healthy-vs-unhealthy-food-wooden-table_23-2148193131

Διατροφή για αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας μετά την κατανάλωση υδατανθράκων (δηλαδή φρούτων, λαχανικών, ψωμιού, ρυζιού, πατάτας, μακαρονιών και άλλων τροφίμων).

Οι υδατάνθρακες διασπώνται από διάφορα ένζυμα του σώματός μας σε μικρότερα μόρια από τα οποία αποτελούνται και κατά κύριο λόγο γλυκόζη. Η ινσουλίνη, λοιπόν, είναι η ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη ώστε να μεταφέρει την γλυκόζη εντός του κυττάρου όπου αυτή θα διασπαστεί και θα αποδώσει ενέργεια.

Για να αντιμετωπίσουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη, η διατροφή πρέπει να επιλέγουμε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς (για παράδειγμα να συνδυάζουμε τα υδατανθρακούχα γεύματα με μια αντίθετη ομάδα τροφίμων όπως τα λιπαρά) ώστε να προωθούμε τις ομαλές αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα μας και να αποφεύγουμε την υπερβολική έκκριση ινσουλίνης. Για τις κατάλληλες τροποποιήσεις στη διατροφή σας καλό είναι να κάνετε κάποιες συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο.

Διατροφικές συμβουλές για αντίσταση στην ινσουλίνη

Παραδείγματα αντικαταστάσεων γευμάτων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορείτε να δείτε στον επόμενο πίνακα

Ψωμί με μέλι Ψωμί ολικής άλεσης με τυρί
Μια μεγάλη μπανάνα 1/2 μπανάνα και μια χούφτα ξηρών καρπών
1 φλιτζάνι χυμό 1 ολόκληρο φρούτο με την φλούδα
Κρέας με μακαρόνια  Κρέας με φασολάκια ή αρακά και λαχανικά
Γάλα με δημητριακά πρωινού  Γιαούρτι με βρώμη και φρέσκα φρούτα
Έτοιμο γάλα σοκολάτας Χειροποίητο ρόφημα σοκολάτας με σκόνη από 100% κακάο