Tί Αλλάζει Στη Γυμναστική Τη Νέα Δεκαετία; Ποιες είναι οι νέες τάσεις γυμναστικής που εγκαινιάζει το 2020;
Οι προπονήσεις που στοχεύουν κυρίως στη βελτίωση της ψυχικής υγείας θα είναι το νούμερο ένα για τη νέα χρονιά και προφανώς για τη νέα δεκαετία που έρχεται. Η ClassPass προβλέπει μια άνοδο στις προπονήσεις που θέτουν την αυτοσυγκέντρωση και την ψυχική υγεία στο προσκήνιο.
Οι περισσότεροι χώροι fitness στο μέλλον αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στην πνευματική ευεξία και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ψυχή μας. Βασικός στόχος να επεκτείνουν την προσφορά τους πέρα από την παραδοσιακή άσκηση, με θεραπείες, όπως η κρυοθεραπεία, ο διαλογισμός, η αναπνοή, το μασάζ και οι δεξαμενές επίπλευσης.
Η ποικιλία στις παροχές αποτελεί πλέον το ζητούμενο. Ζωντανό παράδειγμα αποτελούν τα μπουτίκ studios που συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλη τη Βρετανία και δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικό φαινόμενο στο Λονδίνο.
Οι καταναλωτές αναζητούν μια ποικιλία επιλογών και τρόπων για να αξιοποιήσουν τον πολύτιμο χρόνο τους, για να καλλιεργήσουν το σώμα και την ψυχή τους και οι συμμετοχές στα γυμναστήρια, που προσφέρουν πρόσβαση σε αυτή την ποικιλία, συμβάλλουν στη σύνδεση των καταναλωτών με αυτή την επιλογή αναζήτησης.
Πώς και γιατί η γυμναστική συνδέεται με την ψυχή
Ο τρόπος με τον οποίο κοινωνικοποιούμαστε με φίλους και περνάμε χρόνο με τους συναδέλφους μας αναμένεται να αλλάξει. Όλο και περισσότεροι αρχίζουν να βλέπουν τις προπονήσεις να αντικαθίστανται με μια ‘’ευτυχισμένη ώρα’’ ή ομαδικά γεύματα να αντικαθίστανται με ομαδικές εκδρομές και ομαδικές δραστηριότητες. Η ομαδική σχέση εξάλλου είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και βελτιώνει την κουλτούρα. Αυτός είναι ο λόγος της νέας αυτής τάσης στους χώρους γυμναστικής, που όλο και περισσότερο αγκαλιάζουν τα μαθήματα ομαδικού ιδρώτα, όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται συλλογικά και καίνε τις θερμίδες ως ομάδα. Το να πηγαίνεις, εξάλλου, σε μαθήματα με τους φίλους ή τους συναδέλφους σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξεις φιλίες. Επίσης, μειώνει το άγχος της άσκησης σε σχέση με όταν είσαι μόνος ή μόνη σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους.
Βασικό ζητούμενο και ο ύπνος
Κάτι που αναμένουμε να δούμε σε πιο έντονο βαθμό το 2020 είναι το θέμα του ύπνου. Όλοι γνωρίζουμε ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την εργασία, τη σωματική εμφάνιση και την ψυχική υγεία. Γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι στρέφονται σε χώρους που εκτός από γυμναστική παρέχουν και την απαραίτητη χαλάρωση αναζητώντας προφανώς τρόπους να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό πρόβλημα ύπνου ως μέρος μιας ολιστικής λύσης ευεξίας. Με αφορμή αυτό, όχι μόνο έχει διαπιστωθεί μια άνοδος στον τεχνικό εξοπλισμό στους χώρους άθλησης έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η έλλειψη ύπνου, αλλά επιπλέον είδη έχουν προστεθεί σε κάποιους χώρους ειδικά δωμάτια ύπνου για μετά την προπόνηση. Η ισορροπία μεταξύ ενεργητικότητας και ξεκούρασης φαίνεται να είναι ένα βασικό ζητούμενο για το μέλλον επομένως.
Γυμναστήριο ή πολυχώρος;
Όλο και περισσότερο, το επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε τους ασκούμενους να χρησιμοποιούν τα γυμναστήρια και τα studios ως κόμβο για κοινωνικοποίηση, ψυχραιμία, διαλογισμό – ή ακόμα και εργασία. Κάποια studios και γυμναστήρια ήδη προσφέρουν ένα χώρο συνεργασίας για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατομικά ή ομαδικά ο καθένας ή ομάδες, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται ουσιαστικά όλες τους οι ανάγκες σε ένα μέρος. Το ζητούμενο είναι χώροι που θα μπορεί ο καθένας να κάνει την άσκησή του το πρωί σε ένα τμήμα, στη συνέχεια να κάνει ένα ντους, μετά να πιει ένα smoothie και γενικά να ακολουθήσει το καθημερινό του πρόγραμμα χωρίς να χάνει ούτε λεπτό. Τα τμήματα και οι συμπληρωματικοί χώροι είναι ένας τρόπος να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Με τη χρήση χώρων διαλείμματος, εξασφαλίζονται μεταξύ άλλων οι απαραίτητοι ευχάριστοι τρόποι για να ξεκουραστεί κάποιος μετά τις προπονήσεις.
Όλα δείχνουν πάντως ότι βασικός μελλοντικός στόχος σε ότι αφορά το fitness είναι η άσκηση να αποτελέσει μέρος και τρόπο ζωής αλληλένδετο με όλες τις υπόλοιπες ανάγκες μας. Κι αυτό σίγουρα αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο όχι μόνο που γυμναζόμαστε αλλά και που ζούμε μέχρι τώρα.
Γράφει ο Γιάννης Μπιτζούνης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Πηγή: thriveglobal.gr