food-portion-size

Πως υπολογίζουμε τη 1 μερίδα σωστά

Η συζήτηση γύρω από την ιδανική μερίδα για τον κάθε έναν από εμάς είναι πολύ μεγάλη. Σίγουρα ιδανική μερίδα δεν υπάρχει όπως ούτε και υπάρχει μια μερίδα που να ταιριάζει σε όλους. Ναι, υπάρχουν ενδεικτικές μερίδες οι οποίες λίγο ή πολύ δείχνουν σε ποια “έκταση” θα πρέπει να καταναλώνουμε ένα τρόφιμο.

Παραδείγματα μερίδας

Όπως ξεκαθαρίσαμε και πιο πάνω, η μερίδα είναι διαφορετική για τον κάθε ένα από εμάς. Φυσικά, μερικές συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης με έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο στις οποίες θα λάβετε κάποιες εξατομικευμένες συμβουλές σίγουρα θα σας λύσουν πολλές απορίες και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τελικά ποια είναι η κατάλληλη μερίδα για εσάς. Παρατίθεται ένας πίνακας με κάποιες ενδεικτικές. Τονίζεται ότι δε σας προτείνεται να καταναλώσετε μόνο αυτή την ποσότητα (αντιθέτως οι ανάγκες σας μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ από τις παρακάτω ποσότητες), αποτελεί όμως ένα εργαλείο ώστε να καταλάβετε την κεντρική ιδέα χρησιμοποίησης ενός τρόφιμου σε κάθε γεύμα για τον γενικό πληθυσμό.

Μπανάνα

 

1μετρίου μεγέθους
Φράουλες

 

Περίπου 1 φλιτζάνι
Ξηροί καρποί

 

1 χούφτα
Κεράσια

 

12-15 κεράσια
Μήλο/αχλάδι/πορτοκάλι

 

1μετρίου μεγέθους
Κρέας

 

Περίπου όσο η παλάμη μας
Ελαιόλαδο

 

1 κ.σ. ελαιόλαδο
Γιαούρτι

 

1 μικρό κεσεδάκι
Ψωμί

 

1 λεπτή φέτα
Όσπριο ή λαδερό φαγητό

 

1 βαθύ πιάτο

Θαλής Παναγιώτου – Διατροφολόγος- Πτυχιούχος του Canterbury University in England με μεταπτυχιακές σπουδές στην αθλητική διατροφή