Μπορεί μια γυναίκα με COVID-19 να θηλάσει;

Home ΥΓΕΙΑ Μπορεί μια γυναίκα με COVID-19 να θηλάσει;
breastfeed

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στις εγκύους, οι οποίες όχι μόνο αναρωτιούνται αν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη, αλλά και αν μετά τη γέννηση του μωρού τους θα μπορούν να το θηλάζουν.  Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, απαντά σε βασικές απορίες που έχουν, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή.

 

Έχουν οι έγκυοι αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον κορωνοϊό COVID-19;

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι έγκυοι δεν κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όσο ο γενικός πληθυσμός.

Ωστόσο είναι γνωστό πως το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας υφίστανται ριζικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και ότι άλλοι ιοί του αναπνευστικού (π.χ. αυτός της γρίπης) τις θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο νοσήσεως. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και εναντίον του COVID-19. Εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρουν αμέσως στον μαιευτήρα τους τυχόν ύποπτα συμπτώματα (όχι μόνο για COVID-19 αλλά και για γρίπη), όπως ο πυρετός, ο βήχας ή η δυσκολία στην αναπνοή.

Πρέπει οι έγκυοι με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον COVID-19 να γεννούν με καισαρική τομή; 

Αυτό αποφασίζεται κατά περίπτωση, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας και της εγκυμοσύνης της. Δεν υπάρχει επίσημη οδηγία να γεννούν υποχρεωτικά οι έγκυοι φορείς του COVID-19 με καισαρική.

Μπορεί μια γυναίκα μολυσμένη με τον COVID-19 να αγγίξει το νεογέννητο μωρό της; 

Ναι, εάν το επιθυμεί, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG). Είναι δική της επιλογή, εφόσον το μωρό της είναι υγιές και δεν νοσηλεύεται σε μονάδα. Υπήρξαν κάποιες αναφορές από την Κίνα που υποδήλωναν ότι οι γυναίκες που επιβεβαιωμένα έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 πρέπει να απομονώνονται από το μωρό τους για 14 ημέρες, αλλά το RCOG αντιτείνει ότι αυτό μπορεί να έχει δυνητικά αρνητικές συνέπειες στην διατροφή του μωρού και το δέσιμό του με τη μητέρα του.

Εάν αποφασίσει ότι θα διατηρήσει σωματική επαφή με το μωρό, είναι απαραίτητο να τηρεί όλους τους κανόνες προφύλαξης, όπως το να φοράει μάσκα εφόσον είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα και να τηρεί τους κανόνες καλής αναπνευστικής υγιεινής (δηλαδή να βήχει και να φταρνίζεται στον αγκώνα της, με το πρόσωπο στραμμένο μακριά από το μωρό). Πρέπει επίσης να φοράει καθαρά ρούχα και να έχει απολυμάνει καλά τα χέρια της πριν πάρει το νεογέννητο αγκαλιά.

Μπορεί η γυναίκα με τον ιό να θηλάσει το μωρό της; 

Τόσο ο Π.Ο.Υ. όσο και το RCOG απαντούν καταφατικά, εφόσον η γυναίκα αισθάνεται υγιής και θέλει να θηλάσει το μωρό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα. Επιπρόσθετα, η άμεση επαφή του δέρματος του μωρού με αυτό της μητέρας του συμβάλλει στο δέσιμο μεταξύ τους, ενώ το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν το μωρό από άλλες λοιμώξεις της εποχής όπως η γρίπη. Ο κύριος κίνδυνος με τον θηλασμό είναι ότι η στενή επαφή της μητέρας με το νεογέννητο, μπορεί να το εκθέσει σε μολυσμένα σταγονίδια από το αναπνευστικό της. Εφόσον λοιπόν η γυναίκα είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με τον κορωνοϊό, πρέπει να φορά χειρουργική μάσκα στη διάρκεια του θηλασμού και να τηρεί όλους τους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης που προαναφέρθηκαν.

Αν η γυναίκα προτιμά να μην θηλάσει, αλλά να βγάλει γάλα με το θήλαστρο, πρέπει να φροντίσει να το απολυμαίνει καλά πριν και μετά την χρήση, καθώς και να το χρησιμοποιεί έχοντας απολυμάνει καλά τα χέρια της και φορώντας μάσκα. Τις ίδιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνει και όταν φτιάχνει γάλα για το μωρό της στο μπιμπερό. Για την αποστείρωση του εξοπλισμού πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες των κατασκευαστών κάθε προϊόντος.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα