Η αρτηριακή πίεση κάποιων ανθρώπων είναι σε χαμηλά επίπεδα, είτε μονίμως είτε περιστασιακά. Η υπόταση, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να συζητιέται με τον θεράποντα ιατρό ώστε να αποκλειστούν σοβαρά αίτια όπως η αφυδάτωση ή ο διαβήτης και ο ασθενής να γνωρίζει εάν πρέπει να λάβει ιατρικά μέτρα για την αντιμετώπιση της.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υπόταση, ζουν φυσιολογικά σε αυτές τις χαμηλές τιμές αρτηριακής πίεσης χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα, εκτός ίσως από μια περιστασιακή αδυναμία.
Ιατρική αντιμετώπιση υπότασης:
Αρχικά, η υπόταση, κυρίως όταν είναι χρόνια και δεν παρουσιάζεται μεμονωμένα, θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνάται από τον ιατρό καθώς ενδέχεται να οφείλεται σε σοβαρά αίτια όπως αφυδάτωση, διαβήτης, εγκυμοσύνη , σε καρδιαγγειακά ή σε νευρολογικά νοσήματα.
Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως
- λιποθυμία,
- σύγχυση,
- ναυτία,
- θολή όραση,
- ζαλάδες κ.α.
Το εύρος και η ένταση των συμπτωμάτων είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο και η σοβαρότητα τους θα πρέπει να αξιολογείται από τον ιατρό. Αφού αποκλειστούν σοβαρά ιατρικά αίτια, τις περισσότερες φορές με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής το άτομο μπορεί να αισθανθεί πολύ καλύτερα.
Ο τρόπος ζωής στην υπόταση
-
Μικρά και συχνά γεύματα με υγιεινές τροφές
Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι πολύ σημαντικά σε άτομα με υπόταση ώστε να υπάρχει μια συνεχής ροή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, χωρίς μεγάλα διαλείμματα.
-
Υγρά και υπόταση
Η επαρκής πρόσληψη υγρών και η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικά για την επαναφορά της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια. Θα πρέπει τα άτομα να παραμένουν συνεχώς σωστά ενυδατωμένα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως μελέτες έχουν δείξει ότι όταν φτάσουμε στο σημείο να αισθανόμαστε δίψα, είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. Κάποιες φορές, οι ασθενείς με υπόταση μπορεί να αισθανθούν καλύτερα και με τη λήψη ισοτονικών διαλυμάτων τα οποία περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως κάλιο και νάτριο.
-
Αλάτι και υπόταση
Το αλάτι είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό για την αντιμετώπιση της υπότασης. Ιδιαίτερα τη στιγμή που το άτομο βιώνει τα συμπτώματα υπότασης φαίνεται πως η κατανάλωση ενός τροφίμου πλούσιου σε αλάτι όπως ένα αλμυρό κράκερ , το αλατόνερο ή ακόμα και το σκέτο αλάτι πάνω στη γλώσσα, μπορούν να το κάνουν να αισθανθεί καλύτερα και να απαλύνουν κάπως τα συμπτώματα.
Σε συστηματική βάση, ένα άτομο το οποίο υποφέρει από υπόταση θα πρέπει να έχει αυξημένη κατανάλωση σε αλάτι. Αυτό, όμως, επειδή ενέχει άλλους κινδύνους θα πρέπει πάντα να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού αφού πρώτα αξιολογηθούν οι σχετικοί κίνδυνοι και ποτέ να μη γίνεται αλόγιστα.
-
Μικροθρεπτικά συστατικά και υπόταση
Φαίνεται πως η κατανάλωση βιταμίνης β12 και φυλλικού οξέος όπως το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, ενδεχομένως να απαλύνουν τα συμπτώματα της υπότασης και κυρίως όταν το άτομο έχει κάποιου είδους αναιμία, το οποίο θα πρέπει και πάλι να αξιολογείται από τον ιατρό.
-
Κάλιο και υπόταση
Το κάλιο σαν φυσικό διουρητικό, εικάζεται ότι μπορεί να συμβάλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπάρχουν επίσημες διαιτητικές οδηγίες για αποφυγή του καλίου σε περιπτώσεις υπότασης.
-
Αλκοόλ και υπόταση
Στην υπόταση, υπάρχουν οδηγίες αποφυγής του αλκοόλ καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ήπια μορφή αφυδάτωσης.
-
Επαρκής ξεκούραση στην υπόταση
Η επαρκής ξεκούραση και ο ύπνος είναι καθοριστικής σημασίας στην υπόταση και μπορούν να διαδραματίσουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ένταση με την οποία βιώνει το άτομο τα συμπτώματα της υπότασης.
-
Σωματική άσκηση και υπόταση
Η ήπια σωματική άσκηση, όχι βέβαια υπό συνθήκες οι οποίες προάγουν την πολύ έντονη εφίδρωση όπως ο καύσωνας, μπορεί να απαλύνει τα συνολικά συμπτώματα της υπότασης καθώς φαίνεται να μειώνει την φλεβική συγκέντρωση.
Συμπέρασμα για υπόταση
Η υπόταση μπορεί να είναι μια κατάσταση με την οποία να ζει κανείς για πάντα, χωρίς να βιώνει ιδιαίτερα συμπτώματα. Πρώτα, θα πρέπει να αποκλείονται σοβαρά ιατρικά αίτια και πάντοτε με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού να γίνεται η κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση. Τις περισσότερες φορές, κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αρκετές για να αισθανθεί το άτομο πολύ καλύτερα.
Θαλής Παναγιώτου – Διατροφολόγος