Φωτο….ευαισθησίες

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Φωτο….ευαισθησίες
fvtoeuaisuhsiew

Κάθε δέρμα μπορεί να εκφραστεί με το δικό του διαφορετικό τρόπο κάτω από τον ήλιο. Τι συμβαίνει όμως όταν, παρά τις προφυλάξεις που παίρνουμε, η επιδερμίδα μας μοιάζει να μην αντέχει τις ακτίνες του;

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η σχέση μας με τον ήλιο δεν είναι πάντα αρμονική. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες αναφέρει ότι έχει εμφανίσει δυσανεξία με συμπτώματα όπως εξανθήματα, έντονο κνησμό και ερυθρότητα. Μάλιστα, γυναίκες ηλικίας 25-35 ετών έχουν τη μεγαλύτερη προδιάθεση για φωτοδερματίτιδες. Σύμφωνα με μελέτες, το 80% από αυτές προκαλείται από τις ακτίνες UVA, το 12% από τις UVB και το υπόλοιπο 8% από τον συνδυασμό UVA/UVB.

Δεν είμαστε δυστυχώς όλες ίσες κάτω από τον ήλιο. Για παράδειγμα, οι ανοιχτοί φωτότυποι, οι γυναίκες δηλαδή με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και με ξανθά, συνήθως, μαλλιά και γαλανά μάτια κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας ή και αλλεργίας . Όπως αναφέρουν οι δερματολόγοι, κάθε δέρμα μπορεί να εκφραστεί με το δικό του διαφορετικό τρόπο κάτω από τον ήλιο. Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα καίγεται πάντα κατά την έκθεση στον ήλιο ενώ ένα απλά ευαίσθητο συχνά καίγεται αλλά μαυρίζει ελαφρά. Στην Ελλάδα, αν και έχουμε φωτότυπους που παρουσιάζουν μέτρια ευαισθησία στον ήλιο, η απότομη ή παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες του ενδέχεται να οδηγήσει όχι μόνο στο γνωστό μας έγκαυμα αλλά και σε άμεσα αντιληπτές δερματικές αντιδράσεις.

Συμβαίνουν κάτω από τον ήλιο…

Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός. Πρώτες μέρες διακοπών. Προσέχουμε να τα κάνουμε όλα σωστά-φοράμε το αντηλιακό μας και το ανανεώνουμε έπειτα από κάθε βουτιά- διαπιστώνουμε όμως με τρόμο το βράδυ ότι το ντεκολτέ, τα χέρια και τα πόδια μας έχουν γεμίσει από μικροσκοπικά κόκκινα σπυράκια που προκαλούν φαγούρα. Τι συνέβη; απλώς έκανε την εμφάνισή του το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, μια από τις συνηθέστερες μορφές φωτοδερματίτιδας. Δεν είναι αλλεργία με την ιατρική έννοια αλλά μια φωτοαλλεργική αντίδραση η οποία παρουσιάζεται συνήθως από 30 λεπτά έως 12 ώρες μετά την πρώτη έκθεση και επιμένει για αρκετές μέρες. Δείχνει να προτιμά τις νέες γυναίκες – σπάνια εκδηλώνεται σε άτομα πριν τα 18 ή μετά τα 50 – ανεξάρτητα από τον φωτότυπο της επιδερμίδας τους και το κακό είναι ότι υποτροπιάζει κάθε χρόνο. Γιατί το παθαίνουμε; Η αιτιολογία είναι μάλλον άγνωστη, πιστεύεται όμως ότι όταν σημεία του σώματος ασυνήθιστα στον ήλιο -το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός δεν προσβάλλει το πρόσωπο- εκτίθενται ξαφνικά σε μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας, κυρίως UVA- το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων την εκλαμβάνει σαν απειλή και αντιδρά πυροδοτώντας μικροφλεγμονές στο δέρμα. Το λάθος μας είναι ότι παρά την ενόχληση, συνεχίζουμε την επόμενη μέρα την ηλιοθεραπεία, με αποτέλεσμα η φωτοδερματίτιδα να επιδεινώνεται.

Φυτο-φωτοδερματίτιδα. Έπειτα από μια όμορφη πρωινή βόλτα στα περιβόλια του νησιού που διαλέξαμε για τις διακοπές μας φτάνουμε στην παραλία, φοράμε το αντηλιακό μας και αφηνόμαστε στις ακτίνες του ήλιου. Επιστρέφοντας το βράδυ, παρατηρούμε ότι στο δέρμα μας έχουν εμφανιστεί κάποια παράξενα σημάδια, σαν κόκκινες «χαρακιές», που συνοδεύονται από ενοχλητική φαγούρα. Τι έχει συμβεί; Ο ερεθισμός αυτός ίσως είναι ένδειξη φυτο-φωτοδερματίτιδας, μιας αντίδρασης που εκδηλώνεται όταν η επιδερμίδα έρθει σε επαφή με ορισμένα είδη φυτών – αγριόχορτα, κυρίως όμως εσπεριδοειδή- και στη συνέχεια εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι φωτοτοξικές ουσίες που περιέχουν αυτά τα φυτά, σε συνδυασμό με τις UV, προκαλούν φωτοχημικές αντιδράσεις που οδηγούν σε φλεγμονή του δέρματος.

Ηλιακή κνίδωση. Έχουμε μόλις οργανωθεί στην παραλία για να απολαύσουμε τη θάλασσα και τον ήλιο και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι στο δέρμα μας έχουν εμφανιστεί τόπους-τόπους, κόκκινα «μπαλώματα» που καίνε, δείχνουν πρησμένα και προκαλούν έντονη φαγούρα. Πρόκειται για μια άμεση αντίδραση -υπερευαισθησία- στο ηλιακό φως (UV+ ορατό) η οποία και πάλι προτιμά τις γυναίκες 25-40 ετών, ευτυχώς όμως συμβαίνει σπάνια. Εκδηλώνεται σε λιγότερο από 15 λεπτά από την έκθεση σε ακάλυπτα σημεία (πρόσωπο, λαιμός, ντεκολτέ, χέρια ),αλλά υποχωρεί γρήγορα, μέσα στο πρώτο 24ωρο χωρίς να αφήνει μόνιμες βλάβες.

Τι θα πρέπει να κάνετε: Απλώνετε το βράδυ μετά το ντους ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα after sun. Μια καλή ιδέα επίσης είναι και τα ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες) που θα σας ανακουφίσουν από το αίσθημα καύσου και τη φαγούρα. Τις επόμενες μέρες μπορείτε να χαρείτε τη θάλασσα αλλά θα πρέπει μένετε στη σκιά ή αν δεν αντέχετε χωρίς ηλιοθεραπεία , να καλύπτετε τουλάχιστον με ένα ύφασμα τις περιοχές που παρουσίασαν συμπτώματα φωτοδερματίτιδας. Όταν αυτά υποχωρήσουν μπορείτε να ξαναβγείτε στον ήλιο, φροντίζοντας όμως η επιδερμίδα σας να εκτίθεται λιγότερη ώρα και να είναι πάντα προστατευμένη από μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας από τις ακτίνες UVA/UVB, κατά προτίμηση με ορυκτά φίλτρα και χωρίς άρωμα. Αν πάντως ο ερεθισμός επιμένει, καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στο τοπικό φαρμακείο….Και μην ξεχνάτε:· Μη φοράτε άρωμα ή κρέμες με δραστικά συστατικά όταν πρόκειται να πάτε στην παραλία γιατί ενδέχεται η φαγούρα που αισθάνεστε και οι κοκκινίλες που βλέπετε στην επιδερμίδα να είναι συμπτώματα φωτοευαισθησίας.· Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες προτού εκτεθείτε στον ήλιο. Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, διουρητικά, ηρεμιστικά) αλλά και φυτικά συστατικά όπως το βαλσαμέλαιο, προκαλούν φωτοευαισθησία η οποία εκδηλώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά με κοκκινίλες, πρήξιμο ακόμα και με πόνο. Ευτυχώς τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.

Πηγή: https://skingurus.gr/