Ο καθαρισμός βάζει τα θεμέλια για τη σωστή φροντίδα της επιδερμίδας. Αυτό όμως το γνωρίζουμε. Εκεί που…χανόμαστε είναι όταν μπαίνουμε στο λαβύρινθο που δημιούργησε η βιομηχανία καλλυντικών με τις πολλές εναλλακτικές της. Σήμερα, για να σας βοηθήσουμε να βρείτε την έξοδο, να κάνετε δηλαδή τη σωστή επιλογή, βάζουμε τάξη στα καθαριστικά που έχουν βάση τους το νερό.
Ο κανόνας των ομοίων. Στην τελετουργία του διπλού καθαρισμού που υιοθετούν οι γυναίκες της Άπω Ανατολής, το όμοιο απομακρύνει το όμοιο- σύμφωνα πάντα με τη θεωρία τους. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα σε μορφή αφρού, gel , τα micellar waters και τα σχετικά άγνωστα σε εμάς, cleansing waters*, που έχουν σαν βάση τους το νερό, με τα οποία θα ασχοληθούμε σήμερα, απομακρύνουν καλύτερα υδατοδιαλυτούς ρύπους, κυρίως μικροσωματίδια σκόνης, καυσαέρια και ιδρώτα. Αντίθετα, οι φόρμουλες στα γαλακτώματα, τις κρέμες και τα balms καθαρισμού, που έχουν σαν βάση τους το λάδι- απομακρύνουν εύκολα ελαιώδεις ρύπους, όπως είναι το σμήγμα, το μέικαπ ή το αντηλιακό. Ωστόσο στη Δύση, όλα σχεδόν τα σύγχρονα καθαριστικά προϊόντα που ξεπλένονται με νερό ή είναι «νερά», έχουν πιο…πρακτικό νου. Οι εξελιγμένες τους φόρμουλες δρουν συνήθως διπλά, κάνοντας, εκτός από καθαρισμό και ντεμακιγιάζ και μας γλιτώνουν από ένα απολαυστικό μεν, χρονοβόρο δε διπλό βήμα περιποίησης.
*Δεν πρόκειται για τα δημοφιλέστατα Micellar waters, τα οποία όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, είναι… υβρίδια.
Αν και με κοινή υδάτινη βάση, οι αφροί και τα gels, δεν είναι ίδια. Εκτός από την υφή τους , διαφέρουν ως προς τα συστατικά τους και δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στις ίδιες ανάγκες , όπως ίσως νομίζουμε. Καλό είναι επομένως να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι μπορούν-και τι δεν μπορούν- να κάνουν για την επιδερμίδα μας.
Με τη δύναμη του αφρού
Τα λεγόμενα foam cleansers είναι η κλασική κατηγορία των καθαριστικών με βάση το νερό. Ο πλούσιος αφρός που δημιουργούν με το μασάζ πάνω σε νωπή επιδερμίδα, έχει τη δύναμη να συμπαρασύρει ρύπους, σμήγμα, μέικαπ ακόμα και το αντηλιακό μας-αν και τα οργανικά φίλτρα SPF δεν απομακρύνονται εύκολα με το νερό. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και προσφέρουν μοναδική αίσθηση φρεσκάδας. Ταιριάζουν περισσότερο στις νεανικές, λιπαρές ή με τάση ακμής επιδερμίδες.
Κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για… «σκληρότητα» απέναντι στην ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα γιατί απογυμνώνουν την επιφάνειά της από τα φυσικά της έλαια και την αφυδατώνουν. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν περιέχουν επιθετικούς επιφανειοδραστικούς/ αφριστικούς παράγοντες. Το πρόβλημα έχει σχεδόν εκλείψει, αφού τα περισσότερα από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν πολύ ηπιότερες συνθέσεις, είτε γιατί έχουν αφαιρεθεί οι θειικές ενώσεις, (τα διαβόητα SLS, οι πλέον «ύποπτοι» από τους αφριστικούς παράγοντες) ή έχουν προστεθεί μαλακτικά και ενυδατικά συστατικά, θρεπτικά έλαια και καταπραϋντικά εκχυλίσματα.
Tip: Αν αισθάνεστε ότι η επιδερμίδα σας είναι «στεγνή» ή ότι τραβάει μετά τον καθαρισμό με ένα αφρώδες προϊόν τότε αυτό που επιλέξατε δεν κάνει για σας.
Gels πολλαπλών χρήσεων
Σε αντίθεση με τους αέρινους αφρούς, τα gels έχουν πυκνότερη σύσταση. Πολλά από αυτά αφρίζουν ενώ τα νέας γενιάς jelly cleansers, στην επαφή τους με τη νωπή επιδερμίδα μετατρέπονται σε απαλό γαλάκτωμα που απομακρύνει μακιγιάζ, σμήγμα και ρύπους κάθε τύπου. Χάρη στις νέας τεχνολογίας φόρμουλές τους, έχουν όλη τη δύναμη των αφρών καθαρισμού, είναι όμως εξαιρετικά φιλικά με την επιδερμίδα γιατί οι απορρυπαντικοί παράγοντες που περιέχουν είναι ήπιοι. Εκτός από την καθαριστική τους δράση, είναι εμπλουτισμένα με ενεργά συστατικά για να προσφέρουν ολοκληρωμένη ενυδατική, αντιοξειδωτική, καταπραϋντική ή και αντιγηραντική φροντίδα, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες (π.χ. σαλικυλικό οξύ) που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, απελευθερώνουν τους πόρους και λειαίνουν την υφή της επιδερμίδας. Είναι ιδανικά για τις κανονικές και μεικτές επιδερμίδες, αρέσουν όμως και στις πιο ξηρές.
Cleansing waters vs micellar waters: Δύο ανόμοια «νερά»
Όπως λέει και το όνομά τους, τα cleansing waters είναι κατά βάση «νερά». Αποτελούν συνήθως το δεύτερο βήμα που ολοκληρώνει τον διπλό καθαρισμό, απομακρύνουν δηλαδή ρύπους, σκόνη, καυσαέρια και τυχόν υπολείμματα από το έλαιο καθαρισμού που έχει προηγηθεί. Είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προσφέρουν προστασία και λάμψη. Απλώνονται στο πρόσωπο με ροδέλες ντεμακιγιάζ και δεν ξεπλένονται. Αν και δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά στην αφαίρεση του έντονου μακιγιάζ, η δράση τους είναι υπεραρκετή σε μια αμακιγιάριστη επιδερμίδα, – δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να ακολουθήσει το δεύτερο βήμα του καθαρισμού.
Δεν θα πρέπει όμως να συγχέονται με τα δημοφιλή micellar waters έστω και αν κοινό τους στοιχείο είναιτο «νερό». Αυτό που τα κάνει να διαφέρουν είναι η υβριδική σύστασή τους. Τι σημαίνει αυτό; Τα μικκύλια που περιέχουν, αποτελούνται τόσο από υδρόφιλα όσο και από λιπόφιλα συστατικά , γι’ αυτό και μπορούν να «μαγνητίζουν» όχι μόνο τους ρύπους και τη σκόνη, αλλά και τα ελαιώδη κατάλοιπα-σμήγμα και μακιγιάζ. Τα micellar waters δεν περιέχουν σαπούνι και δεν διαταράσσουν το pH της επιδερμίδας, ενώ χάρη στις εξειδικευμένες συνθέσεις που κυκλοφορούν στην αγορά, κάθε τύπος μπορεί να έχει το δικό της «νερό».
Tip: Εάν έχετε υιοθετήσει το trend του διπλού καθαρισμού, τα micellar waters μπορούν κάλλιστα να υποκαταστήσουν τα πιο …δυσεύρετα cleansing waters.
Πηγή: www.skingurus.gr