ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα?

Home ΥΓΕΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα?
klentzeris koronoios

Ε1.Tι συνέπειες έχει για την έγκυο γυναίκα η λοίμωξη με από τον κορονοιό COVID19;

Τα μέχρι τώρα επιστημονικά  δεδομένα δείχνουν ότι οι κυοφορούσες γυναίκες,εάν προσβληθούν από τον κορονοιό  δεν υποφέρουν  περισσότερο ή λιγότερο, σε σύγκριση με μη κυοφορούσες γυναίκες της ίδιας ηλικίας και  της ίδιας κατάστασης υγείας. Οι πιθανότητες εμφάνισης  επιπλοκών είναι οι ίδιες και στις δύο ομάδες.

E2.Ποιά είναι τα ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από τον κορονoιό COVID19;

1.Πυρετός.

2.Βήχας επιμένων,3-4 επεισόδια σε 24 ώρες.

3.Δύσπνοια,δυσκολία στην αναπνοή.

4.Καταβολή,αδυναμία,μυαλγίες.

5.Διάρροια.

6.Απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Ε3.Τι πρέπει  να κάνω αν εμφανίσω τα συμπτώματα;

1.Μείνετε σπίτι,κατά προτίμηση σε ένα δωμάτιο μόνη σας.

2.Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα σας ή τον προσωπικό ιατρό σας.

Οι ιατροί θα αποφασίσουν,βάση των κριτηρίων του ΕΟΔΥ,αν θα κάνετε εργαστηριακό έλεγχο.

 Ε4.Τι  θα συμβεί στο έμβρυο αν προσβληθώ από τον κορονοιό  στην εγκυμοσύνη;

Πρέπει να τονισθεί ότι ο κορονοιός-COVID19 είναι ένας καινούργιος ιός και τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε.

Σύμφωνα όμως με τα, μέχρι τώρα, διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα η πιθανότητα αποβολής δεν αυξάνεται.

Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός περνάει τον πλακούντα και μολύνει το έμβρυο.

Υπαρχει και μία αναφορά από την Κίνα με 4 γυναίκες που είχαν τον COVID19 στην εγκυμοσύνη αλλά τα νεογνά δεν είχαν συμπτώματα λοίμωξης και ήταν φυσιολογικά.

Πάλι από την Κίνα έχουμε δεδομένα ότι μερικά νεογνά γεννήθηκαν πρόωρα.Δεν είναι δυνατόν όμως να υποστηρίξουμε ότι ο ιός προκάλεσε τον πρόωρο τοκετό.Ειναι πιθανόν  οι ιατροί να αποφάσισαν να κάνουν πρόωρο τοκετό για να προστατευθεί και να θεραπευθεί η πάσχουσα μητέρα.

Ε5.Μπορώ να θηλάσω αν έχω ύποπτα συμπτώματα ή είμαι θετική στον κορονοιό;

Ναι.Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι ο ιός περνάει από το αίμα της μητέρας,μέσω του μαστού, στο μητρικό γάλα.

Το κύριο πρόβλημα με το θηλασμό είναι η κοντινή επαφή του νεογνού με την μητέρα που πάσχει.Στα αρχικά στάδια το μητρικό γάλα θα μπορούσε να συλλέγεται με το θήλαστρο και να χορηγείται στο νεογνό από κάποιο άτομο που δεν έχει τον ιό.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλά και θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’όψιν πριν ληφθεί η οριστική απόφαση για τον θηλασμό.

Ε6.Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω τον κίνδυνο να νοσήσω από τον κορονοιό;

1.Mείνετε σπίτι και ακολουθήστε τις οδηγίες της πολιτείας και του ΕΟΔΥ.

2.Πλένετε τα χέρια σας συχνά και σωστά.Πλύσιμο με σαπούνι και χλιαρό νερό για 20-30 δευτερόλεπτα είναι αρκετό.

3.Οταν φτερνίζεστε ή βήχετε χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο.Πετάτε το χαρτομάντηλο στον κάδο των αχρήστων και πλένετε τα χέρια σας.

4.Αποφύγετε επαφή με όποιον  έχει ύποπτα συμπτώματα.

5.Περιορίστε στο ελάχιστο τις επισκέψεις από τρίτα άτομα στο σπίτι σας.

6.Είναι ασφαλέστερο για εσάς να εργάζεστε από το σπίτι .

Ε7.Μπορώ να επισκέπτομαι τον μαιευτήρα μου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ασφαλώς.Εαν δεν υπάρχει πρόβλημα η παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και το πρωτόκολλο του μαιευτήρα σας.

Εάν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα,ενημερώστε τον ιατρό σας και καθίστε σπίτι για 2 εβδομάδες.

Σε περίπτωση νόσου η παρακολούθηση του εμβρύου θα γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τις ιδιαίτερες προφυλάξεις που θα σας εξηγήσει ο μαιευτήρας σας.

Ε8.Τι θα συμβεί αν έχω θετικό τεστ για τον κορονοιό;

Αν τα συμπτώματα είναι ελαφρά θα παραμείνετε σπίτι.

Εάν όμως τα συμπτώματα είναι σοβαρά ,κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα,θα χρειασθεί εισαγωγή σε ειδική μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Ε9.Πως θα γεννήσω αν είμαι θετική στον κορονοιό;

Αν έχετε περάσει την νόσο ή είστε θετική στον κορονοιό χωρίς όμως συμπτώματα η πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού μπορεί να συζητηθεί με τον μαιευτήρα σας.

Εάν όμως υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως δυσκολία στην αναπνοή,τοκετός δια προγραμματισμένης καισαρικής τομής είναι η προτιμητέα επιλογή. Βεβαίως η μαιευτική μονάδα πρέπει να είναι καταλλήλως εξοπλισμένη και ετοιμασμένη για τοκετούς ασθενών θετικών στον κορονοιό.

Ε10. Τι θα γίνει με το νεογνό όταν γεννηθεί;

Αν η μητέρα έχει συμπτώματα ύποπτα για κορονοιό COVID19 ή έχει τη νόσο, αμέσως μετά τον τοκετό, το νεογνό θα υποστεί μια σειρά συγκεκριμένων εξετάσεων για να διερευνηθεί η πιθανότητα μολύνσεως.

Οι ανωτέρω απαντήσεις βασίζονται,κυρίως, στις τελευταίες κατευθηντήριες οδηγίες πού δημοσίευσε το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων καί Γυναικολόγων της Αγγλίας (26/3/2020-RCOG)

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
ΕΚΤΑΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι επιστημονικές ανακοινώσεις των τελευταίων 4 ημερών αλλάζουν λίγο τα δεδομένα που είχαμε για την μετάδοση του COVID19 από την μητέρα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι αρχικές μελέτες, αν και μικρού μεγέθους, από την Κίνα έδειχναν ότι το έμβρυο των πασχόντων από κορονοιό εγκύων γυναικών δεν μολύνεται από τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοιός δεν περνάει τον πλακούντα.

Την περασμένη Πέμπτη 26/3/20 όμως εμφανίστηκε η πρώτη επιστημονική ανακοίνωση που δείχνει ότι μετάδοση του κορονοιού μέσω του πλακούντα και μόλυνση του εμβρύου είναι δυνατόν να συμβούν.

Αμέσως μετά τον τοκετό,αιματολογική εξέταση του εμβρύου έδειξε την ύπαρξη ειδικών αντισωμάτων (Ανοσοσφαιρίνες IgM) τα οποία παρήχθησαν από το έμβρυο ως αποτελέσματα προσβολής του από τον κορονοιό μέσα στην μήτρα. Αυτό το εύρημα συνηγορεί υπέρ της μετάδοσης του κορονοιού από την μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Ηταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι πολύ νωρίς για τελικά συμπεράσματα. Χρειάζεται λεπτομερής παρακολούθηση και ανάλυση των περιστατικών που θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία στις κυοφορούσες γυναίκες. Μείνετε σπίτι ακολουθήστε τις οδηγίες που δίδονται από την πολιτεία.