Εμβολιάζομαι – Ζω χωρίς φόβο

Home ΥΓΕΙΑ Εμβολιάζομαι – Ζω χωρίς φόβο
emvoliasmos enilikon

“Εμβολιάζομαι – Ζω χωρίς φόβο” λέγεται η νέα καμπάνια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Η καμπάνια  ενημερώνει τους πολίτες από 20 δήμους της χώρας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ενηλίκων και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων, των ατόμων με συνοδά προβλήματα υγείας και τις εγκύους.  

εμβολιασμός ενηλίκωνΌπως τόνισαν οι ομιλητές στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι πολίτες θα ενημερωθούν για τα οφέλη εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και του έρπητα ζωστήρα. “Είναι αδήριτη ανάγκη να περάσουμε στους πολίτες το μήνυμα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού”, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Ψυχίατρος- Υγειονολόγος, κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος.

 

Ο ιός της γρίπης δεν αστειεύεται  

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι στις  χώρες της Ε.Ε., έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από συμπτωματική γρίπη και 15.000 – 70.000  άτομα πεθαίνουν  από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη, τόνισε ο ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής της παθολογικής κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» κ. Άγγελος Πεφάνης.
Σύμφωνα με έρευνες, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης μειώνει κατά 56% τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τη νόσο, κατά 79% τις νοσηλείες και κατά 58% τους θανάτους σε διαβητικούς ασθενείς. Παράλληλα, μειώνει κατά 67% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά 54% του εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 75% τους θανάτους από καρδιολογικό αίτιο και κατά 56% των οξέων καρδιολογικών  περιστατικών σε καρδιολογικούς ασθενείς. Επιπλέον, “ο εμβολιασμός μειώνει και τη μικροβιακή αντοχή, καθώς μειώνει σημαντικά τη χρήση των αντιβιοτικών”, υπογράμμισε ο εμπνευστής της διαδημοτικής συνεργασίας για την πρόληψη, Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.
Οι ηλικιωμένοι που θα αποτελέσουν το κοινό- στόχο της εκστρατείας, η οποία θα υλοποιηθεί στα κεντρικά ΚΑΠΗ των δήμων, εμφανίζουν κατά κανόνα πιο σοβαρές λοιμώξεις και έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές από αυτές.
Στις ειδικές ομάδες που πρέπει να εμβολιασθούν με προτεραιότητα για τη γρίπη ανήκουν, εκτός από τους ηλικιωμένους, και τα άτομα με χρόνια νοσήματα αλλά και οι έγκυες γυναίκες – οι τελευταίες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από  σοβαρές επιπλοκές, ενώ η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης δύναται να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της ίδιας της κύησης και το έμβρυο.

 

Προσοχή στον πνευμονιόκοκκο  

Στην Ευρώπη, η συνολική επίπτωση της πνευμονίας είναι 1 περιστατικό ανά 1000 άνθρωπο-έτη. Όμως, στα άτομα άνω των 65 ετών και σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυτή εκτοξεύεται σε 14 και 22 περιστατικά ανά 1000 άνθρωπο-έτη, αντίστοιχα. “Ο πνευμονιόκοκκος είναι το κύριο και το πιο θανατηφόρο μικροβιακό αίτιο της πνευμονίας”, πρόσθεσε ο κ. Πεφάνης.

 

Οι επώδυνες συνέπειες του έρπητα ζωστήρα  

Σε ό,τι αφορά στον έρπη ζωστήρα, υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες μπορεί να εμφανίσει έρπη ζωστήρα, ενώ η συχνότητα αυξάνει σε άτομα άνω των 50, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος µε την αύξηση της ηλικίας. Από τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να μην κινδυνεύει να πεθάνει κανείς, όμως η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να αφήσει πολύ έντονο, χρόνιο πόνο- τόσο έντονο, έως σημείου αυτοκτονίας, τόνισαν οι ειδικοί.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες; 

 

Τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών. Σε ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, καθώς και άλλα εμβόλια (έναντι ηπατίτιδας Α και Β, μηνιγγίτιδας κ.α.), χορηγούνται και σε νεότερα άτομα. Όλα αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.