Γιατί έχετε πονοκεφάλους όταν αλλάζει ο καιρός

Home ΥΓΕΙΑ Γιατί έχετε πονοκεφάλους όταν αλλάζει ο καιρός
headache

Μιλήσαμε με τον Britany Klenofsky, MD, επίκουρο καθηγητή νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, για να αποκρυπτογραφήσουμε τη σχέση μεταξύ των μετεωρολογικών συνθηκών και των ημικρανιών, καθώς και τους τρόπους για την αποτροπή των πονοκεφάλων που προκαλούνται από τον καιρό.

Μπορεί ο καιρός να προκαλέσει πονοκεφάλους;
Σύντομη απάντηση: Ναι.

“Πολλοί ασθενείς, σχεδόν οι μισοί από τους δικούς μου, θα αναφέρουν ότι οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τους πονοκεφάλους τους”, λέει ο Dr. Klenofsky. “Η βιβλιογραφία αναφέρει επίσης ότι ο καιρός αποτελεί έναυσμα ημικρανίας σε ποσοστό 50 έως 70 τοις εκατό των περιπτώσεων”, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Live Strong.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι επηρεάζονται από τις αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης, το φως, τη θερμοκρασία και την υγρασία, λέει ο Δρ Klenofsky. Κατά συνέπεια, ορισμένες καιρικές συνθήκες που περιλαμβάνουν αυτές τις μεταβλητές – όπως η βροχή, για παράδειγμα – μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο. Ακούστε πώς:

1. Αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης

Οι μεταβολές της βαρομετρικής (ή ατμοσφαιρικής) πίεσης συχνά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, όταν κρύος και ζεστός αέρας αναμειγνύονται μαζί. Και αυτές οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση – οι οποίες μεταβάλλουν τη δύναμη (ή το βάρος) του αέρα – μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του υγρού στα ιγμόρεια και να οδηγήσουν σε πόνο στο κεφάλι, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Για ορισμένους, η μετατόπιση της θερμοκρασίας που μπορεί να έρθει με την κακοκαιρία μπορεί επίσης να συμβάλει στον λεγόμενο πονοκέφαλο του κρύου καιρού, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Ειδικότερα, η πτώση της βαρομετρικής πίεσης είναι γνωστό αίτιο ημικρανίας, λέει ο Δρ Klenofsky. Πράγματι, μια μικρή μελέτη του Δεκεμβρίου 2015 στο SpringerPlus διαπίστωσε ότι μικρές μειώσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης προκαλούσαν πονοκεφάλους συχνότερα σε άτομα με ημικρανίες.

Οι πονοκέφαλοι λόγω βαρομετρικής πίεσης σχετίζονται επίσης με την αγγειακή θεωρία της ημικρανίας. Η θεωρία αυτή υποδηλώνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό σας διαστέλλονται – κάτι που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια των διακυμάνσεων της βαρομετρικής πίεσης – και στη συνέχεια συστέλλονται, γεγονός που οδηγεί σε πόνο ημικρανίας, λέει ο Δρ Klenofsky.

2. Κεραυνοί

“Οι κεραυνοί μπορεί επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες σε πολλούς ασθενείς, πιθανώς μέσω σφαιρικών ερεθισμάτων”, λέει ο Dr. Klenofsky. Τα sferics που παράγονται από κεραυνούς, είναι ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα μικρής διάρκειας και χαμηλής έντασης που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα πονοκεφάλου.

Επιπλέον, οι ημέρες καταιγίδας συχνά συνοδεύονται από υψηλότερες θερμοκρασίες που μπορεί να σας θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης. Και τα δύο αυτά αποτελούν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για ημικρανίες, λέει η ίδια.

3. Θερμότητα και ηλιακό φως

Δεν προέρχονται όλοι οι πονοκέφαλοι από τον κακό ή τον κρύο καιρό: Για άλλους, οι ημικρανίες είναι πιο συχνές τις ωραίες μέρες. Για παράδειγμα, οι ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες μπορεί να είναι προβληματικές για τα άτομα που έχουν φωτοευαίσθητες ημικρανίες, λέει ο Δρ Klenofsky.