kids holding fruit in bed

Διατροφή Παιδιού: Πως Πρέπει Να Είναι;

Είναι δεδομένο πως η διατροφή των παιδιών, τα οποία διανύουν τα πρώτα ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους είναι πολύ σημαντική. Στην ευαίσθητη αυτή ηλικία, το παιδί έχει ξεπεράσει τη βρεφική ηλικία κατά την οποία σιτίζονταν με μητρικό γάλα ή φόρμουλες, έχει γίνει η εισαγωγή όλων των τροφίμων, σιγά σιγά το παιδί αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες, εκφράζει πρωτοβουλίες για το τι επιθυμεί να καταναλώσει και διαμορφώνει γενικά τις διατροφικές του συνήθειες.

Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία είναι υψίστης σημασίας καθώς, μελέτες δείχνουν, πως τα πρώτα χρόνια ζωής ενός ατόμου είναι καθοριστικά για την σωματική και νοητική του ανάπτυξη, για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων ασθενειών αλλά και για τη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών οι οποίες θα το “ακολουθούν” και ως ενήλικα.

 

Διατροφή παιδιού Πως πρέπει να είναι 1 300x200 - Διατροφή παιδιού: Πως πρέπει να είναι;

 

Παιδί και Διατροφικές συμβουλές

Σίγουρα, η επαρκής πρόσληψη ενέργειας, υγρών, μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών είναι πολύ σημαντική ώστε το παιδί να έχει τη σωστή ανάπτυξη και να βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων στις καμπύλες.

Πολύ σημαντική αρχή είναι η ποικιλία. Η ποικιλία και το χρώμα στη διατροφή είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα εξασφαλίσουν πως το παιδί λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Προετοιμάστε όλες τις ομάδες τροφίμων και προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή  περιέχει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ανεπεξέργαστων δημητριακών, ψαριών, θαλασσινών, να έχει το ελαιόλαδο ως το κύριο προστιθέμενο έλαιο και να είναι περιορισμένη σε κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών όπως κόκκινου κρέατος ή γλυκισμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, παρατίθενται μερικές διατροφικές συμβουλές από τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Παιδιά και Εφήβους, τις οποίες εάν ακολουθήσετε μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλής για τη διατροφή του παιδιού σας:

  • Έχετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά. Συμπεριλάβετε φρούτα/ή και λαχανικά σε κάθε γεύμα.
  • Συμπεριλάβετε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί στη διατροφή σας. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και τα μεγαλύτερα 3 με 4.
  • Βάλτε ποικιλία δημητριακών όπως ψωμί, ρύζι, φρυγανιές κ.ά. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής.
  • Δημιουργήστε γεύματα με κόκκινο ή λευκό κρέας 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αποφύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

 

Διατροφή παιδιού Πως πρέπει να είναι 2 300x200 - Διατροφή παιδιού: Πως πρέπει να είναι;

 

  • Δημιουργήστε γεύματα με θαλασσινά ή ψάρια 2 με 3 φορές την εβδομάδα εκ των οποίων η 1 να είναι λιπαρό ψάρι, δηλαδή ψάρι με σκούρο δέρμα.
  • Συμπεριλάβετε 4 με 7 αυγά την εβδομάδα.
  • Μαγειρέψτε όσπρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
  • Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο έλαιο.
  • Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
  • Ενθαρρύνετε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
  • Λειτουργήστε ως πρότυπο για τα παιδιά, κάντε αυτά που θέλετε να κάνουν!
  • Ενθαρρύνετε τη δημιουργία σταθερών γευμάτων, δηλαδή πρωινού, κύριου γεύματος και ενός πιο ελαφρύ γεύματος.
  • Ενθαρρύνετε την κατανάλωση νερού.
  • Αποφύγετε την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τη διεξαγωγή άλλων δραστηριοτήτων την ώρα του φαγητού. Καλό είναι η οικογένεια να είναι συγκεντρωμένη στη διαδικασία του φαγητού.
  • Επιλέξτε προϊόντα εποχής.
  • Μαγειρέψτε στο σπίτι και συμπεριλάβετε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία.

Διατροφή παιδιού και Πλήρη γεύματα μέσα στην ημέρα

Μια από τις πιο σημαντικές διατροφικές συμβουλές, είναι η δημιουργία πλήρη γευμάτων. Στήστε σωστά το πιάτο του παιδιού σας για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Μια καλή πηγή πρωτεΐνης  ψάρι, κρέας, θαλασσινά, κοτόπουλο, τυρί, γιαούρτι
Μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων ψωμί ολικής ζυμαρικά, πατάτα, βρώμη, άγριο ρύζι, αρακά, φασολάκια
Μια καλή πηγή φυτικών ινών λαχανικά ή φρούτα
Μια καλή πηγή ωφέλιμων λιπαρών  ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς, αλείμματα ξηρών καρπών

6 Παιδικά γεύματα με σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς

  1. Γιαούρτι με ταχίνι, βρώμη και φρούτο για πρωινό
  2. Ομελέτα με λαχανικά, ελαιόλαδο και ψωμί ολικής για πρωινό
  3. Υγιεινά Pancakes με φρούτα και φυστικοβούτυρο
  4. Ψάρι με πατατοσαλάτα με διάφορα λαχανικά και ελαιόλαδο για κυρίως γεύμα
  5. Τορτίγια ολικής με τυρί, ελιές και λαχανικά για βραδινό
  6. Energy balls για σνακ

Το παιδί μιμείται τους γονείς και στη διατροφή

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αφορά τη διατροφή των παιδιών  και το οποίο πρέπει να κατανοήσουν καλά οι γονείς είναι πως τα παιδιά τους μιμούνται. Όλες οι παραπάνω διατροφικές συμβουλές δεν έχουν καμία αξία εάν δεν τις εφαρμόζουν πρώτα οι ίδιοι οι γονείς. Σας το λέω συνέχεια και θα συνεχίσω να σας το λέω, κάντε πρώτοι εσείς αυτό που θέλετε να κάνει το παιδί σας! Εάν θέλετε το παιδί σας να φάει φρούτα, φάτε εσείς φρούτα. Εάν θέλετε το παιδί σας να τρώει ψάρια, φάτε εσείς ψάρια. Εάν θέλετε το παιδί σας να μην καπνίζει μελλοντικά, τότε μην καπνίζετε ούτε εσείς!

Θαλής Παναγιώτου – Διατροφολόγος