face-shape-health-study-1280x720-1

Αυτό το συστατικό θα πρωταγωνιστήσει στα καλλυντικά το 2023

Κάθε χρονιά, το skincare έχει τα δικά του συστατικά «σταρ». Πέρυσι ήταν η νιασιναμίδη. Φέτος, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στην κοσμετολογία, θα είναι τα συστατικά που φροντίζουν την ισορροπία του επιδερμιδικού φραγμού, δηλαδή του εξωτερικού στρώματος του δέρματος που είναι το τείχος προστασίας μας από βακτήρια, ελεύθερες ρίζες και υπεριώδη ακτινοβολία.

Και ένα από αυτά τα συστατικά είναι το λινολεϊκό οξύ, που θα το δεις να αναφέρεται και ως βιταμίνη F. Αυτό το πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, που ο οργανισμός μας δεν το παράγει και πρέπει να το λαμβάνει με τη διατροφή, βρίσκεται στα έλαια από τους καρπούς του ηλίανθου, της κολοκύθας, του σταφυλιού και της κάνναβης. Το λινολεϊκό οξύ είναι πολυτάλαντο, γι’ αυτό έχει αρχίσει να μπαίνει σε όλο και περισσότερες συνθέσεις. Η βασική του ιδιότητα είναι ότι ενισχύει και δυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την απώλεια νερού. Άλλες του αρετές είναι ότι κάνει την επιδερμίδα πιο απαλή και λεία, αλλά και ότι με την αντιφλεγμονώδη δράση του βελτιώνει την επιδερμίδα με τάση για ακμή.

Το λινολεϊκό οξύ μπαίνει σε ορούς, κρέμες και λαδάκια, ενδείκνυται για κάθε τύπο δέρματος, και δεν έχει παρενέργειες. Το μόνο του μικρό μειονέκτημα είναι ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής στο ράφι και άρα πρέπει να τσεκάρεις προσεκτικά την ημερομηνία λήξης του προϊόντος που το περιέχει.