model-beach

BLOCK στη φωτογήρανση…το αντίτιμο του μαυρίσματος

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΣΑΤΟΥ
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

www.beautifulskin.gr

instagram:@beautifulskin.gr

H επιθυμία να παρατείνουμε όσο γίνεται τη νεότητα, ανέκαθεν υπήρξε επιδίωξη του ανθρώπου. Όλοι μας θελουμε να είμαστε και να φαινόμαστε νέοι και υγιείς. Συμβιβαζόμαστε σταδιακά με τη φθορά του χρόνου, αλλά πολεμάμε κιόλας να καθυστερήσουμε τα σημαδια του.
Όταν αναφερόμαστε στην αντιγήρανση, πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος ποιοι είναι οι παράγοντες που επιφέρουν τη γήρανση στον οργανισμό μας και ειδικότερα στο δέρμα. Πολλοί θεωρούν ότι σε μεγάλο ποσοστό η γήρανση εξαρτάται από τα γονίδιά μας δηλαδή την κληρονομικότητα , το πόσο «καλό κύτταρο» έχουμε.

korres-redgrape

Πρόσφατες όμως μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 20% της γήρανσης οφείλεται στη γενετική προδιάθεση, ενώ το 80% στο εκθεσίωμα. Εκθεσίωμα ονομάζουμε όλους εκείνους τους παράγοντες που εκτίθεται καθημερινά ο οργανισμός μας και επηρεάζουν τη ζωή, την εμφάνιση, την υγεία του. Στο εκθεσίωμα περιλαμβάνονται εξωγενείς παράγοντες. (ήλιος, ρύπανση, θερμότητα, ακτινοβολία, προϊόντα φροντίδας) όπως και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (διατροφή, κάπνισμα, φάρμακα, ύπνος, στρες, άσκηση).
Από όλους τους εξωγενείς παράγοντες ο ήλιος είναι ο πιο επιβλαβής. Ο ήλιος είναι ο μεγάλος εχθρός του δέρματος. Η πρώιμη γήρανση λόγω έκθεσης στον ήλιο (φωτογήρανση) είναι το τίμημα για το μαύρισμα του καλοκαιριού. Το ίδιο ισχύει και για τεχνητές πηγές φωτός ( κυρίως σολάριουμ).

 

Απο το 1969 ο Albert Kligman έθεσε το ζήτημα της έκθεσης στην UV ακτινοβολία ως βασικό λόγο για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Από τότε έχουν προστεθεί διάφορα άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία: μπορεί οι ακτίνες UV να αποτελούν μόνο το 5% του ηλιακού φάσματος, ωστόσο οι συνέπειες που έχουν για το δέρμα μας είναι σοβαρές: σχηματισμός ελεύθερων ριζών, βλάβες στο DNA, κηλίδες, μικροφλεγμονές, εύθραυστα αγγεία και καταστροφή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Στη διαδικασία της φωτογήρανσης, βέβαια, συμμετέχουν όλες οι UV ακτίνες, ανεξαρτήτως μήκους.Το 80% από τα σημάδια γήρανσης στην επιφάνεια της επιδερμίδας, προέρχεται από την καθημερινή, χωρίς προστασία, έκθεσή μας στον ήλιο.

Ο ήλιος μακροπρόθεσμα καταστρέφει το κολλαγόνο, οδηγεί σε ρυτίδες, πανάδες, χαλάρωση προσώπου και σώματος.
Έχοντας αυτά υπ’οψιν, αντιλαμβανόμαστε τη σημασια της αποτελεσματικής αντιηλιακής προστασίας από πολύ νεαρή ηλικία.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:

Αποφεύγουμε την πολύωρη ,άμεση έκθεση / ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Φοράμε καπέλο / γυαλιά / αντηλιακό και αναζητούμε σκιά. Σε πολύωρη έκθεση πχ ψάρεμα / ιστιοπλοΐα, φοράμε ελαφριά ρούχα – δεν αρκεί το αντηλιακό. Φοράμε αντηλιακό και στη σκιά αλλά και σε συννεφιά και το ανανεώνουμε συχνά. Χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα αντιηλιακού και επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμιδας (παιδικό / για ακνεικά δερματα / για ξηρό δέρμα κλπ).

Σε κάθε περίπτωση η προστασία να είναι αποτελεσματική για uva, uvb(spf > 30), infrared ακτινοβολίες και για μπλε φως.
Η καθημερινή αντιηλιακή προστασία -όχι μόνο το καλοκαίρι, με επανάληψη του αντιηλιακού ανα 3ωρο (όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο) είναι επιβεβλημένη για να προστατευτούμε . Επιπλεον, η καλλυντική φροντίδα με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη C , φερουλικό οξύ κ.α ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δράση του αντιηλιακού κι ενδυναμώνουν το δέρμα. Αναστροφή εν μέρει της φωτογηρανσης επιτυγχάνεται και με συστηματική χρήση βιταμινης Α. Επιπλέον υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να ενισχύσουν την άμυνά μας έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Συμπερασματικά, ο ήλιος μας φτιάχνει τη διάθεση, κολακεύει την εμφάνιση ,είναι σημαντικός για την ψυχική υγεία και τη σύνθεση βιταμινης D, όμως το τίμημα για την πολύωρη , χωρίς ..φίλτρα συντροφιά του, είναι η γήρανση του δερματος.