Η θαμπή όψη είναι ένα από τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της φυσικής διαδικασίας ανανέωσης που φέρνει το πέρασμα του χρόνου. Και η απολέπιση ο πιο εύκολος τρόπος να την αποτρέψουμε. Όταν μάλιστα επιλέγουμε την ενζυμική μέθοδο, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουρες ότι αργά και σταθερά η επιδερμίδα μας θα ανακτήσει τη νεανική της φρεσκάδα, φωτεινότητα και ζωτικότητα.
Οι ειδικοί το επισημαίνουν. Κι εμείς το επιβεβαιώνουμε κάθε φορά που την εντάσσουμε στη ρουτίνα περιποίησης. Ο λόγος για την απολέπιση ή αλλιώς το αντίδοτο στη θαμπή, ανομοιόμορφη όψη και τραχιά υφή της επιδερμίδας. Όπως ξέρουμε η επιφάνεια του δέρματος- αυτό που εμείς βλέπουμε και αγγίζουμε- ή, πιο σωστά, η κεράτινη στιβάδα δεν είναι τίποτα άλλο από διαδοχικές στρώσεις νεκρών κυττάρων. Σε φυσιολογικές συνθήκες, στη νεανική ηλικία, τα κερατινοκύτταρα αποπίπτουν καθημερινά δίνοντας τη θέση τους στα νέα και υγιή που, μετά από ένα «ταξίδι» 28 ημερών, ανέρχονται στην επιφάνεια από τις κατώτερες στιβάδες. Με το πέρασμα όμως του χρόνου, οι ρυθμοί ανανέωσης των κυττάρων φθίνουν και η «κόλλα» που συνδέει τα νεκρά κύτταρα γίνεται ολοένα και πιο συμπαγής, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην εξωτερική στιβάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η καλλυντική απολέπιση διευκολύνει και επιταχύνει τη φυσική διαδικασία απομάκρυνσής τους και βοηθά έτσι την επιδερμίδα να ανακτήσει τη λάμψη και φρεσκάδα της. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τα οξέα φρούτων ολοένα και περισσότερο να κερδίζουν πόντους -όχι άδικα- για τα άμεσα ορατή και πολλαπλά ευεργετική τους δράση. Σε όσες όμως τα σημάδια είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ή έχουν ευαίσθητο δέρμα τα ένζυμα- αργά, σταθερά και με απόλυτη ασφάλεια- αποτελούν τον ιδανικό τρόπο …μύησης στα καλά της απολέπισης.
Τι είναι τα ένζυμα και πώς λειτουργούν. Το διαβάσαμε, μας άρεσε και γι’ αυτό το μεταφέρουμε. Αν δεν γνωρίζετε, λένε, για την ενζυμική μέθοδο απολέπισης αναζητήστε τις πρώτες …ύλες στο καλάθι με τα φρούτα και τα λαχανικά στον πάγκο της κουζίνας σας. Και φυσικά δεν εννοούν τα DIY καλλυντικά. Τα ένζυμα είναι βιολογικά δραστικές πρωτεΐνες που υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά κύτταρα και δρουν ως καταλύτες στις διάφορες κυτταρικές αντιδράσεις του οργανισμού. Όταν εφαρμόζονται διαλύουν και «απορροφούν» τις σκληρές πρωτεΐνες, ανάμεσα τους την κερατίνη που συγκρατεί τα νεκρά κύτταρα, αυτά με τη σειρά τους αποπίπτουν και αναδεικνύεται έτσι το υγιές, φωτεινό και απαλό δέρμα που «κρύβονταν» από κάτω. Τις πρωτεΐνες αυτές τις βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά όπως ο ανανάς, η παπάγια, το ρόδι, η κίτρινη κολοκύθα.
Γιατί τα επιλέγουμε. Λόγω του μεγάλου μοριακού τους βάρους, δεν διεισδύουν εύκολα στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Γι’ αυτό και η απολέπιση με ένζυμα είναι ήπια και ανεκτή ακόμη και από τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Συστήνονται κυρίως για τις πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες καθώς και τις «φρέσκες» κηλίδες του ήλιου. Στα μείον υπολογίστε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Κάτι που διορθώνεται εύκολα με τη συστηματική τους χρήση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
4+1 δημοφιλή ένζυμα απολέπισης
Παπάγια: λειαίνει την τραχιά υφή, απαλύνει τις κοκκινίλες και βελτιώνει την υφή από τα σημάδια ακμής.
Ρόδι: βελτιώνει τα επίπεδα ενυδάτωσης, επαναφέρει τη φωτεινότητα και λειτουργεί ως σμηγματορρυθμιστικός παράγων.
Ανανάς: προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνει την υφή από τα σημάδια της ακμής.
Κολοκύθα: αποσυμφορεί και καθαρίζει σε βάθος τους φραγμένους πόρους.
Μύρτιλο: ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση και σμηγματορρυθμιστικός έλεγχος.
Πηγή: https://skingurus.gr/