Διατροφή-και-Ουρικό-Οξύ-scaled-

Μπορεί Να Μειωθεί Το Ουρικό Οξύ Με Σωστή Διατροφή;

Θαλής Παναγιώτου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

allazwdiatrofi.gr

Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που δημιουργείται φυσιολογικά στο σώμα μας, με τον μεταβολισμό των πουρινών (ομάδα πρωτεϊνών) και αντίστοιχα απομακρύνεται φυσιολογικά, με τη βοήθεια των νεφρών.

Παράγεται είτε από την φυσιολογική καταστροφή των κυττάρων είτε μετά από την κατανάλωση τροφίμων ή/και ροφημάτων πλούσιων σε πουρίνες. Όταν το ουρικό οξύ παράγεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, κατάσταση γνωστή και ως “Υπερουριχαιμία”, μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, μεταξύ άλλων ουρική αρθρίτιδα ή νεφρική νόσο.Το αυξημένο ουρικό οξύ είναι μία κλινική κατάσταση η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, ένας εκ των οποίων είναι και η διατροφή.

Συγκεκριμένα, μία σωστή διατροφή με την κατάλληλη επιλογή τροφίμων, συνδυαστικά με έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ουρικού οξέος.

Η διατροφή στην αντιμετώπιση του αυξημένου ουρικού οξέος

Η διατροφή σε ένα άτομο με αυξημένο ουρικό οξύ έχει αποδειχθεί ένας πολύ σημαντικός, μη φαρμακευτικός, παράγοντας τόσο για την πρόληψη όσο και για την εξέλιξη της κατάστασης.

Μερικές πιο συγκεκριμένες συστάσεις που αφορούν την διατροφή είναι οι εξής:

  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
  • Οργάνωση ενός σταθερού ωραρίου κατανάλωσης τροφών, με προτίμηση στα μικρά και συχνά γεύματα
  • Προσοχή στο πουρινικό περιεχόμενο των τροφίμων και αποφυγή εκείνων που περιέχουν αυξημένη ποσότητα
  • Ένταξη τακτικής άσκησης στη καθημερινότητα

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε όταν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ:

Η βασικότερη σύνδεση της διατροφής και του αυξημένου ουρικού οξέος αφορά ορισμένα τρόφιμα ή και ροφήματα υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, των οποίων η κατανάλωση προκαλεί την αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα.

Μερικά παραδείγματα αυτών είναι:

  • τα αλκοολούχα ποτά ( κυρίως η μπύρα)
  • τα κρέατα αλλά και
  • τα θαλασσινά

Σύνοψη

Το αυξημένο ουρικό οξύ είναι μια κλινική κατάσταση η οποία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, με έναν από αυτούς να είναι η διατροφή. Το βασικό στοιχείο μιας διατροφής, κατάλληλης για ένα άτομο με αυξημένο ουρικό οξύ, είναι να περιλαμβάνει κατά βάση τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, περιορίζοντας εκείνα που είναι πλούσια σε αυτές.

Η λύση δε είναι αυστηρά η απαγόρευση και η αποφυγή ομάδων τροφίμων αλλά μια ισορροπία και μια παραπάνω προσοχή στη διατροφή, με έξυπνες επιλογές και αποφάσεις. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, η υιοθέτηση ενός γενικότερα υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής είναι εξίσου σημαντική.

Θαλής Παναγιώτου, Διατροφολόγος