facelift-300x157-1

Face lifting: Νέες τάσεις, νέες εξελίξεις, νέα εποχή!

Οι επεμβατικές-χειρουργικές παρεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής ανανέωσης του προσώπου έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν μελετηθεί οι μηχανισμοί της γήρανσης του προσώπου.

Μέσα στον χρόνο το πρόσωπο χάνει όγκο. Αυτό συμβαίνει σε όλο το μυοσκελετικό επίπεδο των ιστών του. Ο σκελετός του προσώπου αλλά και το μυϊκό σύστημα αλλάζουν. Η απώλεια του όγκου των ιστών είναι διαφορετική σε κάθε περιοχή του προσώπου και διαφέρει επίσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το λίπος ατροφεί. Τα λιποκύτταρα χάνουν τον όγκο τους και οι σχέσεις των συνδέσμων χαλαρώνουν. Παράλληλα, με την απώλεια όγκου οι ιστοί χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να φαίνεται κουρασμένο, με χαλαρό περίγραμμα και άδειο.

Η λύση είναι το facelift για φυσικά και πλήρως ανανεωτικά αποτελέσματα.

Γίνονται μικρές τομές χωρίς μεγάλα και ακραία τραβήγματα. Επίσης, μπορεί να μεταμοσχευθεί λίπος στις περιοχές όπου έχει χαθεί όγκος, όπως οι κρόταφοι, το μέτωπο, τα ζυγωματικά και το πηγούνι. Αυτό έχει γίνει εφικτό με τη λιπογλυπτική, δηλαδή τη μέθοδο μεταμόσχευσης λιποκυττάρων από το ίδιο μας το σώμα, κατόπιν επεξεργασίας τους, στο πρόσωπο. Πρόκειται για μία τεχνική που έχει ανοίξει εξαιρετικές δυνατότητες και προοπτικές σε όλους τους τομείς της πλαστικής, επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής.
Οι τομές γίνονται όχι γύρω από τα αυτιά, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα, αλλά μέσα στις πτυχές των αυτιών. Είναι πάρα πολύ διακριτικές, πλήρως αποδεκτές από το ενδιαφερόμενο άτομο και συχνά δεν φαίνονται καθόλου.

Facelift: lifting προσώπου και λαιμού – μεταμόσχευση λίπους

Ο σκοπός της χειρουργικής προσέγγισης facelift είναι να διορθώσει τη χαλάρωση σε λαιμό και πρόσωπο και να μειώσει τις ρυτίδες. Η χαλάρωση και οι ρυτίδες τόσο στο πρόσωπο όσο και στο λαιμό έχουν δημιουργηθεί μέσα στον χρόνο λόγω πολλών παραγόντων, όπως π.χ. από το κάπνισμα, το στρες και από την υπέρ-έκθεση στον ήλιο, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό και το οβάλ του προσώπου να χάνει το περίγραμμά του.

Η διόρθωση έρχεται χειρουργικά με τα αποτελέσματα να παραμένουν μόνιμα για 15 χρόνια. Αυτά μπορούν να συνδυαστούν με βλέφαρο-πλαστική, με peeling στην περιοχή γύρω από το στόμα και πάνω από το χείλος, καθώς επίσης και με laser.
Η μέση ηλικία που γίνεται το facelift είναι μεταξύ 40 και 50 ετών. Στην πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει κατανοητό το πώς γίνεται η επέμβαση, η διάρκεια του χειρουργείου, η μετεγχειρητική πορεία και αγωγή, αλλά και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι την επάνοδο στην καθημερινότητα, καθώς και όλες τις προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρει κάποιος πριν και μετά το χειρουργείο. Στο 90% των περιπτώσεων χρησιμοποιείται γενική αναισθησία, ενώ ο μέσος όρος της επέμβασης είναι 3 ώρες. Οι τομές είναι μικρές, στο τριχωτό τις κεφαλής, κατά μήκος της μπροστινής επιφάνειας του αυτιού και πίσω από το λόβιο. Μετεγχειρητικά το πρόσωπο είναι πρησμένο, σπάνια υπάρχει πόνος, ενώ το οίδημα απορροφάται κατά τη διάρκεια της 2ης εβδομάδας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε makeup 10 μέρες μετά την επέμβαση, ενώ η συνήθης επαναφορά σε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα αναμένεται συνήθως 3 βδομάδες μετά.
Συμπερασματικά, ο μέσος όρος ενός facelift προσώπου και λαιμού έχει διάρκεια 15 χρόνια. Τα πλεονεκτήματα τις συγκεκριμένης επέμβασης είναι ότι το δέρμα αποκτά νεανική όψη, ελαττώνονται οι ρυτίδες, εξαφανίζεται η χαλάρωση και υπάρχει σαφής βελτίωση στην ογκομετρία του προσώπου, προσδίδοντας νεανική όψη στο οβάλ του προσώπου και στον λαιμό.

Επίσης, μια επιμέρους παρέμβαση στο πρόσωπο αποτελεί το μετωπιαίο lifting με το οποίο αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες του μετώπου και η πτώση των φρυδιών που κάνουν το πρόσωπο να δείχνει αρκετά πιο γερασμένο ή ακόμη μπορεί και να παρεμποδίζουν την όραση. Γίνεται με τοπική συνήθως αναισθησία και μέθη, ενδοσκοπικά, διαμέσου μικρών τομών εντός του τριχωτού κεφαλής. Η ανόρθωση και στερέωση των ιστών γίνονται με διάφορες μεθόδους, όπως ράμματα, ειδικές προσθέσεις συγκόλλησης, τα οποία απορροφώνται μέσα σε 6-9 μήνες. Από τις ίδιες τομές μπορεί να γίνει και εκλεκτική εκτομή του μυός στο μεσόφρυο, καταργώντας μόνιμα τις ρυτίδες που εντοπίζονται εκεί. Διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική.

Μαρία Κοτρώτσιου, Πλαστικός, Αισθητικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, Διευθύντρια Κλινικής Αισθητικής Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”

Άρθρο από το περιοδικό Women in Business & Science, τεύχος Απριλίου 2023