fresh-water

Ενυδάτωση, το must του καλοκαιριού!

Θαλής Παναγιώτου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

allazwdiatrofi.gr

Γιατί η ενυδάτωση είναι το must του καλοκαιριού;

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει πως η σωστή ενυδάτωση είναι το παν για την υγεία μας και πως πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε γύρω στα 2 λίτρα νερό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότεροι ενώ γνωρίζουν σχετικά με την ενυδάτωση αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να καταναλώνουν υγρά και νερό, καταλήγοντας να έχουν μια ήπια ως μέτρια αφυδάτωση χωρίς να το γνωρίζουν ιδίως το καλοκαίρι. Βρείτε παρακάτω πως να καταφέρετε επαρκή ενυδάτωση ακόμα και το καλοκαίρι χωρίς κόπο ακολουθώντας τις  8 + 1 διατροφικές συμβουλές.

Ενυδάτωση και καλοκαίρι 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως προείπαμε συχνά παραλείπουμε να καταναλώσουμε νερό. Γι’ αυτό το λόγο τα επίπεδα υγρών μας είναι χαμηλά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά προβλήματα στον οργανισμό μας. Την περίοδο του καλοκαιριού  και των καλοκαιρινών διακοπών λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της έντονης εφίδρωσης, οι απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες και συνεπώς οι ανάγκες μας σε υδάτωση αλλάζουν.

«Ημερήσια Συνιστώμενη Ποσότητα Υγρών

για ενήλικες είναι στα 8-10 ποτήρια

 εκ των οποίων 6-8 να είναι νερό».

Μη επαρκής ενυδάτωση 

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η έννοια της σωστής ενυδάτωσης δεν περιορίζεται μόνο στο να αποφύγουμε να πάθουμε θερμοπληξία το καλοκαίρι. Η επαρκής ενυδάτωση έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη καθώς και την ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να αλλοιώσει τις νοητικές μας λειτουργίες. Επιπλέον, η σωστή ενυδάτωση προστατεύει την υγεία του δέρματος, βοηθά στο να απομακρυνθούν τα άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού μας (τοξίνες) και ρυθμίζει την λειτουργία του εντέρου.

Ενυδάτωση με 8 + 1 διατροφικές συμβουλές 

 1. Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό όπου κι αν βρίσκεστε στο γραφείο, στο γυμναστήριο, στην βόλτα ακόμη και στη θάλασσα.
 2. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό και φροντίστε 30’ πριν το κάθε γεύμα σας να πίνετε ένα ποτήρι νερό.
 3. Δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο νερό για να καλύψετε τις ανάγκες σας για ενυδάτωση. Άλλες καλές πηγές υγρών είναι οι χυμοί φρούτων, smoothie, γάλα, τσάι, κρύα σούπα καθώς και τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
 4. Να θυμάστε τον κανόνα των οκτώ ποτηριών νερό είναι ένα καλό ξεκίνημα για κάθε ηλικιακή ομάδα, ωστόσο κάθε άνθρωπος ανάλογα με το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες.
 5. Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών που περιέχουν ζάχαρη. Ενώ μπορείτε να προσλάβετε ικανοποιητικά ποσοστά υγρών και νερού από την κατανάλωση αναψυκτικών ή άλλων υγρών ποτών, μαζί με αυτά λαμβάνετε και υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη. Προσπαθήστε να επιλέγετε περισσότερο το νερό όποτε είναι δυνατόν.
 6. Πιείτε ένα ποτήρι νερό αντί να παραγγείλετε άλλο ένα ποτό. Το αλκοόλ σε συνδυασμό με τη ζέστη του καλοκαιριού τείνει να αφυδατώνει τον οργανισμό μας. Προσθέστε περισσότερο νερό στις εξόδους σας καθώς και στις διακοπές σας.
 7. Βάλτε γεύση στο νερό με φρέσκα φρούτα και βότανα . Είναι μια τάση των τελευταίων χρόνων. Σε μια κανάτα προσθέστε νερό, παγάκια και κομμένα φρούτα και φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας και το αφήνετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Προτάσεις για ενυδάτωση με νερό από φρούτα:

 • Νερό με φράουλα σε φέτες με λίγα φύλλα μέντας
 • Νερό με πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ σε φέτες
 • Νερό με αγγούρι σε φέτες, λίγα φύλλα δυόσμου και λίγες φέτες lime
 • Νερό με φρούτα του δάσους
 1. Αν ασκείστε έντονα ακόμη και το καλοκαίρι, σκεφτείτε να δοκιμάσετε ένα αθλητικό ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες για να αποκαταστήσετε άμεσα αυτά που χάνετε κατά την εφίδρωση.  Επιλέξτε κάποιο με μέτρια περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Κάντε την τεχνολογία σύμμαχο σας σε αυτή την προσπάθεια και βάλτε υπενθυμίσεις  για κατανάλωση νερού μέσω του κινητού σου ή κάποιου βοηθητικού ρολογιού ή εφαρμογή κινητού.