emvolio

Εμβόλια: Ας χρησιμοποιήσουμε σωστά τα όπλα της επιστήμης!

Η αγγλική λέξη «vaccine» σημαίνει εμβόλιο και προέρχεται από τη λέξη vaccinia. Πρόκειται για ιό που προσβάλλει τα βοοειδή. Κάποιος οξυδερκής γιατρός στην Αγγλία του 18ου αιώνα παρατήρησε ότι γαλακτοπώλες που είχε τύχει να μολυνθούν από τον ιό vaccinia ήταν στη συνέχεια προστατευμένοι από ένα «εξάδελφό» του ιό, που απετέλεσε μάστιγα για την ανθρωπότητα για αιώνες, αυτόν της ευλογιάς. Μια «απλή» παρατήρηση, μια πραγματική ευλογία για την ανθρωπότητα.
Εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τη λέξη «εμβόλιο», θέλοντας να τονίσουμε ότι και το εμβόλιο είναι φάρμακο. Φάρμακο είναι οποιαδήποτε ξένη ουσία που εισέρχεται (εν-βάλλεται) στον οργανισμό μας. Επομένως, ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα φάρμακα, ισχύει και για τα εμβόλια. Το ποιος είναι πιο σοφός, ο Έλληνας ή οι άλλοι, αποτελεί ούτως ή άλλως ένα αγαπημένο θέμα συζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός είναι ένα θέμα ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟ. Η Ιατρική όμως έχει ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ μέσα της. Και ο εμβολιασμός, από τη φύση του, έχει ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Γιατί;

1. Γιατί αφορά σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, και ΚΥΡΙΩΣ τις «ευαίσθητες» ομάδες, όπως παιδιά, άτομα μεγάλης ηλικίας και χρονίως πάσχοντες.
2. Γιατί πρόκειται για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Ο εμβολιαζόμενος δεν βιώνει όφελος «στο πετσί του». Όταν ο εμβολιασμός πετυχαίνει, ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.
3. Γιατί συχνά ο εμβολιασμός γίνεται με σχετική σπουδή, π.χ. νωρίς το φθινόπωρο για την επιδημική γρίπη ή όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε συνθήκες πανδημίας.
Συνάγεται, λοιπόν, ότι ο εμβολιασμός είναι ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ θέμα που θέλει «χειρουργικούς» χειρισμούς.Χτίζει κανείς πολύ δύσκολα και καταστρέφει πολύ εύκολα, ενώ συχνά η βλάβη επεκτείνεται και σε άλλα πεδία και άλλα εμβόλια.

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ προς το κοινό:
✤Να μην αμελούν να διενεργούν, τη χρονική στιγμή που πρέπει, τα ήδη καθιερωμένα εμβόλια, ειδικά για «ευαίσθητες» ομάδες. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε πάνω σε αυτό, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
✤Ειδικά για τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19, είναι αναμενόμενη και πλήρως εξηγήσιμη μια σχετική σύγχυση, η οποία υπάρχει ακόμη και μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Δεν υπάρχει μία και μοναδική επιστημονική άποψη, ποτέ δεν υπήρξε.
✤Το κοινό θα πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία και να ενημερώνεται από τους επίσημους φορείς, ενώ η τελική απόφαση για εμβολιασμό θα ληφθεί εξατομικευμένα μεταξύ του ατόμου και του/της γιατρού που γνωρίζει καλά τα προβλήματα υγείας του και είναι εξοικειωμένος/η με τα θέματα εμβολιασμού.

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ προς συναδέλφους υγειονομικούς:
✤Ας είμαστε προσεκτικοί με τις γενικόλογες αναφορές «περί εμβολιασμού». Κάθε εμβόλιο είναι ειδική περίπτωση.
✤ΔΕΝ είναι αμαρτία αν ένας συνάδελφος δηλώσει ότι δεν γνωρίζει κάτι για θέματα εμβολιασμού είτε επειδή η ειδικότητά του δεν είναι συναφής είτε επειδή πραγματικά δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Τα παραπάνω συστήνονται ακόμη «θερμότερα» στους συναδέλφους που εκφράζονται δημόσια.

Ευχές για καλό χειμώνα!

mparampoutis