Ένας χαρούμενος σύντροφος μας δίνει ζωή

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ένας χαρούμενος σύντροφος μας δίνει ζωή
Untitled design 7

Γράφει ο ψυχολόγος Ηλίας Βασιλειάδης,
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Μακροζωία, ικανοποίηση από τη ζωή, σχέση με το σύντροφο

Τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα έχουν αναδείξει τη συσχέτιση της ικανοποίησης από την ζωή, με την μακροζωία του ατόμου. Η αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή συνδέεται με συμπεριφορές που επηρεάζουν θετικά την υγεία μας, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική άσκηση. Σε πολλές μελέτες, έως τώρα, έχει εντοπιστεί ισχυρή συσχέτιση της ικανοποίησης του ατόμου από την ποιότητα ζωής του με τη μειωμένη πιθανότητα θνησιμότητας τις επόμενες δεκαετίες της ζωής του.

Ένα από τα νεότερα θέματα που έχουν τεθεί προς διερεύνηση είναι το κατά πόσο η ύπαρξη ενός ευτυχισμένου, συναισθηματικά και σεξουαλικά, συντρόφου στο πλάι μας σχετίζεται με την δική μας μακροζωία, μέσα από έναν πιο υγιεινό, δραστήριο και παραγωγικό τρόπο ζωής, αλλά και μέσα από τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει ο σύντροφός μας για εμάς.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα

Όπως φαίνεται από τα νεότερα βιβλιογραφικά δεδομένα η παρουσία ενός ευτυχισμένου και χαρούμενου συντρόφου δίπλα μας συσχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια και ποιότητα για τη ζωή μας. Νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, που εκδίδεται από την Ένωση Επιστημών στην Ψυχολογία, με έδρα της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ανέλυσε στοιχεία από περίπου 4.400 παντρεμένα ζευγάρια ηλικίας άνω των 50 ετών.

Οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, μελετήθηκαν σε βάθος 8ετίας καταγράφοντας καθημερινά δεδομένα σχετικά με την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή, αλλά και από τη σχέση τους, καθώς και με διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η συναισθηματική εγγύτητα και η φροντίδα από το σύντροφο, οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική άσκηση.

Τι έδειξε η έρευνα;

  • Στο τέλος των 8 χρόνων της μελέτης, περίπου το 16% των συμμετεχόντων είχε πεθάνει.
  • Εκείνοι που πέθαναν ήταν κυρίως:
    • μεγαλύτεροι σε ηλικία,
    • άνδρες,
    • λιγότερο μορφωμένοι,
    • λιγότερο πλούσιοι,
    • λιγότερο σωματικά δραστήριοι,
    • σε χειρότερη υγεία από εκείνους που ήταν ακόμα ζωντανοί.
  • Όσοι πέθαναν έτειναν να έχουν:
    • χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση με το σύντροφό τους,
    • χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους,
    • έναν σύντροφο που επίσης ανέφερε χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή και τη σχέση του.
  • Οι σύζυγοι των συμμετεχόντων που πέθαναν ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στην 8ετή περίοδο παρατήρησης από ότι οι σύζυγοι των συμμετεχόντων που ζούσαν ακόμη.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το ρόλο του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος κάθε ατόμου στην γενικότερη ποιότητα ζωής του και συγκεκριμένα στη βιολογική του υγεία. Φαίνεται λοιπόν ότι η ψυχική και βιολογική μας υγεία εξαρτώνται άμεσα από το σύντροφό μας και το αντίστροφο. Η συνήθεια σε συνδυασμό με τη ρουτίνα και την ανία είναι ένα κακό τρίπτυχο για τη σχέση, που δυστυχώς συναντάται αρκετά συχνά σε μακροχρόνιους δεσμούς, τόσο σε επίπεδο συναισθηματικό όσο και στον ερωτικό τομέα. Χρειάζεται, λοιπόν, προσπάθεια ώστε να μην παρασυρθούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλά να κάνουμε μικρά πράγματα που μπορεί να χρωματίζουν τη ζωή μας. Οφείλουμε να παλεύουμε κάθε μέρα για τη σχέση μας, αφιερώνοντας χρόνο σε εκείνη, καθώς σε τελική ανάλυση φαίνεται πως ο χρόνος που «δίνουμε» για τη σχέση μας μπορεί να γίνει και χρόνος «ζωής» για εμάς…

Askitis