meli-honey

Μέλι ή ζάχαρη; Τι να προτιμήσω αν θέλω να χάσω βάρος;

Crash test ανάμεσα στη ζάχαρη και στο μέλι πραγματοποίησε ενώπιον του κοινού του πρόσφατου συνεδρίου της ΕυρωπαΪκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσακίας -ΕSoDiMeSΟ που διοργανώθηκε στην Αθήνα, η Βασιλοτρόφος, Μελισσοπαραγωγός, Μαίρη Νικολάου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το μέλι είναι πολύ προτιμότερο από τη ζάχαρη όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βαρος, για μια σειρά από λόγους:

  • Απαιτεί πολύ λιγότερη ποσότητα, καθώς είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη
  • Είναι μια φυσική τροφή, με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες
  • Έχει χαμηλό Γλυκαιμικο Δείκτη διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ισορροπημένα
  • Μειώνει το αίσθημα της πείνας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΖΑΧΑΡΗ

(100 γρ.)

ΜΕΛΙ 

(100 γρ.)

Ενέργεια (kcal) 383 304
Υδατάνθρακες (g) 99 82
Σάκχαρα (g) 98,4 82,1
Φρουκτόζη (g) 0,6 40,9
Γλυκόζη (g) 0,7 35,7
Σακχαρόζη (g) 97,2 0,9
Ασβέστιο (mg) 1 6
Σίδηρος (mg) 0 0,42
Μαγνήσιο (mg) 0 2
Φώσφορος (mg) 1 4
Ψευδάργυρος (mg) 0 0,22
Κάλιο (mg) 2 52
Βιταμίνη C (mg) 0 0,5
Βιταμίνη Β2 (mg) 0,019 0,038
Βιταμίνη Β3 (mg) 0 0,121
Βιταμίνη Β5 (mg) 0 0,068
Βιταμίνη Β6 (mg) 0 0,024
Νερό (g) 0,03 17

Μέλισσα, σημαντική για την ισορροπία της φύσης

Επιπλέον, οι παραγωγοί του μελιού, οι μέλισσες, είναι πολύ σημαντικές για την ισορροπία της φύσης. Οι μέλισσες είναι ο κύριος επικονιαστής των εντομόφιλων φυτών που κατέχουν το 60-70% όλων των ειδών  και έχουν ενεργό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. Όπως είχε χαρακτηριστικά πει και ο Άλμπερτ Αινστάιν, “εάν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει’’.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Zita Congress & Management