scientists

Οι αριθμοί μιλούν οι επιστήμονες ενεργούν…

Παπαγιάννη Σοφία
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε διεθνές επίπεδο για τον εμβολιασμό, αλλά και γενικά για πληροφορίες σε θέματα υγείας, έχει διαπιστωθεί ότι ο γενικός πληθυσμός αντλεί πληροφόρηση σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα ο νεανικός πληθυσμός από το social media, με πρώτη πηγή τους νέους στο tik tok.

Παρόλο που οι επαγγελματίες υγείας δημοσιεύουν 86 φορές περισσότερα άρθρα ή ανακοινώσεις από τους μη επαγγελματίες σχετικά με θέματα υγείας, οι αλληλεπιδράσεις, δηλαδή ουσιαστικά η ανταπόκριση στην πληροφορία που αντλήθηκε, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις δημοσιεύσεις των μη επαγγελματιών.

Αυτό είναι ένα «ανησυχητικό» φαινόμενο, με δεδομένο ότι η πληροφορία αυτή δεν είναι αξιόπιστη και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παραπλανητική!

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διάχυση και επικράτηση της αναξιόπιστης πληροφορίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εστιάσουμε πιο συστηματικά στη σωστή συμβουλή προς την κοινότητα και την επισήμανση αποφυγής υιοθέτησης του περιεχομένου αναρτήσεων από μη ειδικούς, καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές στην υγεία του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής, αξιόπιστης ενημέρωσης, το έγκριτο περιοδικό ΔΥΟ (Διατροφή – Υγεία – Ομορφιά) ανάρτησε στο Facebook, άρθρο γνωστής καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με την σημασία του εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων, ιδιαίτερα στην περίπτωση του πνευμονιόκοκκου.

Επειδή υπήρξαν αρκετά αρνητικά σχόλια, από ανθρώπους που προφανώς είναι κατά του εμβολιασμού εν γένει, αλλά και κατ’ επέκταση κατά των εταιρειών παρασκευής εμβολίων, ως φαρμακοποιός, αλλά και επιστημονική υπεύθυνη του περιοδικού, θεώρησα υποχρέωσή μου να δοθεί μια απάντηση στα σχόλια, αν και τα περισσότερα ήταν απρεπή και χωρίς επιχειρήματα.
Ιστορικά λοιπόν και μέχρι σήμερα, ο δεύτερος μετά την πείνα εχθρός του ανθρώπου είναι οι επιδημίες και οι πανδημίες. Να θυμίσουμε ή να ενημερώσουμε τους μη έχοντες ιστορική γνώση τον «Μαύρο θάνατο», που από το 1330 ως το 1355 σκότωσε το 1/4 του τότε παγκόσμιου πληθυσμού, σχεδόν 200.000.000 ανθρώπους στην Ευρασία, τους καταστροφικούς ιούς που μετέφεραν Ευρωπαίοι κατακτητές σε Αυστραλία και νησιά του Ειρηνικού τον 16ο και 17ο αιώνα που αφάνισαν το 90%, σχεδόν, του ντόπιου πληθυσμού, τον αποδεκατισμό των Μεξικανών το 1520 που έχασαν το 1/3 του τότε πληθυσμού τους, όταν οι Ισπανοί «πούλησαν» τον σκλάβο Francesco, από την Κούβα, σε Ισπανική οικογένεια, με αποτέλεσμα, μέχρι το 1580, ο πληθυσμός από 22.000.000 να συρρικνωθεί σε 2.000.000!!, εξαιτίας του Francesco και άλλων επιδημιών.

Δύο αιώνες αργότερα, το 1778, ο captain James Cook φθάνει στην Χαβάη των 500.000 κατοίκων μεταφέροντας ιούς γρίπης και σύφιλης, με αποτέλεσμα μέσα σε 2-3 δεκαετίες ο πληθυσμός να φτάσει μετά βίας τις 70.000!

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, το 1918, η περιβόητη «Ισπανική Γρίπη» σκότωσε, αποδεδειγμένα, πάνω από 50.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως και μάλιστα μέσα σε ένα – δύο χρόνια, όταν κατά την διάρκεια του πολέμου 1914-1918 σκοτώθηκαν περίπου 40.000.000 στρατιώτες και άμαχοι.
Παράλληλα, θα πρέπει να προσθέσουμε, ότι έως τις αρχές του 20ου αιώνα, μόλις το 1/3 των παιδιών, παγκοσμίως, κατάφερνε να ενηλικιωθεί, ενώ τα 2/3 πέθαιναν από ιούς και βακτήρια πριν συμπληρώσουν τα 5 έτη τους. Σήμερα, αντίστοιχα, πεθαίνει σε αυτή την ηλικία μόλις το 5%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πανδημία της ευλογιάς που το 1967 έπληξε 14.000.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά, και σκότωσε συνολικά πάνω από 2.000.000. Χάρη στα εμβόλια, έκτοτε, η εν λόγω ασθένεια αντιμετωπίστηκε στο 100% και σήμερα βρίσκεται μόνο στο αρχείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κάθε λίγα χρόνια, είναι αποδεδειγμένο πλέον, τόσο στον 20ο, όσο και στο 21ο αιώνα που διανύουμε, νέες ασθένειες και πανδημίες έρχονται και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, όπως SARS, Γρίπη των Πτηνών, Ebola, HIV, Covid 19. Όλες όμως αυτές οι μεταδοτικές ασθένειες αντιμετωπίστηκαν χωρίς τις τεράστιες απώλειες των προηγούμενων αιώνων, όπως αναφέραμε παραπάνω, χάρη στην πρόοδο των επιστημών Ιατρικής και Φαρμακευτικής και κατ’ επέκταση σε ανάπτυξη και εξέλιξη εμβολίων και αντιβιοτικών.
Να αναφερθεί εδώ ότι κάθε φάρμακο και θεραπεία που εφαρμόζεται έχει ενέργεια και παρενέργεια / όφελος – θεραπεία και παράπλευρη δράση. Η επιστημονική κοινότητα σταθμίζει το όφελος και το ενισχύει – θεραπεύει ελαχιστοποιώντας τη παρενέργεια.

Και επειδή τίποτα δεν χαρίζεται όταν υπάρχει έργο υπάρχει αμοιβή.

Οι φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν απίστευτα ποσά για έρευνα και νέες τεχνολογίες, εκατομμύρια επιστήμονες παγκοσμίως παράγουν τεράστιο έργο για την πρόοδο των θεραπειών, την βελτίωση στης υγείας, την πρόληψη και μακροζωία και αυτό βέβαια δεν μπορεί να παρασχεθεί δωρεάν. Μακάρι να ήταν διαφορετικά. Δυστυχώς σήμερα όλα έχουν σαν στόχο παράλληλα και το κέρδος μας αρέσει δεν μας αρέσει.
Είναι καταρχήν, δικαίωμα του καθενός εάν θα λάβει προληπτικά μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας του ή όχι, όπως επίσης να μην αποδέχεται την έρευνα, και την εξέλιξη της Ιατρικής και Φαρμακευτικής επιστήμης. Εμείς όμως, σαν έγκριτο περιοδικό για την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων, θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να παρουσιάζουμε έντυπα και διαδικτυακά τις γνώσεις και τα συμπεράσματα των επιστημόνων συνεργατών μας. Είναι απόλυτη πεποίθηση μας, και από τα ιστορικά γεγονότα και από τις συνεχείς γνώσεις & εξελίξεις που εκλαμβάνουμε από τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, ότι εμείς είμαστε προς την σωστή πλευρά των πραγμάτων.

Τέλος, να ενημερώσουμε ότι το ΔΥΟ, για τις αναρτήσεις που επιλέγει στο διαδίκτυο, στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και αξιόπιστα άρθρα επιστημόνων συνεργατών και δεν ενέχεται καμία οικονομική συναλλαγή τόσο με φαρμακευτικές και εμπορικές εταιρείες, όσο και με τους αρθρογράφους. Τους ευχαριστούμε όλους για την συνεισφορά τους στην εθελοντική διάχυση της επιστημονικής γνώσης, τόσο απαραίτητης για την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού όπως η υγεία.

Ευχαριστούμε όμως και όσους εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους με τα αρνητικά σχόλια, γιατί μας έδωσαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε ιστορικά και τεκμηριωμένα την πρόοδο του ανθρώπου στην αντιμετώπιση καταστροφικών ασθενειών και πανδημιών.

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε στα social media του ΔΥΟ και η ανταπόκριση ήταν καταπληκτική, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί δείχνει ότι ενισχύεται και λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό το φίλτρο της επιστημονικής, τεκμηριωμένης ενημέρωσης προς την κατεύθυνση της οποίας λειτουργούμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε…