laser anoiksi

Αποτρίχωση με λέιζερ: Γιατί η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή;

Αυτή η εποχή του χρόνου, η άνοιξη, είναι η καταλληλότερη για να ξεκινήσει και η αποτρίχωση με λέιζερ, για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα καθαρό, λείο και απαλό δέρμα.

«Κατά την αποτρίχωση, η συσκευή λέιζερ εκπέμπει φως που στοχεύει στη σκούρα χρωστική ουσία του τριχοθυλακίου (μελανίνη). Εκεί μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία καταστρέφει τα τριχοθυλάκια, οπότε αναστέλλεται ή καθυστερεί η ανάπτυξη των τριχών. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρωματική αντίθεση μεταξύ του δέρματος και των τριχών, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η θεραπεία. Αυτή βρίσκεται στο μέγιστο σημείο της στις αρχές της άνοιξης, δεδομένου ότι το μαύρισμα της προηγούμενης καλοκαιρινής σεζόν έχει πια εξασθενήσει», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η καταλληλότερη και για έναν ακόμα λόγο: γιατί οι τρίχες δεν έχουν ακόμα εκτεθεί στον ήλιο, δεν έχουν ξανθύνει, οπότε η επιθυμητή αντίθεση παραμένει έντονη. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αποτρίχωση με λέιζερ μπορούν να κάνουν μόνο οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρες τρίχες, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει τη χρήση του λέιζερ και σε πιο σκούρους τύπους δέρματος, αλλά και σε τρίχες που δεν απορροφούν καλά το φως (ξανθές, λευκές, κόκκινες), χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο δέρμα», προσθέτει.

Άλλος ένας λόγος που η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για μόνιμη αποτρίχωση είναι γιατί τώρα είναι ευκολότερη η προετοιμασία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος αποτρίχωση με λέιζερ είναι οι τρίχες να βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η αποτρίχωση με κερί, με τσιμπιδάκι, με ηλεκτρόλυση ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από τη θεραπεία, κάτι που υποχρεώνει σε κάλυψη της περιοχής για αισθητικούς λόγους.

«Οι συγκεκριμένες μέθοδοι αποτρίχωσης απαγορεύονται γιατί διαταράσσουν το τριχοθυλάκιο και καθιστούν τη θεραπεία με λέιζερ λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρίχες ξεριζώνονται. Χωρίς τη ρίζα της τρίχας, η ενέργεια του λέιζερ δεν μπορεί να επικεντρωθεί στο τριχοθυλάκιο και να καταστρέψει την ικανότητά του να αναπτύσσει τις τρίχες», διευκρινίζει ο δρ Στάμου.

Η μοναδική μέθοδος αποτρίχωσης που επιτρέπεται είναι το ξύρισμα, επειδή δεν έχει καμία επίδραση στο τριχοθυλάκιο. Απαιτείται, ωστόσο, ένα εύλογο μήκος τρίχας για να εφαρμοστεί το λέιζερ, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 mm. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο ξύρισμα θα πρέπει να γίνεται, αναλόγως του σημείου του σώματος που θα υποβληθεί σε θεραπεία, από 2-7 μέρες πριν από τη συνεδρία». Όταν ο καιρός δεν επιβάλει τη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν το σύνολο του δέρματος, αυτό είναι πιο εύκολο συγκριτικά με το καλοκαίρι που είναι συχνά αδύνατη αυτή η επιλογή, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η δική μας όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει πολύ και οι υψηλές θερμοκρασίες διαρκούν για πολλούς μήνες.

Ιδανική είναι η αποτρίχωση με λέιζερ την άνοιξη και εξαιτίας της ευαισθησίας του δέρματος στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία μετά τη θεραπεία. Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο εγκαύματος αλλά και φλεγμονής και δυσχρωμίας, εάν εκτεθεί στον ήλιο χωρίς ισχυρή αντηλιακή προστασία.