happy-couple

Η 2η νιότη του ζευγαριού όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι

ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ,
Ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος,
www.sophiaandreopoulou.gr

Και ναι – τα χρόνια πέρασαν, το παιδάκι (ή τα παιδάκια) σας μεγάλωσε και έφυγε από το σπίτι για σπουδές, ή για στρατό, ή γιατί απλώς θέλει να ζήσει κάπου αλλού. Και μείνατε οι δυό σας – εσείς και ο/η σύντροφός σας. Για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια είστε μόνοι σας. Το σπίτι σας φαίνεται άδειο κι εσείς βυθίζεστε σε μια αμήχανη σιωπή. Νιώθετε θλίψη, μοναξιά, μια διαρκή ανησυχία. Νιώθετε ξεκρέμαστοι. Δεν ξέρετε τι να πείτε, τι να κάνετε, πώς να λειτουργήσετε. Βιώνετε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς.
Όλη αυτή η ψυχική δυσφορία όμως είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη, η θετική πλευρά, την οποία όσο περνάει ο καιρός θα την βλέπετε όλο και περισσότερο. Όταν η αρχική θλίψη καταλαγιάσει, θα δείτε πως αυτή είναι η αρχή ενός νέου ταξιδιού με τον/την σύντροφό σας. Τώρα επιτέλους μπορείτε να βάλετε προτεραιότητα τον εαυτό σας, τις ανάγκες, τις επιθυμίες σας. Και να φροντίσετε τη σχέση σας που τόσα χρόνια την είχατε στην τελευταία θέση των προτεραιοτήτων. Η φάση αυτή λοιπό σας δίνει την ευκαιρία να αναζωογονήσετε το γάμο σας, να ζήσετε μια δεύτερη νιότη μαζί σαν ζευγάρι.

Βέβαια, όπως όλα τα πράγματα που αξίζουν, η αναζωογόνηση της σχέσης σας δεν είναι κάτι πολύ εύκολο και δεν γίνεται με μαγικό τρόπο. Απαιτεί συνειδητή απόφαση και αρκετή προσπάθεια. Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και πιάστε δουλειά αρχίζοντας με τα παρακάτω:

Συνειδητή απόφαση: συμφωνήστε ότι θα προσπαθήσετε και οι δύο να φτιάξετε μια καλύτερη ζωή και μια πιο ουσιαστική σχέση.
Αφήστε το παρελθόν στο παρελθόν: για να προχωρήσετε πιο κάτω, πρέπει να αποδεχθείτε το παρελθόν και να το αφήσετε στην άκρη. Σίγουρα αν είστε μαζί πολλά χρόνια θα υπάρχουν πολλά παράπονα, πικρίες, άσχημες στιγμές που κουβαλάτε στη μνήμη σας. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν περάσει και δεν έχει νόημα να επανέρχεστε διαρκώς σε αυτά. Αφήστε το παρελθόν πίσω σας.
Μοιραστείτε αυτό που νιώθετε: Όταν μοιραζόμαστε με τους συντρόφους μας τα αληθινά μας συναισθήματα, ακόμα και την αμηχανία ή την ανία που μπορεί να νιώθουμε, τότε ερχόμαστε πιο κοντά. Βέβαια, καλό είναι να εκφράζουμε αυτά που σκεφτόμαστε ή νιώθουμε χωρίς να κατηγορούμε το άλλο άτομο και χωρίς να καταλήγουμε σε κάτι πολύ αρνητικό. Ειδικά σε αυτή την περίοδο, που και οι δύο είστε ευάλωτοι, προσπαθήστε να μιλάτε για εσάς χωρίς να κάνετε τον/την σύντροφό σας να νιώθει άσχημα. Επίσης, προσπαθήστε να ακούτε τον/την σύντροφό σας όταν μιλάει χωρίς κριτική ή σχόλια.

Διορθώστε ένα πράγμα τη φορά: επιλέξτε 1 πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για εσάς να αλλάξει ο/η σύντροφός σας και ζητήστε από εκείνον/η να κάνει το ίδιο. Καθένας σας πρέπει να προσπαθήσει να διορθώσει αυτό το 1 πράγμα. Τα υπόλοιπα που σας ενοχλούν προσπαθήστε να μην τα προσέχετε.
Κάντε πράγματα μαζί: δοκιμάστε μαζί ένα καινούριο άθλημα, κάποια έξοδο, ένα παιχνίδι, ή να βάψετε το σπίτι σας. Προσπαθήστε να βρείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί και δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να δείτε αν σας αρέσουν.

Πείτε ευχαριστώ: κάθε βράδυ να γράφετε σε ένα χαρτάκι 2-3 ευχαριστώ στον/στην σύντροφό σας για κάτι καλό που έκανε ή κάτι κακό που απέφυγε να κάνει μέσα στην ημέρα – και να του/της το δίνετε.

Εστιάστε στο θετικό: προσπαθήστε να κάνετε θετικά σχόλια μεταξύ σας. Εστιάστε στα καλά σας χαρακτηριστικά και τις καλές σας συμπεριφορές.
Έχετε την ευκαιρία να φτιάξετε μια πιο ζεστή σχέση και μια πιο ενδιαφέρουσα κι ευχάριστη ζωή, αρκεί να το προσπαθήσετε λίγο. Μην τη χάσετε. Το αξίζετε!