Σημαντική αύξηση των ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων σε παιδιά εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα οποία απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.
Ροχαλητό, άπνοιες, βαρηκοΐα, που οφείλονται πολλές φορές σε μεγάλα κρεατάκια, αμυγδαλές και υγρό στα αυτιά, είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά σε ένα ωτορινολαρυγγολογικό χειρουργείο. “Το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της χειρουργικής αντιμετώπισης πολλών παθήσεων που αφορούν τα παιδιά. Οι νέες αυτές τεχνικές βελτιώνουν τη μετεγχειρητική επούλωση, που σημαίνει λιγότερο πόνο, μικρότερη αιμορραγία και εξασφάλιση της πλήρους αφαίρεσης όταν μιλάμε για αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή. Εκτός από τα χειρουργεία, μεγάλη εξέλιξη υπάρχει και στις μεθόδους διάγνωσης, χάρη στη χρήση των ενδοσκοπίων η οποία εξασφαλίζει με ακρίβεια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση για κάθε περίπτωση”, σημειώνει η Χειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, Επιστημονική Συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία», κυρία Ανατολή Παταρίδου.
Οι δέκα πιο βασικοί κανόνες υγείας που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς, σύμφωνα με την ειδικό, για να περιοριστεί η εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων σε κάθε παιδί είναι:
- Να μάθουμε στο παιδί να πλένει αμέσως τα χέρια του και τη μύτη του όταν επιστρέφει από το σχολείο.
- Να αδειάσουμε το δωμάτιό του από περιττά παιχνίδια και πράγματα που είναι εκτεθειμένα στη σκόνη.
- Να αποφεύγουμε τα βαριά χαλιά.
- Να διώξουμε τα μαλλιαρά κουκλάκια -κυρίως από το κρεβάτι του-, γιατί συνήθως κοιμάται κολλώντας τα στο προσωπάκι του.
- Να αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στο μαγείρεμα και την ετοιμασία του φαγητού και βέβαια να ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες της μεσογειακής διατροφής.
- Να μην βάζουμε στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα αρώματα και χημικά.
- Να δίνουμε στο παιδί να καταλάβει πως σε ό,τι αφορά στη διατροφή του, η διαδικασία που εγγυάται το ιδανικό αποτέλεσμα έχει έναν σχετικό κόπο (π.χ. είναι προτιμότερο να στύψουμε έναν φυσικό χυμό από ό,τι να τον σερβίρουμε από το κουτί).
- Να αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα! Διαφορετικά, εκθέτουμε το παιδί μας όχι μόνο στους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος, αλλά και στο λεγόμενο «κάπνισμα από τρίτο χέρι».
- Όταν το παιδί ροχαλίζει έντονα, κάνει άπνοιες στον ύπνο ή δεν απαντάει άμεσα όταν του μιλάμε πρέπει να το δει ωτορινολαρυγγολόγος. Κάποια παιδιά που αρρωσταίνουν συχνά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού χρειάζονται χειρουργείο.
- Να γίνουμε οι ίδιοι σωστό πρότυπο για το παιδί μας, δείχνοντάς του ότι η άθληση, η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την καλή υγεία.