selena_gomez_sekftete_na_ekgatalipsei_tin_moysiki

Τι είναι ο λύκος, η ασθένεια από την οποία πάσχει η Σελίνα Γκόμεζ;

Πρόσφατα ένα βίντεο της Σελίνα Γκόμεζ στο οποίο έκανε την καθημερινή περιποίηση του προσώπου της τράβηξε την προσοχή των θαυμαστών της, καθώς τα χέρια της έτρεμαν όταν εφάρμοζε τα προϊόντα περιποίησης.

Εκείνη απάντησε ότι υπεύθυνα για το τρέμουλο των χεριών της ήταν τα φάρμακα που λαμβάνει για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο από τον οποίο πάσχει. Μία νόσος, που το 2017, ανάγκασε την ηθοποιό και τραγουδίστρια να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού Ας δούμε όμως ποια είναι η νόσος που την ταλαιπωρεί.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και από την παρουσία στο αίμα μιας πληθώρας αυτοαντισωμάτων.

Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι περίπου 9:1, ενώ η αναλογία αυτή στα παιδιά και στους ηλικιωμένους είναι 3:1. Στον γενικό πληθυσμό της χώρας μας, ο επιπολασμός της νόσου, δηλαδή η συχνότητά της, ανέρχεται στο 0,5‰ των ενηλίκων. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη πάσχουν περίπου 500.000 άνθρωποι.

Αιτιολογία της νόσου

H αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική (ορμονικοί, ψυχονευροενδοκρινικοί, ιογενείς, υπεριώδης ακτινοβολία, φάρμακα). Χαρακτηρίζεται από διεγερμένα Αυτοαντιδραστικά Β και Τ-λεμφοκύτταρα, που οδηγούν στην παραγωγή αυτοαντισωμάτων και ανοσοσυμπλεγμάτων, τα οποία προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και στους ιστούς.

Συμπτώματα

  • Εύκολη κόπωση
  • Πυρετός
  • Επώδυνες ή διογκωμένες αρθρώσεις / μυϊκός πόνος
  • Εξανθήματα (πρόσωπο, κορμός)
  • Τριχόπτωση
  • Θωρακικός πόνος (βαθιά εισπνοή)
  • Φαινόμενο Raynaud
  • Οιδήματα κάτω άκρων ή ματιών

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν προσβάλλονται όλα τα όργανα σε όλους τους ασθενείς, γι’ αυτό και η πάθηση ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή σε ό,τι αφορά την κλινική της έκφραση, τη βαρύτητα και την έκτασή της.

Ποια είναι η πορεία του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η πορεία της νόσου ήταν σοβαρή και η πρόγνωση δυσμενής. Σήμερα, χάρις στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες, η δυσμενής πρόγνωση έχει ανατραπεί, αφού μπορεί πλέον να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος των κλινικών εκδηλώσεων αλλά και ύφεση της νόσου, με την εφαρμογή του κατάλληλου για κάθε ασθενή, -με βάση τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου-, θεραπευτικού σχήματος.