Ευαίσθητο δέρμα και αλλεργίες

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ευαίσθητο δέρμα και αλλεργίες
freckles woman face

Τι εννοούμε, όταν μιλάμε για ευαίσθητο δέρμα; Ποιες είναι οι σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε στη ρουτίνα περιποίησής μας; Ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, διαλύουμε τυχόν παρανοήσεις με τη συμβολή των δερματολόγων και σας προτείνουμε τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας.

«Η φράση «ευαίσθητο δέρμα» είναι πολύ γενική και παραπλανητική» τονίζει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Πηνελόπη Τυμπανίδου. «Προφανώς, υπάρχουν δέρματα που εμφανίζουν συγκεκριμένες αδυναμίες και εκ γενετής αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις, φλεγμονές, μολύνσεις, αλλεργίες». Διαθέτουν έναν εύθραστο και διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό στην επιφάνεια, που αφήνει το δέρμα απροστάτευτο απέναντι σε περιβαλλοντικές επιθέσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ατοπία, της οποίας το γονίδιο κληρονομείται. Δεν έχει μόνο δερματικό χαρακτήρα. Μπορεί να παρουσιαστεί και με την μορφή αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος. Μια άλλη περίπτωση είναι η ροδόχρους νόσος που παρουσιάζει ερυθρότητα και ευρυαγγείες μετά την ηλικία των 40.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μπορούμε να παρουσιάσουμε δυσανεξία ή δερματίτιδα σε κάποια φάση της ζωής μας, περιστασιακά ή και μόνιμα, όταν έρθουμε σε επαφή με ακατάλληλα προϊόντα υγιεινής και περιποίησης, χημικές ουσίες, υφάσματα. Σημάδια ευαισθησίας είναι η ξηρότητα, η ερυθρότητα, ο κνησμός, η αίσθηση καύσου και δυσφορίας. Επιπλέον, η αντιδραστικότητα της επιδερμίδας μπορεί να έχει να κάνει με ενδογενείς παράγοντες (άγχος, ορμονικές διαταραχές, εμμηνόπαυση) όσο και με περιβαλλοντικές παραμέτρους (ρύπανση, ηλιακή ακτινοβολία, κρύο, ζέστη, απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας).

Ευαίσθητο δέρμα & αλλεργίες

Με τον όρο δερματικές αλλεργίες αναφερόμαστε στην εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων στο δέρμα, όπως οι δερματίτιδες εξ επαφής, η οξεία κνίδωση, το αγγειοοίδημα.

Οι δερματικές αλλεργίες δεν έχουν εποχικότητα! Τον χειμώνα το δέρμα είναι πιο αφυδατωμένο λόγω του κρύου και των εναλλαγών της θερμοκρασίας, ενώ το καλοκαίρι είναι πιο επιρρεπές στις φωτοαλλεργίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι αλλεργίες αυξάνονται όλο και περισσότερο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2050, ένας στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως θα έχει παρουσιάσει κάποια μορφή αλλεργίας. Οι λόγοι είναι πολλοί. «Ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερες τεχνητές ουσίες χημικής ή φυσικής προέλευσης τώρα από ό,τι στο παρελθόν» τονίζει ο ειδικός αλλεργιολόγος παίδων και ενηλίκων, Dr. Δημήτρης Μήτσιας. Και ξεκαθαρίζει «το φυσικό δεν είναι αναγκαστικά λιγότερο ερεθιστικό. Για παράδειγμα, η λανολίνη που προέρχεται από μαλλί προβάτου είναι από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα του δέρματος”. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου σήμερα σε σχέση με παλιά. Μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η εικόνα και η εμφάνιση μας, γι αυτό απευθυνόμαστε στο γιατρό μας συχνότερα από το παρελθόν».

Βασικές συνήθειες περιποίησης

-Προτιμάμε μινιμαλιστικές καλλυντικές συνθέσεις με ολιγάριθμα συστατικά. Όσο λιγότερα δίνουμε στο δέρμα μας, τόσο εκείνο θα μας ευγνωμονεί μακροπρόθεσμα. Εντάσσουμε στην καθημερινή τελετουργία περιποίησης ήπια και μη ερεθιστικά προϊόντα, τα οποία δεν περιέχουν σαπούνι, άρωμα, αλκοόλες, χρωστικές, parabens. Και φροντίζουμε για τη σωστή συντήρησή τους σε μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα στη ζέστη.

-Ποντάρουμε στο συχνό καθαρισμό πρωί και βράδυ. Προτιμάμε τα γαλακτώματα και τα μικυλλιακά νερά και αποφεύγουμε τα αφρώδη προϊόντα.

-Όσον αφορά στην περιποίηση του προσώπου, ιδανικές είναι οι ενυδατικές φόρμουλες που θωρακίζουν το προστατευτικό φιλμ της επιδερμίδας αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας. Τσεκάρουμε για υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, πανθενόλη και προβιοτικά καθώς και για αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η φλορετίνη και το φερουλικό οξύ. Είναι σημαντικό να ενδυναμώνουμε την επιδερμίδα μας με έναν προστατευμένο επιδερμιδικό φραγμό, ο οποίος δεν επιτρέπει σε χημικές ουσίες να εισχωρήσουν στις βαθύτερες στοιβάδες.

-Δεν πάμε πουθενά χωρίς το αντηλιακό μας χειμώνα-καλοκαίρι. Για την ακρίβεια, ανεβάζουμε τον δείκτη προστασίας στο 50+.

-Και θυμόμαστε ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ένα ασφαλές καλλυντικό προϊόν, το οποίο ξέρουμε ότι δεν μας ενοχλεί από το να αλλάζουμε κρέμες ημέρας και νύχτας συνέχεια, όσο δελεαστικά και αν είναι τα νέα προϊόντα.

Πηγή: beautemagazine.gr