Υπάρχουν, όμως, αντικειμενικά πρότυπα ομορφιάς; Σχετικά με αυτό, ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος λέει: «Τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Άλλο ήταν το πρότυπο ομορφιάς στην Αρχαία Ελλάδα κι άλλο στην Αναγέννηση. Άλλο ήταν το πρότυπο ομορφιάς τη δεκαετία του 1960 κι άλλο του 2000. Όμως η σημαντική ιδιαιτερότητα της εποχής μας είναι ότι η μετάδοση της εικόνας είναι εύκολη κι η επιρροή των προτύπων ομορφιάς είναι πολύ γρήγορη. Όλοι μας καθημερινά δεχόμαστε χιλιάδες εικόνες «ιδανικής ομορφιάς», πολλές από τις οποίες είναι πλασματικές και ανέφικτες καθώς έχουν φτιαχτεί με «ηλεκτρονικές εφαρμογές» ή έχουν «περάσει από φίλτρα».
Στο νέο κύκλο του GNTM, όπως και στα παλαιότερα αλλά και στο «μητρικό» του ANTM, η αξιολόγηση των διαγωνιζομένων, η κριτική και οι συμβουλές προς αυτούς, οι αλλαγές στην εμφάνισή τους, η αποδοχή και η απόρριψή τους από τους κριτές γίνονται με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια και δεν βασίζονται σε επιστημονική γνώση αλλά στις προσωπικές εμπειρίες των κριτών.
Υπάρχει όμως αντικειμενική ομορφιά; «Η έννοια του ωραίου, που προσπαθεί να εφαρμόσει ο πλαστικός χειρουργός, έχει καθοριστεί με κανόνες γεωμετρίας και αναλογιών ύστερα από μελέτες. Οι μελέτες αυτές καθόρισαν κάποιες αναλογίες, οι οποίες βρέθηκε ότι ήταν κοινές σε όλα τα άτομα εκείνα, που κατά γενική εκτίμηση θεωρούνται «ωραία» από την πλειονότητα του γενικού πληθυσμού. Και ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να έχει τις γνώσεις αυτών των αναλογιών και να προσπαθεί να τις εφαρμόσει, όσο είναι εφικτό, σε κάθε ενδιαφερόμενο» αναφέρει ο κ.Χριστόπουλος.
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας