Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Home ΥΓΕΙΑ Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;
ptwsi malliwn

Άλλοτε λόγω εποχής, άλλοτε λόγω στρες ή άλλων παραγόντων, όλοι έχουμε βιώσει περιόδους που αισθανόμαστε ότι χάνουμε τρίχες με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι συνήθως.
Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση τριχόπτωσης, σημειώνουν η Ιατρός, επιστημονική συνεργάτις νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Δέσποινα Μορτάκη και ο
Καθηγητής Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας Α’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Ιατρική Σχολή EKΠΑ, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»,  Αλέξανδρος Στρατηγός, είναι να βρεθεί η αιτία του προβλήματος στον καθένα ξεχωριστά.
Για τον λόγο αυτό συστήνεται η επίσκεψη στον δερματολόγο.

Οι παράγοντες της τριχόπτωσης μπορεί να είναι:

1. Γενετικοί και ορμονικοί

Στους άνδρες, η διυδροτεστοστερόνη συμβάλλει στην ατροφία του τριχικού θύλακα. Στις γυναίκες πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών διεργασιών στο σώμα μας. Αν υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή, συνήθως συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα, όπως αλλαγές στο
βάρος, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό κ.ά. Η αναιμία επίσης (συνηθέστερα η σιδηροπενική) μπορεί να ευθύνεται για την απώλεια τριχών. Σοβαρά νοσήματα (αιματολογικά νοσήματα, κακοήθειες κ.ά.), χειρουργικές επεμβάσεις και λοιμώδη νοσήματα με υψηλό πυρετό μπορεί επίσης να έχουν σαν αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Επίσης, οι γυναίκες μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), που είναι η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί, επίσης, κατά τις φυσιολογικές ορμονικές μεταβολές της γυναίκας, όπως μετά τον τοκετό, αλλά και κατά την εμμηνόπαυση.

2. Άγχος

Η έντονη ψυχική και συναισθηματική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχόπτωση.

3. Κακή διατροφή

Σε κάποιες περιπτώσεις η διατροφή κακής ποιότητας σχετίζεται με την εμφάνιση τριχόπτωσης ή την επιβάρυνση αυτής.
Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις όπου έχουμε μεγάλη απώλεια βάρους, με δίαιτες πτωχές σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β.

4. Φάρμακα

Μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες ορισμένων φαρμάκων είναι και η τριχόπτωση. Η χημειοθεραπεία και η θεραπεία με ακτινοβολία σε ασθενείς με καρκίνο ευθύνονται πολλές φορές για τριχόπτωση.

Επιβαρυντικοί επίσης παράγοντες για την καταπόνηση της τρίχας είναι ο ήλιος, η θάλασσα, το χλώριο της πισίνας, καθώς και το καθημερινό στέγνωμα με πιστολάκι ή η χρησιμοποίηση του σίδερου ισιώματος ή το έντονο βούρτσισμα.

Θεραπεία

Αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος και την αιτία του έχουμε διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Στην περίπτωση που η αιτία είναι η κακή διατροφή και η αφυδάτωση, μπορούμε να συστήσουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, ω3 λιπαρά οξέα, πράσινα λαχανικά και φρούτα), καθώς και αύξηση της πρόσληψης υγρών. Υπάρχουν, επίσης, φάρμακα τα οποία επιβραδύνουν τον ρυθμό της απώλειας των τριχών και βοηθούν και στην ανάπτυξη νέων σε σημαντικό βαθμό. Σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να βοηθήσει, η χειρουργική προσέγγιση με μεταμόσχευση μαλλιών από άλλα σημεία του τριχωτού της κεφαλής αποτελεί μία επιπρόσθετη λύση.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας