Αποτοξινώστε το ήπαρ σας μετά τις διακοπές

Home ΥΓΕΙΑ Αποτοξινώστε το ήπαρ σας μετά τις διακοπές
time to detox

Γράφει ο Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας

Η αποτοξίνωση είναι πολύ σημαντική για να απαλλαγούμε από όλες τις πιθανές τοξίνες που βρίσκονται στον οργανισμό μας. Η εναπόθεση τοξινών στο σώμα μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους, όπως η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων ή μέσω του περιβάλλοντος.

Η απομάκρυνση των τοξινών και η παροχή υγιεινών και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, μας οχυρώνει απέναντι στις ασθένειες και βελτιώνει  τη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, ευεξία και καλή υγεία.

Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν Prunus mume το οποίο βοηθάει στη διατήρηση της καλής ηπατικής λειτουργίας και διατίθονται από τα φαρμακεία είναι ένας ακόμα πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη της αποτοξίνωσης. Σύμφωνα με τεκμηριωμένες μελέτες, το  πατενταρισμένο  εκχύλισμα Prunus mume (Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ) που περιέχει,  σε συνδυασμό με τη Χολίνη, υποστηρίζουν αποτελεσματικά την φυσιολογική ηπατική λειτουργία και το φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων αποτοξινώνοντας παράλληλα τον οργανισμό.

Μπορείτε επίσης να:

Καταναλώνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό και  φυσικούς χυμούς:2 με 2.5 λίτρα νερό την ημέρα είναι η ιδανική κατανάλωση. Οι χυμοί,  επίσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το ήπαρ και να προωθήσετε τη λειτουργία του. Προτιμήστε τους φυσικούς χυμούς από τους επεξεργασμένους. Ο φρέσκος χυμός λαχανικών είναι η καλύτερη επιλογή για το συκώτι σας. Μπορείτε να καταναλώσετε ένα αναμειγμένο χυμό από διάφορα λαχανικά όπως καρότο, παντζάρι, ντομάτα, σπανάκι και άλλα  της επιλογής σας.

Υιοθετήστε μια δίαιτα φιλική προς το συκώτι: Επιλέξτε κάποια φαγητά φιλικά προς το ήπαρ και ενσωματώστε τα στη διατροφή σας. Μερικά από τα τρόφιμα που είναι εξαιρετικά για το συκώτι σας είναι τα σταφύλια, τα παντζάρια, τα μούρα, τα καρύδια, το ελαιόλαδο και το  τσάι. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα φρέσκα λαχανικά. Μια διατροφή φιλική προς το στομάχι θα ωφελήσει το συκώτι σας με πολλούς τρόπους.

Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3: Οι τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, είναι ιδανικές για την υγεία του ήπατος, καθώς απομακρύνουν τις τοξίνες που επιβαρύνουν τη λειτουργία του.

Χάστε τα περιττά κιλά: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Είναι επίσης επιβλαβές για το ήπαρ. Πρέπει να διατηρήσετε υγιές βάρος. Αφεθείτε σε περισσότερες  ασκήσεις και περιορίστε τη διατροφή σας για να φτάσετε σε ένα ιδανικό βάρος. Προγραμματίστε υγιεινή διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να προωθήσετε την καλή γενική υγεία.

Μειώστε το αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει σε μεγάλη βλάβη στο συκώτι. Η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κάποια σοβαρή βλάβη στο ήπαρ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του ίκτερου, της κίρρωσης, της ηπατικής ανεπάρκειας και ακόμη και του καρκίνου του ήπατος.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: