antigiransi

Αντιγήρανση προσώπου και σώματος: Yπάρχουν νέα …και είναι ωραία!

Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Αργυρή Καπελλάρη μας ενημερώνει για τα νεότερα στη δερματολογία. Ζούμε σε εποχή επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Ειδικά στον τομέα της ιατρικής οι γονιδιακές θεραπείες, τα ανασυνδυασμένα εμβόλια, οι βιολογικές θεραπείες αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο.

Αντίστοιχα, και στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας νέες τεχνικές και νέες θεραπείες υπόσχονται ολιστική αντιγήρανση με κινητοποίηση φυσικών ενδογενών μηχανισμών.

Θεμέλια λίθος είναι τα νέας γενιάς ενέσιμα εμφυτεύματα, γνωστά με την ονομασία βιοδιεγέρτες. Πλέον, γνωρίζουμε αναλυτικά το μηχανισμό της γήρανσης, όπως για παράδειγμα ότι μεγαλώνοντας έχουμε σταδιακή απώλεια όγκου και ατροφία του δέρματος. Τα οστά απορροφούνται και μηχανικά ανακατασκευάζονται, ο λιπώδης ιστός σε σημεία υπερτρέφεται και σε άλλα ατροφεί και το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, καθώς αντιστρέφεται η αναλογία του κολλαγόνου τύπου Ι υπέρ του τύπου ΙΙΙ.

Οι νέοι βιοδιεγέρτες, όπως το πολυγαλακτικό οξύ (Lanluma,Sculptra), η πολυκαπρολακτόνη (Ellance), ο υδροξυαπατίτης (radiesse), στα κατάλληλα εκπαιδευμένα χέρια των δερματολόγων προσφέρουν αντιγήρανση σταδιακά, διεγείροντας φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης του κολλαγόνου. Οι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνουν όχι μόνο τη σφριγηλότητα του δέρματος αλλά και παραμέτρους όπως την απώλεια όγκου, την ποιότητα του δέρματος, την υγρασία, τη λάμψη και τη λείανση. Η θεραπεία γίνεται μετά από τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει σε όλο το σώμα και το πρόσωπο και να επιστρέψουμε αμέσως στην εργασία μας. Έτσι, μπορούμε να βελτιώσουμε το περίγραμμα του προσώπου, τη χαλάρωση στο λαιμό, στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών, στα γόνατα, τους αγκωνές ή τα χέρια. Μπορούμε ακόμα να πετύχουμε ανόρθωση και βελτίωση του σχήματος των γλουτών, καθώς και της κυτταρίτιδας.

Απαιτούνται τρεις κατά μέσο ορό συνεδρίες σε διαστήματα από ένα έως τρεις μήνες. Τα αποτελέσματα είναι απολύτως φυσικά και έχουν διάρκεια έως δυο χρόνια. Μπορούν μάλιστα να συνδυαστούν με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που προσφέρει ενέργεια στο δέρμα και διεγείρει τους ινοβλάστες, όπως η High Intensity Focus Ultrasound Radiofrequency Morpheus.

Στο ίδιο επιστημονικό μοτίβο της βιοδιέγερσης, η θεραπευτική φαρέτρα έχει εμπλουτιστεί με τη χρήση πολυπεπτιδίων, αυξητικών παραγόντων, νουκλεοτιδίων, ενώ το πιο σύγχρονο όπλο μας είναι η χρήση exosomes. Πρόκειται για βιομόρια με δράση σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο που παρεμβαίνουν σε μηχανισμούς επούλωσης, διέγερσης ινοβλαστών και ελέγχου φλεγμονωδών δερματοπαθειών, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ροδόχρους νόσος, το μέλασμα.

Οι θεραπείες γίνονται είτε ενέσιμες με μικροτραυματισμούς μέσω της μεσοθεραπείας είτε με απευθείας εφαρμογή στο δέρμα, αν μιλάμε για δερμοκαλλυντικά με εξωσώματα που λόγω μεγέθους και τεχνολογίας φτάνουν μέχρι το χόριο. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις είναι περιορισμένες και σπάνιες, ενώ συνήθως χρειάζονται τρεις μηνιαίες θεραπείες εφόδου και στη συνέχεια εφαρμόζουμε πρωτόκολλο συντήρησης. Η τεχνολογία των exosomes είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην Ασία και υπάρχουν κλινικές μελέτες που συνιστούν την εφαρμογή τους σε ποικιλία παθήσεων, όπως η αλωπεκία ή το μέλασμα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το μέλλον υπόσχεται πολλές σημαντικές εξελίξεις. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών επιτυγχάνονται μόνο με τη συνεργασία ειδικών δερματολόγων που γνωρίζουν σε βάθος τις ανάγκες του δέρματος.