kopela-vazei-kremes-sto-mpanio

Διαβήτης και Δερματική Φροντίδα: Αντιμετώπιση της ξηρότητας και άλλων επιπλοκών

Σωτήρης Θεοχάρης
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Τύπου Ι και ΙΙ) αποτελεί μια παγκόσμια νόσο που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου και της επιδερμίδας. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων ή, πιο απλά, αδυναμία του οργανισμού να τους αξιοποιήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της γλυκόζης του αίματος. Η κύρια αιτία αυτού του προβλήματος εστιάζεται στην ανεπάρκεια μιας ορμόνης του παγκρέατος, της ινσουλίνης. Η ανεπάρκεια αυτή εκδηλώνεται είτε ως μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, είτε ως «αντίστασης» στις δράσεις της.

Πως όμως αυτή η συνθήκη του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα της επιδερμίδας; Το δέρμα μας περιβάλλεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίων. Όταν αυτό το «στρώμα» υποστεί τέτοιου είδους αλλαγές, έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση στην εξάτμιση του νερού από την επιδερμίδα με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και την ξηρότητα. Επιπροσθέτως, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα απορροφούν νερό από τα κύτταρα, αφυδατώνοντάς τα, προκειμένου η περίσσεια γλυκόζης να εξισορροπηθεί. Η αυξημένη παρουσία γλυκόζης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πρώιμη καταστροφή των ινών του κολλαγόνου στο δέρμα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι η επιδερμίδα να γίνεται πιο λεπτή, ξηρή και εύθραυστη, με τραχεία όψη και έντονη απολέπιση. Η πολύ έντονη δερματική ξηρότητα, μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό και γενικότερο ερεθισμό. Παράλληλα, οι πάσχοντες από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς του δέρματος, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα, που δεν επουλώνονται εύκολα, και κατ’επέκτασιν σε λοιμώξεις.

kopela-vazei-krema

Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, Δρ. Θεοχάρη Σωτήρη, η πρόληψη και η εντατική παρακολούθηση αποτελούν αποτελεσματικά μέσα. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:

– Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ξηρότητα της επιδερμίδας είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής απώλειας νερού από το δέρμα, κάτι που μπορεί να επιδεινώνεται λόγω της υποκείμενης διαβητικής πάθησης. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία των μηχανισμών ρύθμισης της υγείας της επιδερμίδας (ομοιόσταση) και να τη διαταράξει.
Για να αντιμετωπιστεί η δερματική ξηρότητα, είναι σημαντικό να ληφθούν συστηματικά μέτρα περιποίησης. Αρχικά, είναι σημαντικό να διατηρείτε την επιδερμίδας σας καθαρή και στεγνή. Η αντιμετώπιση της ξηρότητας πρέπει να γίνεται με ειδικά ήπια καθαριστικά. Να σκουπίζετε καλά το δέρμα, απαλά και ταμποναριστά, με έμφαση στις πτυχώσεις. Ωστόσο, να αποφεύγετε το υπερβολικό νερό και την υπερβολική χρήση σαπουνιού, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν την ξηρότητα της επιδερμίδας.

– Επιπλέον, η ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι ουσιώδης. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων μετά το μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας. Συστήνονται προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ ή ουρία, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος χωρίς να το αφήνουν λιπαρό. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα περιποίησης εξατομικεύονται σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες του θεράποντα δερματολόγου.

– Η αντιηλιακή προστασία και στους πάσχοντες από Διαβήτη είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ, ενώ συστήνεται δερματολογική εκτίμηση σε περίπτωση εμφάνισης εξανθήματος ή άλλων δερματικών βλαβών για έγκαιρη αντιμετώπιση.

– Προσπαθήστε να αποφύγετε τους μικροτραυματισμούς της επιδερμίδας, ειδικά των κάτω άκρων, χρησιμοποιώντας μαλακά παπούτσια. Να ελέγχετε τακτικά τα πέλματά σας για πιθανούς τραυματισμούς που μπορεί να μην έχουν γίνει αντιληπτοί.

– Να αποφεύγετε την έντονη απολέπιση της επιδερμίδας.

– Παράλληλα, η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την υγεία του δέρματος. Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και στη μείωση της δερματικής ξηρότητας.

Τέλος, ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δερματικής υγείας στους ασθενείς με διαβήτη. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος του διαβήτη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δερματικής ξηρότητας και άλλων δερματικών προβλημάτων.”
Συνοψίζοντας, η φροντίδα της επιδερμίδας είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με διαβήτη. Η κατάλληλη ενυδάτωση, η καθαριότητα, η ισορροπημένη διατροφή και ο έλεγχος του διαβήτη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δερματικής ξηρότητας και άλλων δερματικών επιπλοκών. Η υγεία της επιδερμίδας σας είναι πολύ σημαντική, μην την αμελείτε.