Αποχρωματισμός επιδερμίδας: Τι τον προκαλεί και πώς μπορούμε να επαναφέρουμε το ομοιογενές χρώμα

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Αποχρωματισμός επιδερμίδας: Τι τον προκαλεί και πώς μπορούμε να επαναφέρουμε το ομοιογενές χρώμα
bovary

Ο Δερματολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Αγγελίδης γράφει για τις θεραπείες που επαναφέρουν ομοιογενές χρώμα στην επιδερμίδα.

Κανείς δεν πρόκειται να κάνει τη φιλοφρόνηση «τι ωραίο λείο δέρμα που έχεις». Αντίθετα, το σχόλιο που συνήθως εισπράττουμε είναι «πω, πω, λάμπεις σήμερα». Στα μάτια των άλλων (και του εαυτού μας) η ακτινοβολία του δέρματος είναι συνώνυμη με τα νιάτα, την ομορφιά και την υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει ένα σημαντικό οικουμενικό κριτήριο της νεανικότητας: η λαμπερή επιδερμίδα.

Λεία, χρωματικά ομοιογενής και αψεγάδιαστη, υποδεικνύει μια υγιή βιολογική λειτουργία στο βάθος του δέρματος. Ατέλειες όπως οι πανάδες, οι κηλίδες και η θαμπή όψη μπορούν να κάνουν ένα πρόσωπο να δείχνει κουρασμένο και γηρασμένο ακόμα κι αν δεν έχει ρυτίδες.

Δεδομένου λοιπόν ότι με το πέρασμα του χρόνου η γήρανση επέρχεται αναπόφευκτα και κατανοώντας ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής (που χαρακτηρίζεται από έντονο στρες, κούραση, περιβαλλοντική ρύπανση) αλλοιώνει τη χροιά, η νέα αντίληψη θέλει την επιδερμίδα, ακόμα κι αν έχει ρυτίδες, να αντανακλά λάμψη και φωτεινότητα. Για να αποκαταστήσουν το χαμένο φως τα νέα κοσμητολογικά επιτεύγματα στρέφονται ενάντια σε κάθε δερματική ατέλεια και επαναφέρουν τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο.

Τι μας στερεί τη λάμψη; Η υγιής όψη της επιδερμίδας, το πολυσυζητημένο healthy glow, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο: πρόκειται για το άθροισμα του φυσικού φωτός που αντανακλάται απευθείας από την κεράτινη στιβάδα, καθώς και του φωτός που φτάνει στο χόριο, παίρνει χρώμα από την αιμοσφαιρίνη και από εκεί αντανακλάται και πάλι στην επιφάνεια.

Καθώς όμως μεγαλώνουμε, οι ρυτίδες, οι πόροι και η αύξηση του πάχους της κερατίνης στοιβάδας εμποδίζουν την ομαλή αντανάκλαση του φωτός, με αποτέλεσμα αυτό να εγκλωβίζεται, η λάμψη να παγιδεύεται και το δέρμα να δείχνει θαμπό και ανομοιογενές.

Η ομοιομορφία της επιδερμίδας στηρίζεται σε τρεις σημαντικούς παράγοντες: στον χρωματικό δερματικό τόνο, στη λάμψη και στην καλή αιμάτωση. Η λάμψη της προκύπτει από την αλληλεπίδραση του φωτός και των σκιών, των χρωμάτων και της διαφάνειας.

Με την πάροδο του χρόνου όμως και την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο η δομική σαφήνεια του δέρματος μειώνεται προκαλώντας σκιές, οι οποίες εμφανίζονται με τη μορφή καφέ κηλίδων και θαμπής όψης.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που στις περισσότερες περιπτώσεις προσθέτει χρόνια και συγκαταλέγεται σε έναν από τους σημαντικότερους δείκτες γήρανσης». Τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική που μας προστατεύει από τον ήλιο, δηλαδή τη μελανίνη, αποτελούν το 3% των κυττάρων της επιδερμίδας μας.

Το πρόβλημα είναι πως καθώς μεγαλώνουμε ο αριθμός των μελανοκυττάρων μειώνεται κατά 10%-20% κάθε δεκαετία. Τα μελανοκύτταρα που μένουν προσπαθούν να αναπληρώσουν τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να υπάρχει υπερπαραγωγή χρωστικής και σε κάποιες άλλες μείωση ή πλήρης απουσίας μελανίνης. Η υπερβολική συσσώρευση παρεμποδίζει την πορεία του φωτός κι έτσι το δέρμα αποκτά δυσχρωμίες και ανομοιογένεια.

Συχνά ένα δέρμα με δυσχρωμίες και κηλίδες κάνει το πρόσωπο να δείχνει πιο φωτογηρασμένο ή ηλικιακά μεγαλύτερο.

Για την πρόληψη χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία καθημερινά και αποφεύγουμε την ηλιακή ακτινοβολία.

Στο ιατρείο εφαρμόζονται θεραπείες όπως:

  • Αυτολόγα φωτοδυναμικα peels,τα οποία είναι μελανορυθμιστικά και μπορούν να γίνουν ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Υδροδερμοαπόξεση
  • Υδρομεσοθεραπεία
  • Dermainfusion
  • Αυτόλογη θεραπεία PRP

Για τοπική αγωγή στο σπίτι απλώνουμε ειδικές κρέμες με λευκαντικά συστατικά τα οποία είναι ταυτόχρονα και αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α, C, το αζελαΐκο οξύ, το κοτζικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ.

Πηγή: https://www.bovary.gr/