Οι δίπλες είναι ένα ελληνικό επιδόρπιο όπου το κύριο συστατικό του είναι η λεπτή ζύμη. Συνήθως τις φτιάχνουμε στους γάμους, αλλά οι δίπλες έχουν την τιμητική τους σε όλες τις μεγάλες γιορτές της χώρας μας.
Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 αυγά
- 1 ποτήρι κρασιού ούζο
- ξυσμα από πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι
- ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 1 μέρος μέλι
- 1/2 μέρος νερό
- 1/2 μέρος ζάχαρη
- 1 λεμονόκουπα
- 1 πορτοκαλόκουπα
- 1 μανταρινόκουπα
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το ούζο και τέλος το αλεύρι το οποίο έχουμε αναμίξει με τα ξύσματα. Τα ζυμώνουμε καλά, ανοίγουμε φύλλο λεπτό και το κόβουμε σε λωρίδες ή σε όποιο σχήμα θέλουμε. Τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι και σε βαθιά κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά εκτός του μελιού σε μια μεσαία κατσαρόλα. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη θα προσθέσουμε και το μέλι. Μόλις δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε από την φωτιά και μελώνουμε τις δίπλες. Προσθέτουμε τριμμένο καρύδι πάνω στις μελωμένες δίπλες και είναι έτοιμες!