Τα περισσότερα σύγχρονα επαγγέλματα απαιτούν την πολύωρη παραμονή του ατόμου στο γραφείο, γεγονός που επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα του σώματος, ιδίως όμως των κάτω άκρων.
Τα κάτω άκρα, και ιδιαίτερα τα γόνατα είναι εκείνα που επιβαρύνονται περισσότερο με την καθιστική ζωή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου και αρθρίτιδας.
Τώρα μάλιστα με το lockdown που όλα γίνονται μέσω της οθόνης του υπολογιστή (τηλε-εργασία, ηλεκτρονικές αγορές, διασκέδαση) και τα άτομα στερούνται ακόμη και τη στοιχειώδη μετακίνηση από και προς τη δουλειά τους και που οι ευκαιρίες για συστηματική άσκηση είναι περιορισμένες, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Ο Γεώργιος Γκουδέλης, MD, PHD, Ορθοπαιδικός χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευθείς στη Χειρουργική του γόνατος και του άκρου ποδός και στην Ορθοπαιδική Αθλητιατρική Ενηλίκων και Παίδων, μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές που πρέπει να έχει κατά νου και να εφαρμόζει κάθε άνθρωπος που βρίσκεται πολλές ώρες στο γραφείο και κάθεται στην καρέκλα του:
- Να διατηρεί τα γόνατά του σχετικά τεντωμένα.
- Κάθε μισή περίπου ώρα να σηκώνεται από την καρέκλα του και να κάνει μερικά βήματα.
- Αν δεν μπορεί να σηκώνεται, τότε θα πρέπει να αλλάζει τη θέση των γονάτων ανά 30 περίπου λεπτά, ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση και ανακατανομή των δυνάμεων στην άρθρωση.
- Χρήσιμο είναι όσο κάθεται, να κρατά τεντωμένα τα γόνατά του και να σφίγγει τους τετρακέφαλους μυς για 5 δευτερόλεπτα τη φορά, αρκετές φορές την ημέρα.
- Η χρήση του υποποδίου μπορεί να αποτελέσει βοηθητικό παράγοντα ανάπαυσης των κάτω άκρων.
Cover Photo: Pexels
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας