Αυτό το σπυράκι που κάθε τόσο εμφανίζεται στο πιγούνι. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια που δεν υποχωρούν. Τα μάγουλα που είναι μονίμως αναψοκοκκινισμένα. Για να λυθούν οριστικά αυτά τα μικρά, ενοχλητικά προβλήματα, ήρθε η ώρα να τα αντιμετωπίσουμε ένα-ένα, στη ζώνη –του προσώπου- που ανήκει το καθένα. Γιατί το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται πάντα … στα σημεία.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες φροντίζουν συστηματικά την επιδερμίδα τους και πολλές επενδύουν σε σοφιστικέ, ακριβά καλλυντικά, δεν είναι λίγες αυτές που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ταλαιπωρούνται από μικροπροβλήματα -σπυράκια, μαύρα στίγματα, κοκκινίλες -τα οποία εμφανίζονται σε συγκεκριμένες ζώνες του προσώπου αλλοιώνοντας το ανάγλυφο ή τη χροιά της.
Αυτό κατά κανόνα συμβαίνει είτε γιατί το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας, είτε γιατί την ενοχλεί κάποιο από τα συστατικά του. Μπορεί ωστόσο να φταίνε και τα γονίδιά μας, οι ορμόνες, οι συνήθειές μας, η ψυχολογία μας ή απλά ο…καιρός. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να…χαρτογραφήσουμε το πρόσωπο και, εστιάζοντας στα πιο ευπαθή σημεία του να εντοπίσουμε τις πιθανές αιτίες που τα κάνουν να…φουντώνουν και τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ζώνη #1: Μάγουλα.
Το πρόβλημα: Η επιδερμίδα έχει συχνά αναψοκοκκινισμένη όψη, διαγράφονται «σπασμένα αγγεία» κάτω από την επιφάνειά της και εμφανίζονται μικροσκοπικά κόκκινα σπυράκια.
Η αιτία: Η περιοχή των ζυγωματικών έχει από τη φύση της τάση για υπεραιμία. Σε συνθήκες στρες, ή συναισθηματικής έντασης τα αγγεία διαστέλλονται και σε ορισμένες επιδερμίδες η φυσική αυτή αντίδραση εκδηλώνεται με κόκκινα «μπαλώματα» στα μάγουλα. Το πρόβλημα αυτό είναι μεν ενοχλητικό αλλά δεν θεωρείται δερματικό- είναι περισσότερο κοινωνικό. Αντίθετα, η διάχυτη ερυθρότητα και τα ορατά «σπασμένα αγγεία» (τα μικρά διεσταλμένα αγγεία που μοιάζουν με ιστό αράχνης ονομάζονται ερυθρο-ευρυαγγείες ή τελαγγειεκτασία), όταν δεν συνδέονται με τα γονίδια (ανοιχτόχρωμο δέρμα) ή με τη ροδόχρου νόσο, οφείλονται, σύμφωνα με τους δερματολόγους στις συνήθειές μας – κάπνισμα, αλκοόλ κλπ.- και στην έλλειψη επαρκούς προστασίας της επιδερμίδας από το εχθρικό περιβάλλον. Όσο για τα σπυράκια, ο «ένοχος» είναι συνήθως τα καλλυντικά μας. Για παράδειγμα αν διαβάσουμε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα στο μέικαπ ή στο κρεμώδες ρουζ που χρησιμοποιούμε, ίσως δούμε ότι περιέχει συστατικά όπως κόκκινες χρωστικές, έλαια σιταριού ή βούτυρο κακάο που φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή.
Η λύση: Αναζητήστε προϊόντα φροντίδας και μακιγιάζ με δερματολογικά ελεγμένα, μη φαγεσωρογόνα συστατικά που δεν φράζουν τους πόρους και δεν δημιουργούν στίγματα. Αν έχετε προδιάθεση για ευρυαγγείες, περιορίστε το αλκοόλ και το κάπνισμα -και τα πικάντικα φαγητά- θωρακίστε την επιδερμίδα σας απέναντι στο περιβάλλον με υψηλή αντηλιακή προστασία, όλο το χρόνο και επιλέξτε ήπιες συνθέσεις με αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ερυθρότητα.
Ζώνη #2: Πιγούνι και χείλη
Το πρόβλημα : Οι ενεργοί σμηγματογόνοι αδένες προκαλούν φλεγμονές κάθε μήνα στην περιοχή του πιγουνιού, μικροσκοπικοί κλειστοί πόροι κάνουν την εμφάνισή τους κατά μήκος της γραμμής των χειλιών και συγχρόνως στις γωνίες τους η επιδερμίδα γίνεται ξηρή και σπάει.
Η αιτία: Τα σπυράκια που εμφανίζονται στο πιγούνι οφείλονται συνήθως στο στρες και στις ορμόνες -και βέβαια, την τελευταία χρονιά στο φαινόμενο της maskne. Αλλά και οι ανοιχτοί πόροι δημιουργούν προβλήματα. Όσο μεγαλώνουμε η ελαστίνη και το κολλαγόνο χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα οι πόροι να γίνονται πιο ορατοί. Από την άλλη, η επιδερμίδα στα χείλη και γύρω από αυτά, είναι ιδιαίτερα λεπτή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει έντονη ξηρότητα στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας – χαμηλή στους εξωτερικούς, υψηλή στους εσωτερικούς χώρους. Η συνήθειά μας δε, να υγραίνουμε κάθε τόσο τα χείλη με σάλιο τα αφυδατώνει ακόμη περισσότερο, γιατί όταν εξατμίζεται, τα απογυμνώνει από τα φυσικά, προστατευτικά τους έλαια. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένα lip balms που περιέχουν συστατικά όπως ευκάλυπτο, μέντα ή καμφορά: παίρνουν την υγρασία από τα χείλη και τα αφυδατώνουν. Τέλος, τα lip balms με πολύ λιπαρή φόρμουλα, είναι πιθανόν να ευθύνονται και για τα μαύρα στίγματα που σχηματίζονται γύρω ή ακόμα και πάνω στα χείλη.
Η λύση: Κάθε βράδυ χρησιμοποιείτε ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού εμπλουτισμένο με σαλικυλικό οξύ- έχει κερατολυτική και εξυγιαντική δράση, αλλά δεν ερεθίζει ούτε ξηραίνει την επιδερμίδα- για να απομακρύνετε ρύπους, σμήγμα και νεκρά κύτταρα. Συνεχίζετε με μια oil free, ενυδατική κρέμα που καταπραΰνει την περιοχή και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας. Για να αποφύγετε τέλος τα μαύρα στίγματα γύρω από τα χείλη, επενδύστε στην τακτική απολέπιση και επιλέξτε ένα lip balm, χωρίς πολλά έλαια και λιπαρά συστατικά αλλά με υγροσκοπικούς παράγοντες που θα προστατεύσουν τα χείλη χωρίς να τα ξηραίνουν.. Tip: Η προστατευτική σας μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει καλά αλλά να μην σα σφίγγει υπερβολικά, γιατί η τριβή ερεθίζει την επιδερμίδα και το πρόβλημα της maskne επιδεινώνεται.
Ζώνη #3: Μέτωπο
Το πρόβλημα: Το μέτωπο είναι καλυμμένο με σμηγματογόνους αδένες, γι’ αυτό και είναι η πρώτη υποψήφια ζώνη για φράξιμο των πόρων. Πολύ συχνά επίσης παρουσιάζονται προβλήματα με σπυράκια ανάμεσα στα φρύδια.
Η αιτία: Μπορεί η φράντζα να καμουφλάρει το πρόβλημα, ίσως όμως και να το προκαλεί. Τα μαλλιά που πέφτουν στο μέτωπο συχνά ευθύνονται για την υπερέκκριση σμήγματος,. Άλλωστε, κάθε κίνηση που κάνουμε να ανασηκώσουμε τη φράντζα μας ισοδυναμεί με πέντε όχι και τόσο καθαρά δάχτυλα που αγγίζουν το δέρμα. Τα σπυράκια και οι κοκκινίλες ανάμεσα στα φρύδια επισημαίνουν οι δερματολόγοι ίσως είναι ένδειξη πως υπάρχουν πολλές τοξίνες στο συκώτι, ενώ αντίθετα, πολλά μικρά σπυράκια μαζί σημαίνουν ότι τρώμε βαριά φαγητά αργά το βράδυ…
Η λύση: Όταν είστε σπίτι, ανασηκώνετε τη φράντζα σας με ένα κλιπ για να μην την πιάνετε κάθε τόσο με το χέρι. Καθαρίζετε σχολαστικά την επιδερμίδα, πρωί και βράδυ και ολοκληρώνετε τη διαδικασία με μια εξειδικευμένη τονωτική λοσιόν που θα απομακρύνει τα υπολείμματα του καθαριστικού-αν χρησιμοποιείτε γαλάκτωμα- και θα απελευθερώστε τους πόρους από το σμήγμα, χωρίς να στερήσει την επιδερμίδα από τα φυσικά της έλαια.
Ζώνη #4 Μάτια
Το πρόβλημα: Οι μαύροι κύκλοι και τα πρησμένα βλέφαρα είναι σημάδια ξενυχτιού. Παρατηρώντας μάλιστα προσεκτικότερα την επιδερμίδα ανάμεσα στα μάγουλα και τα κάτω βλέφαρα ίσως διακρίνετε κάτω από το δέρμα κάποια μικροσκοπικά λευκά στίγματα.
Η αιτία : Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, τα μάτια συνδέονται με τα νεφρά, επομένως η αφυδάτωση και η υπερφόρτωση τοξινών φαίνονται στα πρησμένα βλέφαρα και στους μαύρους κύκλους. Η επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είναι πιο λεπτή απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο και γι’ αυτό θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά, υπενθυμίζουν οι ειδικοί. Επιλέγοντας για παράδειγμα μια κρέμα για τα μάτια με ανάλαφρη υφή και απλώσουμε ελάχιστη ποσότητα στην περιοχή, θα αποφύγουμε το πρήξιμο. Θα πρέπει επίσης να απομακρύνουμε το μακιγιάζ προσεκτικά, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα προϊόντα ντεμακιγιάζ με βάση το λάδι. Τα καθαριστικά αυτού του τύπου αφήνουν κατάλοιπα γύρω από τα μάτια που όταν συσσωρευτούν φράζουν τους πόρους και δημιουργούν μαύρα αλλά και λευκά στίγματα (κλειστοί φαγέσωρες).
Η λύση: Εκτός από έναν καλό ύπνο, επιλέγετε προσεκτικά την κρέμα ματιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν με υφή τζελ-ακόμα καλύτερα αν η συσκευασία του διαθέτει και μεταλλικό απλικατέρ- που θα το απλώσετε στην εσωτερική γωνία του ματιού και προς τα κάτω, παράλληλα με τη γραμμή της μύτης, για να βοηθήσετε την αποσυμφόρηση των ιστών. Μια μάσκα ματιών είναι επίσης ιδανική λύση όποτε τα νιώθετε κουρασμένα. Αν δείτε λευκά στίγματα, μην τα πειράξετε, αλλά ζητήστε καλύτερα από ένα δερματολόγο να σας τα αφαιρέσει, γιατί διαφορετικά κινδυνεύετε να προκαλέσετε προβλήματα στην επιδερμίδα. Καλό είναι τέλος να αποφεύγετε τις αδιάβροχες μάσκαρα γιατί αφαιρούνται μόνο με καθοριστικά που έχουν βάση τους το λάδι.
Πηγή: www.skingurus.gr