Αυτό που όλοι ξέρουμε με σιγουριά είναι, ότι κάθε μέρα μάς επιφυλάσσει πολλά σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία. Μιας κι είναι στην ανθρώπινη φύση να αναζητούμε τη ρίζα του προβλήματος, ο καθένας “ρίχνει” το φταίξιμο σε διάφορες πτυχές της ζωής του, που μπορεί να του προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, οι ευθύνες ή το στρες του επαγγέλματος, είναι μερικές από αυτές τις πτυχές, που μπορούν να ταλανίσουν την ψυχολογία μας σε καθημερινή βάση.
Παρόλα αυτά, η πηγή αυτής της συναισθηματικής κόπωσης, μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Μιλάμε δηλαδή για συνήθειες που ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε με μια πρώτη ματιά, ακριβώς επειδή έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Με αυτό το άρθρο λοιπόν, θα “φωτίσουμε” κάθε πιθανό παράγοντα, που μπορεί να στέκεται εμπόδιο στην ψυχική μας ευημερία! Πάμε να τους ανακαλύψουμε μαζί!
1. Η διακόσμηση του σπιτιού
Το σπίτι είναι το προσωπικό μας καταφύγιο, μια όαση που υπηρετεί την ανάπαυλα και την ξεκούρασή μας, οπότε κι εμείς φροντίζουμε κάθε γωνιά του να αντανακλά την ηρεμία που θέλουμε να νιώσουμε. Σίγουρα, η σωστή διαρρύθμιση κι επίπλωση του χώρου, θα δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον, όμως κι η διακόσμηση είναι αυτή που θα “παίξει” καθοριστικό ρόλο στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα.
Ο τρόπος που επιλέγουμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας, είναι καθαρά αντιπροσωπευτικός του εσωτερικού μας κόσμου. Οι εκρήξεις θυμού, το άγχος κι η ανησυχία “γεννιούνται” μέσα σε έναν ακατάστατο και χαοτικό χώρο, γεμίζοντας την ψυχή μας με ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο. Επομένως, ξεκινώντας από μικρές, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικές πρακτικές, μπορούμε να δώσουμε στην ψυχική μας υγεία το boost που χρειάζεται. Η οργάνωση κι η καθαριότητα των χώρων ή μια απλή αλλαγή στους χρωματικούς συνδυασμούς για την κουζίνα, μπορούν αυτόματα να ανανεώσουν τη διάθεσή μας και να δημιουργήσουν μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας!
2. Η έκθεση στα social media
Τα social media έχουν διεισδύσει για τα καλά στη ζωή μας κι έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε και κινούμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Θέλοντας και μη, εισερχόμαστε ασυνείδητα σε έναν τελείως πλασματικό κόσμο, ο οποίος μας οδηγεί σε έναν αέναο εθισμό με την τελειότητα. Η αίσθηση της ανεπάρκειας, η ανασφάλεια και το άγχος, συνδέονται άρρηκτα με την εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την αυτοεκτίμησή μας.
Ωστόσο, όταν βρεθεί η τέλεια ισορροπία, μπορούμε εύκολα να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση με τα social media. Όταν αναγνωρίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτά έχουν στα συναισθήματά μας και θέσουμε ως προτεραιότητα τον εαυτό μας, τότε καμία άλλη διαδικτυακή “έγκριση” δε θα έχει πια σημασία. Τότε μόνο, θα ελευθερωθούμε από τα δεσμά που “πνίγουν” τον εσωτερικό μας κόσμο και θα νιώθουμε γεμάτοι σιγουριά κι αυτοπεποίθηση!
3. Τα ρούχα
Πόσες φορές έχουμε φύγει από το σπίτι, αισθάνοντας τελείως ανασφαλείς με την ενδυματολογική μας επιλογή; Το outfit που θα επιλέξουμε, αποτελεί αδιαμφισβήτητα “τη στολή” με την οποία θα αντιμετωπίσουμε ό,τι μας επιφυλάσσει κάθε ημέρα. Γι’ αυτό άλλωστε, για κάθε περίσταση “χτίζουμε” και συγκεκριμένα σύνολα, τα οποία εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο το χαρακτήρα, αλλά και τη διάθεσή μας.
Για παράδειγμα, ένα ραντεβού που μας γεμίζει ενθουσιασμό, θα αποτυπωθεί στα ρούχα μας με κομμάτια που αποπνέουν γοητεία και κομψότητα. Από την άλλη, μία χαλαρή μέρα στο σπίτι με φίλους, υπαγορεύει τα πιο relaxed κι άνετα fashion items που έχουμε στην ντουλάπα μας. Επομένως, για εκείνες τις φορές που η ψυχολογία μας είναι ιδιαίτερα πεσμένη, ένα ενδυναμωτικό outfit είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για να επιστρέψει η “λάμψη” της ψυχικής μας υγείας!
4. Η διατροφή
Είναι γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοεκτίμησής μας ξεκινάει από το σώμα μας, οπότε οι τροφές που επιλέγουμε για τη διατροφή μας, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στην ψυχολογική μας κατάσταση. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή των διατροφικών μας προτεραιοτήτων, αφού χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, μειώνουν το άγχος και προκαλούν μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας.
Στον ίδιο άξονα, κινούνται κι άλλα τρόφιμα, όπως η μαύρη σοκολάτα, τα αυγά, ο σολωμός και τα αμύγδαλα, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη διαταραχών της διάθεσης, του άγχους και κατά επέκταση της κατάθλιψης. Αντιθέτως, τα τηγανητά, το junk food, αλλά κι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, πυροδοτούν το στρες κι επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι εκδηλώσεις νευρικότητας κι άγχους. Τελικά, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που θα αποτελέσουν το θεμέλιο της ψυχικής υγείας!
Η ποιότητα του τρόπου ζωής μας, μπορεί να “πει” πολλά για την ποιότητα της ψυχικής μας υγείας. Ας γίνουν λοιπόν οι καλύτερες επιλογές, η ασπίδα απέναντι σε κάθε “αγκάθι”, που μπορεί να μας τη στερήσει!