athens-buildings

Αθηναικά κτίρια που σου κλέβουν την καρδιά με μια βόλτα στην πόλη

Η Αθήνα είναι αναμφισβήτητα μια πόλη γεμάτη αρχιτεκτονικά διαμάντια, τόσο παλαιότερα, όσο και σύγχρονα. Μία βόλτα στην πόλη, θα σε φέρει μπροστά σε πολλά Αθηναϊκά κτίρια, τα οποία σου κλέβουν την καρδιά με την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, αλλά και με την ενδιαφέρουσα ιστορία τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε μια εικονική περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας και θα ανακαλύψουμε μαζί μερικά από τα ομορφότερα, ιστορικότερα, και πιο ιδιαίτερα κτίρια της πρωτεύουσας -τόσο παλιά, όσο και μοντέρνα.

The Orbit

foto_2_orbitΤο Orbit είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κτίρια που τραβούν αμέσως την προσοχή -αποκλείεται να έχεις περάσει από τη λεωφόρο Κηφισίας και να μην έχεις σταθεί για να θαυμάσεις αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα! Minimal, μοντέρνο και eco-friendly, αυτό το εννιαόροφο κτίριο έχει εντυπωσιακό σχεδιασμό, καθώς αποτελείται από δύο πτέρυγες, οι οποίες ενώνονται, δημιουργώντας έναν κεντρικό χώρο, ο οποίος αποτελεί και τον πυρήνα του κτιρίου.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του Orbit είναι σίγουρα τα sky gardens του, ημιυπαίθριοι χώροι, οι οποίοι ενώνουν τις δύο πτέρυγες του κτιρίου, φέρνοντας μια ανάσα φύσης και δροσιάς εν μέσω της θορυβώδους και πολυσύχναστης Κηφισίας. Στο κτίριο αυτό,το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 42.000 τ.μ., στεγάζονται γραφεία και διάφορες επιχειρήσεις, όπως το Alterlife Αμπελοκήπων και ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Zenίθ.

Μέγαρο Κυριακούλη Μαυρομιχάλη

foto_3_mavromichaliΤο Μέγαρο Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, το οποίο βρίσκεται στη γωνία που σχηματίζουν οι οδοί Αμαλίας και Ξενοφώντος, είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Αθήνας. Μπορεί σήμερα να στεγάζει τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, όμως η ιστορία του ξεκινά από το 1870, όταν το σχεδιάστηκε από το Θεόφιλο Χάνσεν, διάσημο Δανό αρχιτέκτονα. Το μέγαρο αυτό αρχικά χτίστηκε ως κατοικία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, εγγονού του ξακουστού ομώνυμου ήρωα της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Όμως, από το 1876 έως το 1879, το Μέγαρο Κυριακούλη Μαυρομιχάλη στέγασε τη Ρωσική Πρεσβεία, όπου στο διάστημα αυτό διοργανώνονταν οι πιο λαμπρές χοροεσπερίδες της Αθήνας. Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το κτίριο κινδύνευσε να κατεδαφιστεί, όμως με αγώνα μιας ομάδας σημαντικών προσωπικοτήτων αυτό αποφεύχθηκε και έτσι το μέγαρο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1974. Πλέον, το Μέγαρο Κυριακούλη Μαυρομιχάλη στεγάζει την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα!

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

niarxosΤο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό σύγχρονο οικοδόμημα της Αθήνας! Ο σχεδιασμός του κτιρίου ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό του ιδρύματος, στο αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop. Δημιούργημα του αρχιτέκτονα Renzo Piano, το αρχιτεκτονικό αυτό γραφείο έχει στο portfolio του μια σειρά από εντυπωσιακά projects, όπως ο Τερματικός Σταθμός του Διεθνούς Αεροδρομίου Kansai, τα γραφεία της εφημερίδας The New York Times και ο Πύργος της Γέφυρας του Λονδίνου.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του ΚΠΙΣΝ είναι το κανάλι του, το οποίο όμως δεν έχει δημιουργηθεί μόνο για να εξυπηρετεί αισθητικούς σκοπούς – εκεί γίνονται κάθε εβδομάδα μαθήματα ιστιοπλοΐας και καγιάκ. Εκτός από το πανέμορφο κανάλι, το κτίριο του ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Λυρική Σκηνή, καθώς και μια τεράστια έκταση από κήπους!

Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού

suggros…ή αλλιώς το Υπουργείο Εξωτερικών. Το κομψό αυτό κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ζαλοκώστα, ακριβώς απέναντι από τη βουλή, είναι ένα από τα πολλά και υπέροχα δημιουργήματα του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο διάσημος αρχιτέκτονας ανέλαβε το σχεδιασμό αυτού του κτιρίου μετά από ανάθεση του μεγαλοεπιχειρηματία Ανδρέα Συγγρού το 1873. Παρόλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει από το αρχικό σχέδιο του Τσίλλερ, καθώς ο Συγγρός έκανε πολλές τροποποιήσεις.

Το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού ξεχωρίζει για τη νεοκλασική του εμφάνιση, η οποία ωστόσο οφείλεται κυρίως στις αλλαγές που έγιναν στις αρχές του 20 αιώνα, λίγο αφότου το κτίριο παραχωρήθηκε στο κράτος. Η παραχώρηση αυτή έγινε από τη σύζυγο του Ανδρέα Συγγρού, Ιφιγένεια, η οποία με μία μυστική διαθήκη όριζε την επιθυμία της το μέγαρο να παραχωρηθεί στο κράτος, ώστε να στεγάσει το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως και έγινε.

Η Αθήνα είναι γεμάτη από εντυπωσιακά κτίρια, τα οποία έχουν αφήσει και θα αφήσουν το στίγμα τους στο αστικό τοπίο. Μη διστάσεις να τα ανακαλύψεις και -αν μπορείς- να τα επισκεφθείς, είναι πραγματικά μοναδικά!