​Μπορεί η επιδερμίδα μας να «συνηθίσει» σε μια κρέμα;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ ​Μπορεί η επιδερμίδα μας να «συνηθίσει» σε μια κρέμα;
face-cream

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιδίδονται σε ένα διαρκές …ζάπινγκ με τα καλλυντικά και περνούν από τη μια κρέμα στην άλλη γιατί πιστεύουν ότι αν τη συνηθίσει το δέρμα τους, θα πάψει να είναι αποτελεσματική. Πώς όμως προκύπτει η άποψη αυτή και κατά πόσο ισχύει; Ας το ψάξουμε λίγο περισσότερο…
Τα ακούμε συχνά στις κουβέντες με φίλες για την αποτελεσματικότητα των καλλυντικών: «αλλάζω συχνά κρέμα που φοράω, γιατί μετά από λίγο, η επιδερμίδα μου τη συνηθίζει …», ή «όταν πρωτοφόρεσα την x κρέμα ήμουν πολύ ευχαριστημένη. Τώρα όμως δεν μου κάνει πια τίποτα…».

Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια; Μήπως με την επαναλαμβανόμενη χρήση του ίδιου καθαριστικού, της ίδιας κρέμας ματιών του ίδιου ορού, το δέρμα μας παθαίνει τελικά …ανοσία στα δραστικά τους συστατικά; Μήπως όντως συνηθίζει την κρέμα που εφαρμόζουμε καθημερινά και μετά από λίγο καιρό τη… βαριέται;

Η απάντηση είναι όχι. Το δέρμα μας δεν αποκτά… ανοσία στην κρέμα που φοράμε, ούτε χρειάζεται ποικιλία στο… πιάτο του για να μην βαριέται και βέβαια, τα κύτταρά του δεν διαθέτουν κανένα …σατανικό μηχανισμό που να μετατρέπει με τον καιρό τα ευεργετικά συστατικά μιας σύνθεσης σε μη-ευεργετικά.

Τα αντιοξειδωτικά, τα αντηλιακά φίλτρα, οι ενυδατικοί και μαλακτικοί παράγοντες μιας κρέμας, είναι πολύτιμα συστατικά που συνεχίζουν να προσφέρουν τα ίδια οφέλη στο δέρμα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που τη χρησιμοποιούμε.

Αν έχουμε βρει μια καλλυντική σύνθεση που μας αρέσει, συμβουλεύουν οι ειδικοί , αν είναι εμπλουτισμένη με ενεργά συστατικά χρήσιμα για το δικό μας δέρμα και αν μας έχει προσφέρει «δείγμα γραφής» μέσα στον πρώτο μήνα, δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να την αλλάξουμε. Μια τέτοια κρέμα, συνεχίζει να δρα και να συντηρεί το καλό αποτέλεσμα, ακόμα κι όταν εμείς έχουμε πάψει να βλέπουμε τη διαφορά στο πρόσωπό μας.

Τονίζουν δε πάντα, ότι πρέπει επιτέλους να δίνουμε πίστωση χρόνου στα καλλυντικά μας . Η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται , όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε, ενώ συχνά, κορυφώνεται 6-12 μήνες μετά την πρώτη εφαρμογή –εξαιρούνται οι ενυδατικές συνθέσεις που δρουν συνήθως μέσα στον πρώτο μήνα. Μπορεί εμείς να περιμένουμε τα «άμεσα αποτελέσματα» που μας υπόσχονται, η αλήθεια όμως είναι ότι τα κύτταρα του δέρματος δεν ανταποκρίνονται τόσο γρήγορα στα μηνύματα ανάπλασης που τους μεταφέρει π.χ. ένα δραστικό πεπτίδιο, ούτε μπορούν να ενεργοποιήσουν τους επανορθωτικούς τους μηχανισμούς σε λίγες ώρες και να μεταμορφώσουν την επιδερμίδα μας- γι αυτό άλλωστε υπάρχουν άλλα συστατικά που προσφέρουν οπτικά εφέ…

Γιατί όμως συνήθως δημιουργείται η αντίθετη εντύπωση ;

Είναι θέμα αντίληψης: τις πρώτες μέρες, αφότου αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ένα νέο καλλυντικό προϊόν, έχουμε ακόμα νωπή την εικόνα που είχε η επιδερμίδα μας πριν τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και για τον λόγο αυτό μπορούμε εύκολα να κάνουμε τη σύγκριση του πριν, με το μετά και να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές ανάμεσα στο «παλιό» και στο «καινούργιο» δέρμα μας. Περνώντας ο καιρός, η παλιά εικόνα ξεχνιέται και η βελτίωση παύει να είναι ορατή –σύμφωνα πάντα με την προσωπική μας αξιολόγηση. Αντιλαμβανόμαστε τη νέα μας εικόνα ως κάτι φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η κρέμα δεν μας κάνει πια τίποτα…

Είναι θέμα αναγκών: ένα παραμελημένο δέρμα, που του λείπουν απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, είναι λογικό να αντιδρά εντονότερα και πιο άμεσα στα ενεργά συστατικά μιας κρέμας σε σχέση με ένα σωστά φροντισμένο δέρμα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ένα αφυδατωμένο, ταλαιπωρημένο δέρμα, θα δεχτεί σαν «μάννα εξ ουρανού» μια πλούσια ενυδατική σύνθεση, ενώ μια θρεπτική μάσκα προσώπου θα το μεταμορφώσει . Τα ίδια ακριβώς προϊόντα , δεν θα προσφέρουν τίποτα το συγκλονιστικό-πέρα από τη συνηθισμένη υγρασία- στο δικό σας δέρμα που το φροντίζετε συστηματικά για να μην του λείπει τίποτα…

Είναι θέμα χρόνου: Συχνά ξεχνάμε ότι το δέρμα όπως και όλος ο οργανισμός μας αλλάζει διαρκώς και οι ανάγκες του, χρόνο με το χρόνο και από εποχή σε εποχή, διαφοροποιούνται και αυξάνονται. Και τότε, ρίχνουμε την ευθύνη στην κρέμα που φοράμε…

Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα;

Ναι. Υπάρχουν ορισμένα δραστικά συστατικά που εμπλουτίζουν καλλυντικές συνθέσεις απέναντι στα οποία , το δέρμα αναπτύσσει ένα είδος ανοχής, λίγο ή περισσότερο καιρό μετά την πρώτη εφαρμογή τους . Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στην επιστήμη της φαρμακολογίας με τον ελληνικής προέλευσης όρο tachyphylaxis (ταχυφυλαξία). Αυτό συμβαίνει με το υπεροξείδιο του βενζολίου, ένα ισχυρό αντιβακτηριδιακό συστατικό που βρίσκουμε στις φόρμουλες κατά της ακμής, αλλά και με δύο από τα πιο γνωστά χημικά απολεπιστικά, το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ, τα οποία χάνουν με τον καιρό την αποτελεσματικότητά τους . Το δέρμα, έχοντας ήδη βελτιωθεί , όσο ήταν δυνατόν, αρχίζει πλέον να αντιστέκεται και να εμφανίζει σημάδια ανοχής στη δράση τους, με άλλα λόγια, συνηθίζει . Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, αυτό μπορεί να συμβεί, μέσα σε λίγες εβδομάδες ή στα επόμενα 1-2 χρόνια. Τι κάνουμε στις περιπτώσεις αυτές; Με δεδομένο ότι το σαλικυλικό, το γλυκολικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζολίου συγκαταλέγονται στα πιο δραστικά συστατικά της κοσμητολογίας και τα προϊόντα που τα περιέχουν προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στο γερασμένο ή με ατέλειες δέρμα, η λύση που προτείνουν οι δερματολόγοι είναι, όταν η δράση τους δεν είναι πλέον ικανοποιητική , να αντικαθίστανται από παρεμφερή προϊόντα με τα ίδια συστατικά αλλά σε υψηλότερη συγκέντρωση .

Πηγή: www.skingurus.gr