Από τι προκαλείται ο πονοκέφαλος και από τι η ημικρανία;

Home ΥΓΕΙΑ Από τι προκαλείται ο πονοκέφαλος και από τι η ημικρανία;
headache girl in bed

Πριν αναφερθούμε στα όσα γνωρίζουμε σχετικά με τις αιτίες των ημικρανιών έναντι των πονοκεφάλων, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το να έχετε πονοκέφαλο δεν σημαίνει αυτόματα ότι είστε άρρωστος ή ότι έχετε μια ανεξιχνίαστη, υποκείμενη ιατρική πάθηση. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος μπορούν συχνά να προκαλέσουν τυπικούς πονοκεφάλους, σύμφωνα με την Cleveland Clinic και την Mayo Clinic, όπως:

  • Κατανάλωση αλκοόλ (ιδίως κόκκινου κρασιού) και καφεΐνης
  • Κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή συστατικών
  • Αλλαγές στον ύπνο ή έλλειψη ύπνου
  • Κακή στάση του σώματος
  • Παραλείψεις γευμάτων
  • Στρες
  • Έκθεση σε αλλεργιογόνα
  • Παθητικό κάπνισμα
  • Ισχυρές οσμές από οικιακές χημικές ουσίες ή αρώματα

Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, ακόμα και η ψηλή, σφιχτή αλογοουρά σας ή η στέκα  μπορεί να είναι ο ένοχος.

Όσον αφορά τις ημικρανίες, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Είναι σύνηθες να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών, καθώς μπορεί να κληρονομούνται, εξηγεί ο Manhart, αλλά σημειώνει επίσης ότι η συγκεκριμένη αιτία της διαταραχής παραμένει άγνωστη. Προς το παρόν, η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία είναι ότι οι ημικρανίες συμβαίνουν όταν ενεργοποιείται το τριγμονοαγγειακό σύστημα (το οποίο περιλαμβάνει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία), σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simple.

Και ενώ κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες σε κάποιον που ζει με την πάθηση. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις συμπίπτουν με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος που μπορεί να οδηγήσουν σε μη ημικρανικούς πονοκεφάλους: ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος, η σοκολάτα, το τυρί, το κόκκινο κρασί, το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η έλλειψη γευμάτων και οι αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης.

Επιπλέον, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι περίπου τρία στα τέσσερα άτομα που έχουν ημικρανίες είναι γυναίκες. Περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους λόγω ορμονικών αιτιών που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την εγκυμοσύνη ή τα αντισυλληπτικά χάπια. Τα οιστρογόνα, μια γυναικεία ορμόνη, ελέγχουν επίσης χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τις αισθήσεις του πόνου. Όταν το επίπεδο αυτής της ορμόνης αυξομειώνεται, λόγω άγχους ή ορμονικών κύκλων, μπορεί να προκαλέσει επώδυνο πονοκέφαλο ή ημικρανία.