ΘΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
www.allazwdiatrofi.gr
Τα φυτικά ροφήματα, που μιμούνται το γάλα, καταλαμβάνουν σήμερα μεγάλη χωρητικότητα στα ράφια πολλών καταστημάτων και έχουν καθιερωθεί στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Έχοντας προσελκύσει πολύ ενδιαφέρον, η βιομηχανία τροφίμων παράγει συνεχώς αντίστοιχα προϊόντα.
Σε ποιους απευθύνονται τα φυτικά γάλατα: Η υιοθέτηση ενός χορτοφαγικού διατροφικού προτύπου, καθώς και λόγοι όπως είναι η ευαισθησία ή και η δυσανεξία στη λακτόζη ή απλά γευστικές προτιμήσεις, είναι ορισμένοι λόγοι για τους οποίους τελικά ένας καταναλωτής θα επιλέξει ένα φυτικό γάλα έναντι του κλασσικού γάλακτος.
Ποιες επιλογές φυτικού γάλακτος υπάρχουν; Αρκεί να αναρωτηθείτε τι γεύση μπορεί να έχει ένα φυτικό γάλα και θα σας απαντήσω. Πολλές! Οι βιομηχανίες έχουν καταφέρει και παράγουν γάλα από διάφορες πηγές, όπως το αμύγδαλο, την βρώμη, την καρύδα, την σόγια και το ρύζι, με την εξέλιξη και την εφεύρεση νέων πηγών να συνεχίζεται.
Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους; Φυσικά, από την στιγμή που κάθε προϊόν προέρχεται από διαφορετικό τρόφιμο, καθένα έχει τις ιδιαιτερότητες του.
Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για ασβέστιο, ενώ είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία προσδίδουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Όσον αφορά την ποσότητα πρωτεινών το Γάλα Σόγιας υπερτερεί, ενώ πρόκειται για μία αντίστοιχα καλή καρδιοπροστατευτική επιλογή. Το Γάλα Σόγιας έχει ακόμη ισοφλαβόνες, ουσίες με αντικαρκινική δράση. Υψηλότερο σε φυτικές ίνες είναι το Γάλα Βρώμης, με εξίσου αυξημένη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το Γάλα Βρώμης αποτελεί και το υψηλότερο σε θερμίδες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα. Με εξωτική προέλευση, το Γάλα Καρύδας περιλαμβάνει την μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνών σε σχέση με τα υπόλοιπα, δε περιέχει υδατάνθρακες, ενώ έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία δε φημίζονται για την θετική επίδραση τους στους καρδιαγγειακούς δείκτες. Είναι ακόμη πλούσιο σε μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Όσον αφορά το Γάλα Ρυζιού, περιέχει κυρίως υδατάνθρακες και είναι χαμηλό σε πρωτείνες κι λιπαρά, ενώ είναι ένα προϊόν με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ποιο να επιλέξω τελικά; Το γεγονός ότι πρόκειται για ροφήματα από διαφορετικές πηγές, τους αποδίδει και ξεχωριστή διατροφική αξία. Επομένως, το ποιο τελικά θα επιλέξετε είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσετε με βάση τις ανάγκες του δικού σας οργανισμού.
Για παράδειγμα, αν στόχος σας είναι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, τότε το γάλα βρώμης αποτελεί εξαιρετική επιλογή, ενώ αντίστοιχα αν δε καταναλώνετε καθόλου ζωικά προιόντα το γάλα σόγιας και αμυγδάλου είναι κατάλληλες επιλογές για να καλυφθούν οι απαραίτητες ποσότητες σε μικροθρεπτικά συστατικά και πρωτείνη. Σε περίπτωση που υπάρχει θέμα με το σάκχαρο, θα συνιστούσα να επιλέξετε καλύτερα κάποια άλλη επιλογή, έναντι του γάλακτος ρυζιού.
Ακόμη, δεδομένης της εξέλιξης στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής, στο εμπόριο υπάρχουν φυτικά ροφήματα, εμπλουτισμένα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως πχ με Β12 , με σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D κτλ, με αποτέλεσμα τελικά να διαμορφώνεται μία ποικιλία ροφημάτων τα οποία είναι πλήρη και ισάξια διατροφικά.
Τέλος, η συμβουλή μου είναι να προτιμάται εκείνα στα οποία δε έχει προστεθεί επιπλέον ζάχαρη και επομένως αναγράφουν «Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης ή No Sugar Added».