Ο λιγοστός ύπνος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και ομορφιά του δέρματος, αφού του στερεί τα απαραίτητα συστατικά και το οξυγόνο που το κρατούν νεανικό και σφριγηλό. Και αυτό διότι δεν έχει αρκετό χρόνο να αντιμετωπίσει τις βλάβες που προκαλούνται από τις επιθέσεις που δέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, το δέρμα αφυδατώνεται, σχηματίζει ρυτίδες ή εμβαθύνει τις υπάρχουσες και εμφανίζει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
«Τα τελευταία χρόνια που ο SARS-CoV-2 έχει εισβάλει στη ζωή μας, έχει παρατηρηθεί, στους πληθυσμούς όλων των χωρών που έχουν πληγεί, μια έκπτωση στην ποιότητα του ύπνου. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020 αποκάλυψε ότι το 98% των ανθρώπων που συμμετείχαν ισχυρίστηκαν ότι έχουν αλλάξει τις συνήθειες του ύπνου τους και το 67% ότι κοιμούνταν καλύτερα πριν από την πανδημία.
Αυτές οι αλλαγές, όμως, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αφού οι 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών που προκύπτουν (μέσω της ανάπλασης των ιστών), των φλεγμονών, την αφομοίωση των πληροφοριών που δέχεται ο εγκέφαλος και την επεξεργασία τους, την επούλωση και επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων, τη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών, κ.ά. Συγκεκριμένα για το δέρμα, οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση, και επιφέρουν επιπτώσεις στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και τελικά στην εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης», επισημαίνει ο Πλαστικός Αισθητικός και Επανορθωτικός Χειρουργός Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS.
Στη συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώθηκε από τους ερευνητές ότι το δέρμα παρουσίασε αφυδάτωση, θαμπάδα και αυξημένα σημάδια απολέπισης ακόμα και με μια μόνο μέρα ελλιπούς ύπνου. Το δέρμα φαινόταν λιγότερο διαφανές, με έντονη απώλεια ελαστικότητας και πιο βαθιές ρυτίδες. Όσο περνούσε ο καιρός, οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης επιδεινώνονταν.
Σε μια άλλη μελέτη λήφθηκαν φωτογραφίες από άτομα που δεν κοιμούνταν καλά και στη συνέχεια δόθηκαν σε άγνωστους ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν θα εντόπιζαν σημάδια της αϋπνίας. Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν πεσμένα και πρησμένα βλέφαρα και κόκκινα μάτια, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, χλωμό δέρμα και εντονότερες ρυτίδες. Επισήμαναν, επίσης, τις λεπτές γραμμές και την “πτώση” του στόματος. Όσοι στερούνταν ύπνο φαίνονται πιο λυπημένοι από εκείνους που είχαν “χορτάσει” τον ύπνο τους.
«Η στέρηση ύπνου επηρεάζει τα μάτια, το στόμα και το δέρμα του προσώπου – που είναι σημαντικά στην επικοινωνία, καθώς ο συνομιλητής εστιάζει σε αυτά. Επομένως, ο μικρής διάρκειας ύπνος και η κούραση μπορεί να έχουν και σημαντικές κοινωνικές συνέπειες», επισημαίνει ο κ. Βελημβασάκης.
Οι μελέτες αυτές είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τεράστιου αριθμού μελετών που διεξάγονται για τον ύπνο. «Οι περισσότερες έχουν αναφέρει αλλαγές στις βιοφυσικές ιδιότητες του δέρματος, όπως το μέγεθος των πόρων του προσώπου, τον τόνο, την ενυδάτωση, την ελαστικότητα, τη διαφάνεια και το ξεφλούδισμα του δέρματος καθώς και τη ροή του αίματος μετά από συνεχή στέρηση ύπνου.
Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εύκολο να τροποποιηθούν οι συνθήκες ζωής για να αποφευχθούν οι δερματικές βλάβες. Έτσι, η μοναδική λύση είναι οι αισθητικές μικροπαρεμβάσεις που προφυλάσσουν, ανανεώνουν και αναγεννούν την επιδερμίδα, όπως το botox, το υαλουρονικό, το fractional laser και η μεσοθεραπεία.