Πόσο κοντά είμαστε σε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Home ΥΓΕΙΑ Πόσο κοντά είμαστε σε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;
coronavirus emvolio

Σημαντικότατη εξέλιξη στην προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό αποτελεί η έναρξη, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, κλινικής δοκιμής φάσης 1 στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington (KPWHRI) στο Σιάτλ των ΗΠΑ, τονίζει  o Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θάνος Δημόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, “το εμβόλιο έχει την κωδική ονομασία mRNA-1273 και στη μελέτη αναμένεται να ενταχθούν 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών. Οι νεότερες τεχνολογίες πλατφόρμας και οι συνεργασίες βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιρειών επιταχύνουν σημαντικά τη φάση των προκλινικών μελετών και επιπλέον κλινικές μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν και στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία φαίνεται να ηγείται της προσπάθειας με την έναρξη κλινικών δοκιμών στα τέλη του επόμενου μήνα”.

Όπως άλλωστε έχει επισημάνει ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δρ Anthony Fauci, η ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον SARS-CoV-2 αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Επιμέλεια : Νεκταρία Καρακώστα