pilates

Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη που έχουν οι πιλάτες στο σώμα σας

Η μέθοδος Pilates επινοήθηκε το 1920 από τον Joseph Pilates, ως ένα πρόγραμμα αποθεραπείας για τα μυοσκελετικά του προβλήματα και εξελίχθηκε σαν μια μέθοδο ευεργετικής άσκησης που προσφέρει έντονη αίσθηση ευεξίας.

Με τα χρόνια, κέρδισε πολλούς υποστηρικτές και επεξηγήθηκαν τα οφέλη για το σώμα μας. Πόσο και που μας βοηθάει το συγκεκριμένο είδος άσκησης;

Τονώνει τους μύες σας

Mature woman practicing pilates on trapeze table in pilates gym

Ενώ οι άνθρωποι συχνά λένε ότι το πιλάτες σας αφήνει  αδύνατους μύες, τεχνικά όλοι οι μύες είναι άλιπη μάζα. Αλλά η προπόνηση ενδυναμώνει και τεντώνει τα άκρα σας με μία κίνηση. Συχνά, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι το σώμα τους ήταν συμπιεσμένο, τεντωμένο και σφιχτό εκ των προτέρων, αλλά φεύγουν από το στούντιο νιώθοντας πιο χαλαροί και με μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός τους, λέει η Marina Kaydanova, ιδρύτρια του BK Pilates στη Νέα Υόρκη.

Σας χαρίζει μια σωστή κορμοστασιά

Women in the fitness center

Ίσως η πιο γνωστή κίνηση του Pilates -το Hundred- είναι όλα για τους κοιλιακούς. Αλλά οι ασκήσεις που στοχεύουν την κοιλιά σας δεν είναι σχεδόν ο μόνος λόγος που είναι μια δυναμική προπόνηση πυρήνα. Οι περισσότερες κινήσεις απαιτούν να διατηρείτε τη σωστή ευθυγράμμιση και προκαλούν τη σταθερότητά σας για να παραμείνετε ισορροπημένοι, γεγονός που συμβάλλει στην αναζωογόνηση της μέσης. Στην πραγματικότητα, μετά από μόλις 12 εβδομάδες μιας προπόνησης, η πλειοψηφία των ανθρώπων παρουσίασε βελτιωμένη τη δύναμη του πυρήνα σε μια νέα βρετανική μελέτη, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Women’s Health.

Σας κάνει πιο ευλύγιστους

Young woman in reformer fitness exercise

Δεν είναι περίεργο που οι πιλάτες είναι η αγαπημένη γυμναστική  των χορευτών εδώ και δεκαετίες. Η προπόνηση αφορά την ενδυνάμωση και το τέντωμα -και έρευνες έχουν δείξει ότι έρχεται με σημαντική μυϊκή χαλάρωση. Μετά από μόλις οκτώ εβδομάδες  προπόνησης, οι άνθρωποι παρουσίασαν βελτιωμένη την ευλυγισία σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Medicine and Physical Fitness.

Βελτιώνει τη στάση του σώματός σας

Woman With Bodysuit Exercising on Pilates Machine

Μεγάλη έμφαση στην προπόνηση είναι η διατήρηση της καλής ευθυγράμμισης και ισορροπίας καθώς κινείστε αργά μέσα από όλες τις ασκήσεις. Έτσι, είναι λογικό ότι το να κάνεις ένα πρόγραμμα με στρώμα ή reformer σε τακτική βάση θα σε βοηθήσει να κάθεσαι και να στέκεσαι όρθια και τον υπόλοιπο χρόνο. Μια δυνατή πλάτη, γλουτοί και κοιλιακοί δεν θα δείχνουν απλώς ωραίοι, αλλά είναι το κλειδί για την τέλεια στάση του σώματος.

Μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους σας

Woman and personal trainer using pilates reformer

Οι  πιλάτες βοήθησε στην ανακούφιση των χρόνιων πόνων στην πλάτη των συμμετεχόντων στην ίδια βρετανική μελέτη. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στη μέση, εν μέρει επειδή προσθέτει υποστήριξη στον πυρήνα σας, λέει η Kaydanova. Μια τακτική ρουτίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών βελτιώνοντας την ευελιξία και την κινητικότητά σας.

Μετράει ως cardio

Young sporty attractive woman practicing yoga, doing Donkey Kick exercise in front of her laptop

Μπορεί να μην έχει την ίδια δύναμη με τα διαστήματα τρεξίματος, αλλά το Pilates περιλαμβάνει μια δόση καρδιαγγειακής άσκησης. Τα μαθήματα σε ένα reformer είναι καλύτερα γι’ αυτό από εκείνα σε στρώμα, καθώς τα ελατήρια και η σανίδα του reformer επιτρέπουν πιο ενεργητικές κινήσεις- το μόνο στοιχείο cardio  σε ένα πρόγραμμα σε στρώμα είναι το βάδισμα, λέει η Kaydanova. Αλλά και οι δύο εκδοχές είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσουν τους καρδιακούς σας παλμούς.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Female Athlete Working Out With Rubber Band In Gym

Γυναίκες που έκαναν πιλάτες τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες έχασαν βάρος και πόντους στη μέση τους και βελτίωσαν τον ΔΜΣ τους, σε μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Pamukkale στην Τουρκία. Λάβετε υπόψη, όμως, ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν εξ αρχής υπέρβαροι και καθιστικοί – οπότε αν είστε ήδη δραστήριοι, ίσως να μην παρατηρήσετε πτώση στη ζυγαριά.