Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ, ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΚΟΠΟ ΑΓΧΟΣ.
Το να ελέγχουμε κατά διαστήματα την κατάσταση της υγείας μας πηγαίνοντας σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και κάνοντας διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς βέβαια αυτό να καταλήγει σε υπερβολή, είναι ό,τι καλύτερο για την διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
Η εντύπωση ότι όσο πιο πολλές εξετάσεις κάνουμε, τόσο καλύτερα θα προφυλαχθούμε από ενδεχόμενο μελλοντικό μας πρόβλημα υγείας, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να βρούμε κάποια, άνευ σημασίας, παθολογική εξέταση και να φορτωθούμε με άσκοπο άγχος. Ανάμεσα στις πάρα πολλές εξετάσεις που υπάρχουν θα πρέπει να επιλέξουμε αυτές που πραγματικά θα μας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην πρώιμη διάγνωση κάποιας παθολογικής κατάστασης που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας.
Το προληπτικό check-up πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών, εκτός και αν υπάρχει ιστορικό κάποιας κληρονομικής πάθησης που συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας νόσου, όπως π.χ. η υπερχοληστεριναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, κάποιες μορφές καρκίνου κ.ά. Στα άτομα αυτά, ο προληπτικός έλεγχος τουλάχιστον του προδιαθεσικού τους παράγοντα, πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία.
Αν το check-up είναι φυσιολογικό στην ηλικία των 20 ετών, αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3-5 χρόνια και συντομότερα, αν κάποια εξέταση είναι παθολογική.
Στο κλασικό, περιορισμένο check-up περιλαμβάνονται οι κάτωθι εξετάσεις:
✤ Γενική αίματος
✤ ΤΚΕ (Καθίζηση)
✤ Γενική ούρων
✤ Ουρία
✤ Σάκχαρο
✤ Ουρικό οξύ
✤ Χοληστερίνη
✤ Τριγλυκερίδια
✤ Ολικά λιπίδια
✤ HDL (καλή χοληστερίνη)
✤ LDL (κακή χοληστερίνη)
✤ Τρανσαμινάσες
✤ γGT
✤ Αλκαλική φωσφατάση
✤ Σίδηρος ορού και φεριτίνη για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
✤ TSH για τον έλεγχο του θυρεοειδούς
Παράλληλα, για τις γυναίκες ενδείκνυται:
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Περιλαμβάνει:
✤ Την εξέταση, από γυναικολόγο, των γυναικολογικών οργάνων και αποσκοπεί στη διάγνωση φλεγμονών, λοιμώξεων, καλοήθων και κακοήθων όγκων του κόλπου της μήτρας και των ωοθηκών κ.ά.
✤ Την ψηλάφηση του μαστού η οποία αποσκοπεί στην έγκαιρη ανακάλυψη πιθανών ύποπτων ογκιδίων.
ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Για τις γυναίκες είναι ίσως η πιο χρήσιμη εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και πρέπει να αρχίζει από την ενηλικίωση της γυναίκας και να επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως κάθε έτος.
ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
Γίνεται κυρίως για την έγκαιρη ανακάλυψη ογκιδίων στο μαστό, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Η πρώτη μαστογραφία (μαστογραφία αναφοράς) πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 20 ετών και αν είναι φυσιολογική να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 χρόνια. Μετά τα 40 η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ
Με τη μέτρηση αυτή αναζητούμε τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας στις γυναίκες πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των
50 ετών (γενικά μετά την εμμηνόπαυση) και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια.
ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΘΩΡΑΚΟΣ
Γίνεται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και αφορά κυρίως τις καπνίστριες. Η πρώτη ακτινογραφία θώρακος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια.
ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ
Γίνεται για την ανακάλυψη αρρυθμιών, ταχυκαρδιών, ισχαιμίας, καρδιακής υπερτροφίας κ.ά. Πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 30-40 ετών
και επί οικογενειακού ιστορικού καρδιοπάθειας ακόμα νωρίτερα. Στις αθλήτριες, το καρδιογράφημα και γενικά η καρδιολογική εξέταση πρέπει να γίνεται πριν το άτομο ενταχθεί σε εντατικό πρόγραμμα άσκησης.
ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ
Η πρώτη κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 50 ετών (ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου)
και αν αυτή είναι φυσιολογική, να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.