Προς μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε πρόσφατα για μια μελέτη που συνδέει την κατανάλωση εσπεριδοειδών με το μελάνωμα! Σύμφωνα με μια έρευνα, η οποία διεξέχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Indiana και δημοσιεύτηκε στην British Journal of Dermatology η κατανάλωση λεμονιών, πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ μεγαλώνει, κατά 63%, την πιθανότητα να πάθουμε μελάνωμα. Η μελέτη εστιάζει στο ψωραλένιο και στις φουροκουμαρίνες, φωτοδραστικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον ήλιο και υπάρχουν σε αφθονία στα εσπεριδοειδή. Και διερευνά αν η μεγάλη κατανάλωση λεμονιών συνδέεται με το ρίσκο εμφάνισης μελανώματος εξαιτίας του ψωραλένιου.
Η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και οι επιστήμονες γιατροί δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα πρέπει να προτείνουν σε ασθενείς, που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν την κατανάλωση των εσπεριδοειδών από το διατροφικό τους πρόγραμμα. Εντωμεταξύ, ο Αμερικανός δερματολόγος Dr. Frederic Haberman μας συμβουλεύει να φοράμε την αντηλιακή μας κρέμα καθημερινά, να τσεκάρουμε παλιούς και νέους σπίλους συχνά και να συνεχίζουμε, προς το παρόν τουλάχιστον, να πίνουμε τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού μας κάθε πρωί.
Επιμέλεια ,