετε την παραγωγικότητά σας και να καλλιεργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη διαίσθησή σας.
Βρείτε μια θετική δήλωση που θέλετε να πείτε στον εαυτό σας και επαναλάβετέ την κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Η μέρα σας θα είναι πιο ισορροπημένη, γιατί εσείς θα έχετε μια πηγαία ηρεμία, η οποία θα βγαίνει σε όλες τις δραστηριότητές σας.

Αναπνοή για ανακούφιση από το άγχος

Σε περίπτωση που τα επίπεδα άγχους σας είναι αυξημένα, χρειάζεται να επικεντρωθείτε στην αναπνοή.
Αφιερώστε λίγα λεπτά για να εστιάσετε πραγματικά στην αναπνοή σας. Υπάρχει μια τεχνική που ονομάζεται αναπνοή 4-4-8 ή χαλαρωτική αναπνοή, η οποία σας βοηθά να επικεντρωθείτε στις βαθιές αναπνοές. Η πρακτική είναι απλή: Αναπνεύστε από τη μύτη για μια μέτρηση των 4, κρατήστε για μια μέτρηση των 4 και εκπνεύστε από το στόμα για μια μέτρηση των 8. Η άσκηση αυτή, για τέσσερις αναπνοές, τέσσερις φορές την ημέρα ή περισσότερες, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Κίνηση του σώματος, στο σπίτι αλλά και έξω

Η κίνηση του σώματος μπορεί να αυξήσει την ανοσία και να ενισχύσει την ψυχική υγεία. Δοκιμάστε τη yoga, η οποία επαναφέρει τη σύνδεση με το σώμα και το μυαλό ή 10 λεπτά qi gong – κινήσεις που σας βοηθούν να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα. Ακόμα κι αν δε γνωρίζετε αυτές τις τεχνικές, μπορείτε απλά να κλείσετε τα μάτια σας και να μετακινήσετε την επίγνωσή σας στα πόδια σας για να αισθανθείτε αυτόματα πιο γειωμένοι.
Ένας ακόμα τρόπος γρήγορης αποφόρτισης και ανάκτησης αισιοδοξίας είναι ο χορός. Επιλέξτε τη μουσική που σας ταιριάζει και αφήστε το σώμα να κινηθεί ελεύθερα, όπως αυτό θέλει, χωρίς καμία καθοδήγηση και προετοιμασία. Σε περιόδους έντονων αρνητικών συναισθημάτων τινάξτε το κάθε μέρος του σώματος ξεχωριστά, ξεκινώντας από τα πόδια και μετά χοροπηδήξτε σαν μικρό παιδί. Η αλλαγή της διάθεσης είναι θεαματική, η ενέργεια στο σώμα έχει ταρακουνηθεί και το αποτέλεσμα είναι η ζωντάνια και η θετικότητα.
Η φυσική απόσταση δε σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθείτε ή να μείνετε μέσα. Δραστηριότητες, όπως η κηπουρική και η πεζοπορία σε εξωτερικούς χώρους και η παρατήρηση του φυσικού κόσμου, βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους και στη βελτίωση της ευεξίας. Περπατήστε στο πλησιέστερο πάρκο, βγάλτε τα παπούτσια και νιώστε τη γη να σας υποστηρίζει και να σας ηρεμεί.
Βγαίνοντας έξω κάθε μέρα για 15 λεπτά καθαρού αέρα και ηλιοφάνειας βοηθάτε το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να σας κάνει πιο ευπαθείς ακόμα και στο κοινό κρυολόγημα.

Διατροφή

Με την τηλεργασία έχετε πλέον περισσότερη πρόσβαση στην κουζίνα απ’ όση όταν ήσασταν στο γραφείο, οπότε προσέξτε πώς και τι τρώτε. Θυμηθείτε τον κανόνα 80/20: 80% υγιεινά τρόφιμα και 20% «επιθυμητά» τρόφιμα.
Δημιουργήστε μια ευχάριστη διατροφική ρουτίνα που να περιέχει διαλείμματα για υγιεινά σνακ, όπως μια φρουτοσαλάτα, γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ρυζογκοφρέτες, ξηρούς καρπούς ή παξιμάδια με μέλι. Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, καθώς ακόμη και η ελαφρά αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Προσπαθήστε να αποφεύγετε την καφεΐνη και αντικαταστήστε την με πράσινο τσάι ή rooibos. Το masala chai, δηλ. το τσάι από μείγμα μπαχαρικών, μπορεί να σας προσφέρει τόσο ενεργειακή όσο και σωματική υποστήριξη και ευεξία.

Η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα, είναι ευεργετική για την υγεία σας.
Συμπληρωματικά, η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των φλεγμονωδών τροφίμων, όπως η ζάχαρη και τα κακά λίπη είναι καλή ιδέα. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι πιο δελεαστικά, όταν αισθάνεστε ένταση ή έλλειψη συναισθηματικής ικανοποίησης.
Ευεργετικά μπαχαρικά είναι το ginger και ο κουρκουμάς και χρειάζεται να ενταχθούν σε όλα σχεδόν τα φαγητά σας, ενώ το δεντρολίβανο μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάζετε σε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς.

Χρόνος μόνο για εσάς!

Αφιερώστε τον σε πρακτικές και τελετουργικά αυτοφροντίδας, ξεκινώντας από τη δημιουργία μιας καλής ρουτίνας ξεκούρασης και ύπνου μέχρι τη φροντίδα του σώματός σας και την επίγνωση των αναγκών του.
Απολαύστε σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα ζεστό μπάνιο, ρίχνοντας μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο λεβάντας, χαμηλώστε φώτα, ανάψτε κεριά, βάλτε να παίζει η μουσική που σας ηρεμεί… Αφεθείτε στη μαγική και πολύτιμη χαλάρωση της στιγμής. Just breathe and relax!