Η θολή όραση αφορά την αισθητή απώλεια της οπτικής ευκρίνειας και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο κοινές οφθαλμολογικές διαταραχές. Άλλες φορές μπορεί να πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, ενώ άλλες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίμονο και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και γενικότερα την ποιότητα της ζωής.
Σε κάθε περίπτωση, η ελάττωση της όρασης, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή, χρήζει διερεύνησης, αφού είναι αρκετοί οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνισή της. Γι’ αυτόν το λόγο, τους έχουμε συγκεντρώσει όλους σε αυτό το άρθρο, οπότε ας προχωρήσουμε στην ανάλυσή τους!
Είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές η θολή όραση αποτελεί ένδειξη μιας διαθλαστικής ανωμαλίας. Όταν ο κερατοειδής έχει ακανόνιστο σχήμα, το μάτι δε διαθλά σωστά τις ακτίνες του φωτός, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οπτική οξύτητα. Άλλωστε, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παγκοσμίως αντιμετωπίζει διαθλαστικά σφάλματα, όπως είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία, οπότε αυτή η θολότητα αποτελεί ένα σύνηθες σύμπτωμα, που θέλοντας και μη έχει γίνει κομμάτι της καθημερινής ζωής.
Άλλωστε, αυτός είναι κι ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν να γίνονται από την παιδική ηλικία τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι, ώστε να προσδιοριστεί γρήγορα η αιτία της θολής όρασης και να γίνει χρήση του κατάλληλου οπτικού βοηθήματος. Σε κάθε περίπτωση, ένας εξειδικευμένος επιστήμονας, όπως είναι ο χειρουργός οφθαλμίατρος Μπεζάτης με ιατρείο στην Αθήνα μπορεί να δώσει άμεση λύση στην αλλοίωση της όρασής σας!
Αν τα μάτια σας στεγνώνουν και δυσκολεύεστε να εστιάσετε την όρασή σας, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία. Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει το δακρυϊκό φιλμ, που παρέχει λίπανση, απομακρύνει τα ξένα σώματα από το μάτι και προστατεύει την επιφάνεια των ματιών. Αυτή η περίσσεια των δακρύων οδηγεί στην ξηρότητα των οφθαλμών και μπορεί να συνοδευτεί κι από αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα, όπως είναι η αίσθηση καύσου, ο κνησμός, η δακρύρροια, αλλά και η θολή όραση.
Επομένως, αν θέλετε να περιορίσετε την εμφάνισή τους, είναι σημαντικό να μειώσετε την έκθεση σε οθόνες και να κάνετε τακτικά διαλείμματα από αυτές, να φοράτε γυαλιά ηλίου, αλλά και να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. Πάντως, η ξηροφθαλμία μπορεί να διαγνωστεί μέσω ενός ολοκληρωμένου οφθαλμολογικού ελέγχου, κατά τον οποίο ο οφθαλμίατρος θα σας προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι οι ειδικές οφθαλμικές σταγόνες alcon, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων!
Πέρα από τα διαθλαστικά προβλήματα, η θολή όραση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων. Μία από αυτές είναι και ο καταρράκτης, ο οποίος αφορά τη θόλωση του φακού του οφθαλμού και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 55 ετών. Αυτό το θόλωμα προκαλείται από μια φυσική διάσπαση των πρωτεϊνών του κρυσταλλοειδούς φακού, οι οποίες συσσωρεύονται και καθιστούν θολό το οπτικό πεδίο.
Στα πρώιμα στάδια, ο καταρράκτης μπορεί να μην προκαλέσει κάποιο αισθητό πρόβλημα στην όραση, αφού συνήθως αναπτύσσεται ανώδυνα και αργά. Παρόλα αυτά, στην πιο προχωρημένη του μορφή, επηρεάζει σημαντικά την οπτική ικανότητα, ενώ αν δεν ανιχνευτεί και θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί εύκολα να οδηγήσει και σε τύφλωση. Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη οφθαλμική νόσο, η έγκαιρη διάγνωση θα αποβεί σωτήρια για τη διαφύλαξη της οφθαλμικής σας υγείας. Ο οφθαλμίατρος θα προχωρήσει σε μια λεπτομερή εξέταση του ματιού σας και θα προτείνει την εγχείρηση για την αποτελεσματική αφαίρεση του θολωμένου φακού!
Εκτός από τις οφθαλμικές παθήσεις που προαναφέρθηκαν, η θολή όραση αποτελεί ένα κοινό προειδοποιητικό σημάδι και για το διαβήτη. Είναι λογικό τις περισσότερες φορές να αναζητούμε την αιτία της θολής όρασης στις διάφορες οφθαλμικές παθήσεις, όμως κι ο διαβήτης αποτελεί ένα βασικό παράγοντα που είναι υπεύθυνος για αυτή τη θόλωση.
Αυτή η μεταβολική νόσος, εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη και κατά συνέπεια συγκεντρώνεται υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει οίδημα στους ιστούς των ματιών και να οδηγήσει στη διόγκωση των φακών, πράγμα που θολώνει την όραση. Έτσι λοιπόν, οι προληπτικές και τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, μπορούν να περιορίσουν την αλλοίωση της οπτικής σας ευκρίνειας και να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερων οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια!
Θέλοντας και μη, η θολή όραση επηρεάζει τη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα των ματιών, οπότε η κατανόηση των βασικών παραγόντων που την προκαλούν κρίνεται επιτακτική. Όσο τοποθετείτε την οφθαλμολογική σας υγεία στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας, άλλο τόσο θα καταφέρετε να διαφυλάξετε καθαρή και ευκρινή την όρασή σας για πολλά χρόνια ακόμα!