“Γιατί έχω πιο καθαρή επιδερμίδα το καλοκαίρι;” Οι ειδικοί απαντούν

Home ΟΜΟΡΦΙΑ “Γιατί έχω πιο καθαρή επιδερμίδα το καλοκαίρι;” Οι ειδικοί απαντούν
388542566ab2448aae0a19f35ce73152

Τελικά, λίγος ήλιος μπορεί να αποβεί ωφέλιμος για το δέρμα μας – δες όλες τις αλλαγές που συντελούνται χάρη σε αυτόν το καλοκαίρι.

Μπορεί ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες να είναι συχνά σχεδόν καταστροφικές για το δέρμα και τον οργανισμό μας, είναι αλήθεια ωστόσο ότι η επιδερμίδα μας επηρεάζεται αρκετά το καλοκαίρι. Και θα χαρείς να μάθεις ότι δεν εννοούμε ότι επηρεάζεται αρνητικά, αλλά μάλλον θετικά.

Ίσως ανήκεις σε μια μεγάλη μερίδα γυναικών που το καλοκαίρι παρατηρούν ότι το πρόσωπό τους είναι ανέλπιστα πιο λαμπερό, καθαρό και λείο σε σχέση με τον χειμώνα. Ακόμα και γυναίκες που αντιμετωπίζουν θέματα ακμής, διαπιστώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα σπυράκια τους υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό – εφόσον φυσικά τηρούν μια skincare ρουτίνα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, ιδανικά μετά από συμβουλή δερματολόγου. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που βλέπουν την ακμή τους να χειροτερεύει το καλοκαίρι, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό συμβαίνει επειδή είτε δεν φροντίζουν σωστά το δέρμα τους, είτε εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο χωρίς προστασία, είτε δεν ακολουθούν κάποια αγωγή.

Ποιες είναι οι θετικές αλλαγές στο δέρμα μας το καλοκαίρι που ευνοούν μια πιο καθαρή επιδερμίδα;

#1. Βιταμίνη D και ήλιος

Ναι, ο ήλιος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και καλό είναι να τον αποφεύγουμε πάση θυσία, όμως σε μικρές δόσεις είναι πολύ ευεργετικός για τον οργανισμό. Εξ ου και η βιταμίνη D, η βιταμίνη που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας, είναι τόσο ωφέλιμη για πολλαπλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και οι ενδοκρινολόγοι συνιστούν ανεπιφύλακτα την πρόσληψή της μέσω συμπληρωμάτων και χαπιών σε όσους παρουσιάζουν έλλειψη.

Η Βιταμίνη D έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση για το δέρμα, ενώ προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η UV ακτινοβολία. Με λίγα λόγια, λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά (και πάντα με αντηλιακή προστασία και καπέλο) μπορεί να κάνει το δέρμα σου να λάμψει.

#2. Λιγότερα σπυράκια / στίγματα, πιο καθαρό δέρμα

Αν παρατηρείς πιο καθαρό δέρμα το καλοκαίρι, ευχαρίστησε τον… ήλιο γι’ αυτό. Είναι παράδοξο, όμως η υπεριώδης ακτινοβολία φαίνεται να σκοτώνει μικροοργανισμούς ενώ παράλληλα επαναφέρει την παραγωγή του σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αποτέλεσμα; Λιγότερα μαύρα στίγματα, πιο καθαροί πόροι και άρα λιγότερα σπυράκια. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοράς αντηλιακό ή ότι μπορείς να κάθεσαι με τις ώρες στον ήλιο. Αν δεν προσέξεις, ο ήλιος θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου.

#3. Το νερό της θάλασσας

Το αλάτι που περιέχεται στο νερό της θάλασσας τού προσδίδει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ένα στοιχείο που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο προάγει την αντιοξείδωση και παράλληλα εμποδίζει την κατακράτηση υγρών. Η γνωστή φράση που ακούγαμε παλιότερα σχετικά με το ότι το θαλασσινό νερό “καίει” τα σπυράκια έχει κάποια βάση, με την έννοια ότι τα ξηραίνει και τα βοηθά να κάνουν γρηγορότερα τον κύκλο τους. Πολλές γυναίκες εξάλλου το θεωρούν κάπως σαν “φάρμακο” για το δέρμα τους.

#4. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού

Το ζεστό, και πόσο μάλλον καυτό, νερό μόνο καλό δεν κάνει στην επιδερμίδα μας. Την αφυδατώνει πλήρως, μιας και αφαιρεί όλα τα φυσικά έλαια που έχει ανάγκη για να παραμένει ενυδατωμένη, ενώ ταυτόχρονα την ταλαιπωρεί. Όλοι οι δερματολόγοι συμβουλεύουν να κάνουμε μπάνιο και να πλένουμε το πρόσωπό μας με χλιαρό, ή ακόμα καλύτερα, κρύο νερό, για να διατηρούμε τα επίπεδα της υγρασίας σταθερά. Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο τον χειμώνα με 0 βαθμούς έξω, και όταν το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε απανωτά καυτά ντουζ για να ζεσταθούμε. Το καλοκαίρι όμως είναι πιο εύκολο να κρατήσουμε το νερό σε μια πιο χαμηλή θερμοκρασία που θα αναζωογονήσει την επιδερμίδα μας.

#5. Η θερμοκρασία γενικότερα

Το έντονο κρύο, καθώς και οι απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που φέτος τον χειμώνα ήταν πιο έντονες από ποτέ, προκαλούν ένα μίνι σοκ στο δέρμα ενώ διαταράσσουν το μικροβίωμα αλλά και τα επίπεδα υγρασίας που έχει ανάγκη το δέρμα για να παραμένει υγιές. Επιπλέον, τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο που συμπτώματα όπως ξηροδερμία, ξεφλούδισμα και θαμπή όψη είναι πιο συχνά τον χειμώνα παρά το καλοκαίρι.

#6. Last but not least, το μαύρισμα

Μην ξεχνάς ότι όταν μαυρίζουμε, όσες ατέλειες έχουμε καμουφλάρονται σε μεγάλο βαθμό. Το μαύρισμα κολακεύει τις περισσότερες γυναίκες, χαρίζοντας ένα ομοιόμορφο χρώμα που τονίζει τα χαρακτηριστικά και “κρύβει” σημαδάκια, σπυράκια αλλά και δυσχρωμίες. Καλό είναι ωστόσο να μαυρίζεις με ασφάλεια, δηλαδή σταδιακά, με ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο και πάντα με καπέλο και αντηλιακό.