Ο ήλιος είναι το σήμα κατατεθέν της χώρας μας και του μεσογειακού τρόπου ζωής. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτόν.
Είναι ο μεγάλος ρυθμιστής της καθημερινής, καλής μας διάθεσης.
Το ηλιοκαμένο χρώμα θεωρείται γοητευτικό και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα επιθυμητό κυρίως από τους νέους ανθρώπους.
Δυστυχώς, ο ήλιος έχει δύο πρόσωπα. Εκείνο του ζωοδότη, αλλά και εκείνο του καταστροφέα.
Το μεγαλύτερο κακό συμβαίνει στους αμετανόητους εραστές της «μπρούντζινης» επιδερμίδας, που ακόμα απολαμβάνουν ώρες χαλάρωσης τις μεσημεριανές ώρες στις παραλίες.
Η καταστροφική γηραντική επίπτωση του ηλιακού φωτός είναι αθροιστική, συντελείται λίγο λίγο κάθε χρόνο.
Συνήθως, αφού στην πρώτη νεανική ηλικία εκτεθούμε αλόγιστα, στην ενήλικο πλέον ζωή αρχίζουμε να εφαρμόζουμε αντηλιακή προστασία, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξορκίσουμε την ήδη εγκατεστημένη ηλιακή φθορά.
Πολύ εύκολο για να είναι αληθινό…
Η εκφυλιστική επίπτωση της UV ακτινοβολίας δημιουργείται σε όλα τα επίπεδα του δέρματος, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των κυττάρων του. Ως εκ τούτου, τα νεοπαραχθέντα κύτταρα να μην είναι υγιή.
Η αποκατάσταση της εγκατεστημένης φωτογήρανσης δεν είναι απλή διαδικασία.
Είναι μείζονος, λοιπόν, σημασίας η περιποίηση μετά την έκθεση στο ηλιακό φως, ώστε να επαναφέρουμε τις κυτταρικές λειτουργίες στη φυσιολογική τους κατάσταση και να απομακρύνουμε τον κίνδυνο της φωτογήρανσης.
Η χρήση προϊόντων «after sun» είναι εξίσου σημαντική με τη χρήση αντηλιακού πριν από την έκθεση.
Λόγω της συστηματικής ενημέρωσης από τους δερματολόγους και τους δερματολογικούς φορείς προς τους πολίτες, η ανάγκη της χρήσης των αντηλιακών προϊόντων έγινε ευρύτερα γνωστή και κατανοητή.
Τώρα, είναι η ώρα να γίνει ακριβώς η ίδια διαδικασία για τη μετά την έκθεση αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν στο δέρμα.
Πρέπει να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους επαναφοράς που προσφέρουν τα «after sun» καλλυντικά.
Οι υφές που θα χρησιμοποιήσουμε μετά τον ήλιο θα πρέπει να έχουν δροσιστικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να προσφέρουν πρώτιστα βαθιά ενυδάτωση, που θα προλάβει την κατά τόπους αντιαισθητική απολέπιση. Έτσι δεν θα καταστραφεί η ομοιομορφία του μαυρίσματος.
Απαγορεύεται η χρήση σκληρών σπόγγων και peelings στο μαυρισμένο δέρμα για τον ίδιο λόγο.
Μην ξεχνάμε ότι η κεράτινη στοιβάδα είναι νεκρή και ως εκ τούτου η απομάκρυνσή της είναι πολύ εύκολη.
Τα γαλακτώματα και οι κρέμες που θα επιλέξουμε θα πρέπει, εκτός από την πλούσια ενυδατική υφή, να περιέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως ω3, vit E, D πανθενόλη, vit C, Β5, Α και υαλουρονικό οξύ, ώστε να επαναφέρουν το δέρμα στην αρχική, προ της έκθεσης στον ήλιο, κατάστασή του.
Για να μην επιτρέψουμε την αλλοίωση του γενετικού υλικού των κυττάρων του δέρματος από την ηλιακή επίπτωση, η χρήση των ειδικών καλλυντικών θα πρέπει να είναι άμεση.
Το δέρμα δεν συγχωρεί καθυστερήσεις αν θέλουμε να προλάβουμε την εγκατάσταση της φλεγμονής, που θα οδηγήσει στο μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού ηλιακό έγκαυμα.
Σε ό,τι αφορά το ηλιακό έγκαυμα, από το απλό κοκκίνισμα (πρώτου βαθμού) έως τις φυσαλίδες και πομφόλυγες (δεύτερου βαθμού ) πρέπει η αντιφλεγμονώδης παρέμβασή μας να είναι, επίσης, άμεση και ιδιαίτερα ισχυρή με κορτικοστεροειδείς κρέμες (κορτιζόνη), ώστε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί η επίπτωση στο γενετικό υλικό των κυττάρων και η περαιτέρω αλλοίωση της αναπαραγωγικής τους λειτουργίας.
Όσο τυπικότεροι είμαστε στη χρήση μετά τον ήλιο κρεμών αποκατάστασης τόσο περισσότερο θα περιορίσουμε την ηλιακή φθορά και τον δρόμο προς τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.
Ο αντιγηραντικός τρόπος ζωής προτείνει χρήση και όχι κατάχρηση του ηλιακού φωτός, ώστε να εκμεταλλευόμαστε τη ζωογόνο πλευρά του ηλίου και να αποφεύγουμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταστρεπτική του δυνατότητα.
Κανόνας πρώτος, λοιπόν: Όχι στην έκθεση των βρεφών μέχρι έξι μηνών, όχι εγκαύματα στα παιδιά μέχρι δεκαπέντε ετών, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στο δέρμα να αναπτυχθεί κανονικά.
Κανόνας δεύτερος: Όχι στην έκθεση χωρίς τη χρήση αντηλιακού 30 min νωρίτερα.
Κανόνας τρίτος: Όχι στην έκθεση που δεν ακολουθείται από «after sun» αποκατάσταση.
Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε μια καταστρεπτική δράση χωρίς αντίδραση, ιδίως στα παιδιά.
Τώρα που γνωρίζουμε την αναγκαιότητα τόσο για αντηλιακή προστασία όσο και για αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο αποκατάσταση της προκληθήσας φθοράς, μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς τύψεις και δυσάρεστα επακόλουθα.
Με το καλό να υποδεχτούμε το καλοκαίρι, με σύμμαχο και όχι εχθρό τον ήλιο μας.
Μαρία Καρδαση
Δερματολόγος – Αφροδισιόλογος,
Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης